上一頁下一頁
發新話題

那年錯失的三段情 其一..Update 2月9日 首篇尾有索引 慎入本故事無色無味

收藏  |  訂閱
134  24.2k

那年錯失的三段情 其一..Update 2月9日 首篇尾有索引 慎入本故事無色無味

一段刻骨銘心嘅愛情,不一定要驚天動地,不一定要維繫於性,只怕沒有埋藏於心底珍而重之的回憶。

此故事乃真人真事,所用名稱就絕對虛構,可能會有少糖,鹹而點到即止,實屬於家長指引類別之一。

敬希者:要聽濕過大西洋,扯到上太空,硬過金綱棒,就可以上一頁返回引人入性主目錄另選故事。

其實都只能怪自己當年年少無知,無珍惜過,現在只能成為我一啲珍重嘅回憶。

我初相識一個比我年紀大五年嘅女人,

呢一個女人,對我嚟講,佢既係我係性方面嘅導師,性知識絕大部份都係佢教識我,

依段關係我就好似由一個毛孩經過好短時間就上完一堂成人速成班,

而佢影響我最深厚嘅,不單止係性方面,係同佢相處年半嘅日子,

佢唔介意亦唔在乎其他人嘅目光,明乎其實真係一場姊弟戀,

當年十六,初相識係我初中已經出嚟賺下外快,

而外快就係做電腦方面嘅嘢,而呢一個女人本身係我一個客嚟,

最初並唔係建基於性上面發展,

以我一啲好零碎嘅記憶去憶述。

那年,十六,春天,我記得係一個相當潮濕嘅一年,

我係那年,某日,係某商場,幫一位朋友客串做電腦維修,

時間大約只有短短三個月,返十二放六,每星期有三到四日逃學嚟賺下外快,

當年識電腦,其實幾吃香,我好記得係Win 98 Win ME XP交替嘅世代,

咁我依個女朋友(當時仲係我嘅客嚟)有一日撞入我所做嘢嘅舖頭入面,

我其實仲好記得,第一次見佢嘅時候,我望見佢第一個印象,

呢個女仔好靚,五官好精緻,事實上依個女仔幾多人媾下,雖然宜家都依然咁多追求者(我仲有同佢聯絡),

但當時基於作為一個打工仔同仲細過,咁當然就唔會諗太多依啲咁早熟嘅嘢啦,

咁佢入到嚟,隔嚟仲有一個都幾大隻嘅男士跟住,就抬部電腦入嚟,

係度指指點點,又乜又柒,而依個女仔(後為女友),全程都係一言不發咁聽我同果位男士對話,

咁我當然打開佢部電腦case,check一下入面啲硬件嘢有無明顯傷痕,

而我亦非常記得,佢部機行啲咩,咁引人入性雖然唔一定要依依丫丫先係性,

雖然條癮起,但我就唔講硬件嘢,講返正題,

我就多口問咗句,小姐,部電腦係咪你架?

我下稱都係我,而佢下稱S小姐 簡稱S啦,

S:「係呀!知唔知有咩問題呀?我真係唔識電腦嘢,你同我朋友講咁耐我都一頭霧水。」

其實我都睇到佢個樣,好困惑,所以我先問佢部電腦係唔係佢,
佢講係朋友,我就明哂,原來係朋友....
咁當然依樣嘢都係無阻我當時對電腦嘅熱誠,同埋一份專業,我就話....

我:「咁你可以擺低部電腦係度,你同你朋友出去行陣,食啲嘢先,個零鐘之後就再返嚟,我應該都可以Check到咩事。」

我見佢好緊張咁嘅樣
S:「唔該真係幫我整返好佢呀!入面有啲好緊要嘅嘢係度。」

而我依然好專業嘅一庫懇樣咁答佢
我:「包係我身上啦,應該都係小問題嚟姐。」

佢就好開心咁講咗一句
S:「拜託拜託真係要幫我整返好部電腦!」
咁佢就同果位男士離開咗我視線,離開咗我舖頭嘅範圍,
咁整嘅過程,我發覺只係因為隻火牛因為潮濕而short咗,
我換過隻火牛就著得返機,整個過程唔洗十分鐘就搞掂,
順手清埋case入面啲塵都係四個字時間,
咁就由得佢部機著啦,果時我又唔記得叫佢留電話check清楚就打俾佢...所以基本上係依剎那我只有等...
聽下歌,有啲熟客八掛走嚟吹兩句水,唔經唔覺就個幾鐘,
佢就同果位男士,走返嚟,果位男士第一句就問我整成點。

我依然係一個好專業嘅懇樣,答依位男士問題依位男士下稱 B生 其實之後我都無再見過佢...
而依位B生非常之唔客氣一句到尾咁係咁自言自語
B:「喂,整成點?壞啲咩呀?有無得救?無得救嘅話就俾錢買過部啦!」

我作為一個專業係懇樣當然俾佢問哂佢想問嘅嘢我先答佢啦
我:「其實真係好小問題,我換咗隻火牛,就著得返喇,可能因為潮濕所以著唔到機啦」

而依位B生,就叻唔切咁同S講
B:「都話壞火牛咋啦!」

然後就問我幾錢,
B:「隻火牛幾錢?」

我:「850蚊」
當時火牛每watt 仲係1watt = 1.6港紙
無宜家白牌80plus咁平...1蚊唔到1watt

B:「洗唔洗咁貴呀?對面舖啲火牛標哂價都唔洗咁貴啦!」

我果刻職業病發作,
我:「你話貴嘅你可以過對面買,我介紹得嘅就一定係真材實料,
唔係啲CHEAP雞嘢嚟,唔啱我幫你拆返新果隻牛,裝返舊果隻落去俾你拎走,一蚊都唔收你!」

然後S見我同B生,嘈到面紅耳綠,佢就拎個銀包出嚟,講咗句
S:「我又無叫你俾錢...你嘈咩姐!」

然後加多句
S:「Sales哥哥我信你嘅專業架!依850蚊實俾你賺」

我:「我其實已經無收你check機費架喇...,見你信我,隻火牛打多個8折俾你啦....」

咁收完錢之後,真係心入面突然,吖!俾卡片佢先!

當時我無手提電話,卡片上只有公司電話同我寫俾佢嘅一個ICQ no.

如是者過咗一個禮拜,突然有人add我ICQ...第一句就問我仲記唔記得佢?

續...
因為我真係要諗諗...同其實我仲有當年icq嘅record係度...要等我慢慢將啲記憶整理一下先,
有無人睇我都會打落去,但可能唔會出哂三段情,因為我記憶力真係衰退:smile_03:
會超龜速更新,因為對手做粗重嘢做到無咁靈活,打字俾以往慢咗好多倍:smile_03:
多謝你睇哂第一段最初期嘅回憶:smile_03:
放低咗枝筆十餘年,執筆就忘字,文筆唔多好,勿見怪。

索引
#1 首篇
#47 第二篇
#84 #85 第三篇上下
#98 #99 第四篇上下
#107 #109 第五篇上下
#117 第六篇
#119 #120 第七篇上 1 2

支持

支持支持

支持支持

[email=<a href=]https://www.youtube.com/watch?v=7Z85S3ae6qQ[/email]" target="_blank">https://www.youtube.com/watch?v=7Z85S3ae6qQ

在此送上一首我幾鍾意嘅歌,其中一段hook....不論家人,朋友,戀人....只要你sad嘅時候依個hook 無論咩情境聽都感受到唔同嘅意境,
不過其實首歌係講緊人類破壞大自然戰爭暴力仇恨令人嘅隔膜差距愈嚟愈大,佢依隻碟其實幾耐聽,同幾值得聽
We just, hurt each other
We're destroying each other
And we are just fading away
Soon there will be no place to go
Reach the end of all we know
These small minds we can not grow
We are just fading away

Prozak - We all fall down - Track 06. Fading Away

引用:
原帖由 我係lok~~ 於 2015-2-3 12:44 AM 發表 查看引用來源
支持支持
:')大波lok我又失眠喇

very good ching! support:smile_34:

支持。。

支持下師兄先

Please carry on.

Looking forward to hear more.

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆