上一頁下一頁
發新話題

中山友 8.27 @ B B囡滿月搭飛機生日飯局報告(有相~不喜勿入) [閱讀權限 338]

收藏  |  訂閱
1.5k  31.2k

引用:
原帖由 CP~WIN 於 2009-9-1 16:58 發表 查看引用來源

男人唔去滾,除非身無銀:smile_47:
咁,女人唔去鈎,除非咩呢?

引用:
原帖由 CP~WIN 於 2009-9-1 04:58 PM 發表 查看引用來源

YO~色斯通~下午姣呀
勝哥好

引用:
原帖由 lung007 於 2009-9-1 05:05 PM 發表 查看引用來源

咁,女人唔去鈎,除非咩呢?
女人唔去鈎~~因為無乳溝

引用:
原帖由 CP~WIN 於 2009-9-1 17:09 發表 查看引用來源

女人唔去鈎~~因為無乳溝
對得咁很工整,今年的性版狀元係你啦!

引用:
原帖由 lung007 於 2009-9-1 05:14 PM 發表 查看引用來源

對得咁很工整,今年的性版狀元係你啦!
對聯基本的遣字要求,不外對仗和格律兩者。對仗,許多人都明白,就是《聲律啟蒙》所說雲對雨;雪對風。晚照對晴空。來鴻對去燕;宿鳥對鳴蟲……」之類。格律,即平仄格律,則往往遭忽略,不妨多談幾句。
所有對聯,均須依格律譜字。七字句上聯一般只有兩款,不是「仄仄平平平仄仄」,就是「平平仄仄平平仄」。「日未西斜先見月」屬於前者,故下聯須對以「平平仄仄仄平平」,方謂之合格。有道「一三五不論,二四六分明」。其實除了首字的確不用理會平仄外,第三及第五字可以從寬,卻非完全不論。

引用:
原帖由 Moussa 於 2009-9-1 04:31 PM 發表 查看引用來源

機仔....有矛性趣下星期去下川
引用:
原帖由 高佬357 於 2009-9-1 04:36 PM 發表 查看引用來源
贡你飞唔飞呀:smile_o10: 不如同骨骨一齐黎:smile_o03:  
我下星期有d野搞, 真係唔定:smile_30:

引用:
原帖由 happybar168 於 2009-9-1 04:27 PM 發表 查看引用來源
想吾比錢轟。。咬斷你鳩根
整斷左鳩根。。有錢冇得轟:smile_30:

引用:
原帖由 CP~WIN 於 2009-9-1 05:15 PM 發表 查看引用來源

對聯基本的遣字要求,不外對仗和格律兩者。對仗,許多人都明白,就是《聲律啟蒙》所說雲對雨;雪對風。晚照對晴空。來鴻對去燕;宿鳥對鳴蟲……」之類。格律,即平仄格律,則往往遭忽略,不妨多談幾句。
所有對聯 ...
真係想做狀元:smile_13:

引用:
原帖由 遠航飛機仔 於 2009-9-1 05:21 PM 發表 查看引用來源

真係想做狀元:smile_13:
現在留一腿,日後好抽水

引用:
原帖由 遠航飛機仔 於 2009-9-1 05:17 PM 發表 查看引用來源

我下星期有d野搞, 真係唔定:smile_30:
預唔預你好....

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆