上一頁下一頁
發新話題

人夫人妻日誌#19 -- Let's Dance Little Stranger (Update P29,70,116)

收藏  |  訂閱
3.0k  40.8k

引用:
原帖由 sam7211 於 2017-11-7 11:09 AM 發表 查看引用來源

知你家人手術順利確是感恩,願主保佑各人身體健康。
現代人較懂得打扮,其實好多護士姐姐也很嬌俏啊!
係,仲要有禮貌,又索果下無得頂嘛,HAHA.....
但今次真係無口花花.:smile_30::smile_30:

引用:
原帖由 GiveUpme 於 2017-11-7 11:16 AM 發表 查看引用來源

人大了,就覺得時間總是不等人,見到自己漸大,父母都老了,病痛亦多了,難免會多咗進出醫院,其實每次有事入院,之裡都不好過,怕是真係驚怕屋企人會突然間離開我,所以大家真係要好好珍惜身邊你所關心的 ...
所以而家聽得最多既,係長輩們點樣講養生,食咩好,做咩運動好.
其實我自己都要,因為醫生講時,講家族會有遺傳,我而家都要開始注意飲食同運動呢.

引用:
原帖由 dragonbone 於 2017-11-7 11:31 AM 發表 查看引用來源

所以而家聽得最多既,係長輩們點樣講養生,食咩好,做咩運動好.
其實我自己都要,因為醫生講時,講家族會有遺傳,我而家都要開始注意飲食同運動呢.
剛才在電視聽到我近年最喜歡的歌曲之一,忽然好想送俾師兄你

風 一吹起蔽天的巨浪 劍 眼下破開前方
我 要躍做人生的主角 無視著炮火和震盪
海 雖凶險也不可絕望 要 教日與天無光
我 已放下情感的虛妄 還讓舊創口給我護航

誰令我越難過 我越捱過 只要看著我
面對槍炮再多 我越強悍 永未被擒獲
船上我獨自揚帆闖 未管剩低什麼
全部要順從我 要被我追趕
誰令我寂寥過 我亦捱過 只要看著我
讓我登上最高名響於四方
從不理有誰抵擋 不會讓你攻陷我
未懼拳來劍往仍迷戀揮灑的血光 不知後果

雖 不清楚哪一天及岸 卻 拚命每天留芳
我 已放下情感的虛妄 還讓舊創口給我護航

誰令我越難過 我越捱過 只要看著我
面對槍炮再多 我越強悍 永未被擒獲
船上我獨自揚帆闖 未管剩低什麼
全部要順從我 要被我追趕
誰令我煉成我 我亦忘我 只顧去掠過
就算得到再多遺失的更多
從不理有誰抵擋 不會讓你攻陷我
未懼拳來劍往仍迷戀揮灑的血光 不知後果
生於海 種下我 便成浪

引用:
原帖由 sam7211 於 2017-11-7 11:56 AM 發表 查看引用來源

剛才在電視聽到我近年最喜歡的歌曲之一,忽然好想送俾師兄你

風 一吹起蔽天的巨浪 劍 眼下破開前方
我 要躍做人生的主角 無視著炮火和震盪
海 雖凶險也不可絕望 要 教日與天無光
我 已放下情感的虛妄 還讓 ...
哈哈,放心,我好阿Q既,再多問題都係當挑戰,咁做人先有意思既,男人,應該就係咁啦,係咪咁講先。

引用:
原帖由 dragonbone 於 2017-11-7 12:14 PM 發表 查看引用來源

哈哈,放心,我好阿Q既,再多問題都係當挑戰,咁做人先有意思既,男人,應該就係咁啦,係咪咁講先。
保重,一切順利!

引用:
原帖由 型爸 於 2017-11-7 12:38 PM 發表 查看引用來源

保重,一切順利!
感恩就係呢樣。
自己控制唔到既野太多了,所以結果若然係好,就應該珍惜。近來又有呢番感受呢~

引用:
原帖由 dragonbone 於 2017-11-7 01:33 PM 發表 查看引用來源

感恩就係呢樣。
自己控制唔到既野太多了,所以結果若然係好,就應該珍惜。近來又有呢番感受呢~
隨遇而安。橋到船頭自然直。

引用:
原帖由 sam7211 於 2017-11-7 09:49 AM 發表 查看引用來源

當然,錢代不了什麼,但作為男人,多以此為目標,但除錢以外,男人仍需作多方面的關顧,不是懂得找錢回來就大哂,我怎地也覺男人是無名英雄啊!
《富爸爸》一開波就講,有錢人不為錢工作。

呢句說話有兩個意思:
1. 錢,最理想唔係由由工作而來,而係由資產而來;
2. 工作唔應該為逗份人工,否則你難以出色。

男人又好,女人又好,若果能將眼光放在工作既價值本身,而非眼前報酬,就算搵錢唔多也是值得尊重的。

引用:
原帖由 型爸 於 2017-11-7 04:55 PM 發表 查看引用來源

《富爸爸》一開波就講,有錢人不為錢工作。

呢句說話有兩個意思:
1. 錢,最理想唔係由由工作而來,而係由資產而來;
2. 工作唔應該為逗份人工,否則你難以出色。

男人又好,女人又好,若果能將眼光放在 ...
師兄意思係,即錢由資產例如:股票,樓,增值而來,而工作,係令自己有得著?真心唔太明添.

引用:
原帖由 dragonbone 於 2017-11-7 05:44 PM 發表 查看引用來源

師兄意思係,即錢由資產例如:股票,樓,增值而來,而工作,係令自己有得著?真心唔太明添.
係。

人工作,無可厚非。但工作唔應該只著眼酬勞。工作本身還有其意義。這就是敬業樂業。做義工本身無錢,但佢既價值同帶來既快樂更多。

如果只著重眼前報酬,眼光永遠不及唔怕蝕底既一群。

有興趣搵本返來睇下。入面既金錢觀,教育觀都寫得好唔錯。

唔好為金錢工作,讓金錢為你工作。

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆