上一頁下一頁
發新話題

沉船地 (繼續沉船交流討論) ~ 17

收藏  |  訂閱
2.4k  54.2k

引用:
原帖由 KevinPo 於 2010-5-20 12:54 PM 發表 查看引用來源

大陸很多人都說台灣人講普通話是不標準的. :smile_o13:
其實整個大陸都不標準....因地方口音問題.....但以天津為最標準:smile_44:

引用:
原帖由 ykw3441 於 2010-5-20 01:01 PM 發表 查看引用來源
其實整個大陸都不標準....因地方口音問題.....但以天津為最標準:smile_44:
上海又話北京唔標, 北京又話上海唔標 :smile_o04:

引用:
原帖由 笛卡兒 於 2010-5-20 12:09 PM 發表 查看引用來源

見到自己朋友給不同男人發洩...
人非草木...
又擔心佢比人拉,,,又怕佢,,比D男人粗暴對待..

就算您香港朋友變成咁,您都會心痛...朋友無分國籍..
自問有沒有喜歡她呢:smile_41: :smile_14: :smile_38:

引用:
原帖由 vanvanv 於 2010-5-20 01:00 PM 發表 查看引用來源

y兄好多謝你安慰我 :smile_o03:
禾成日比你個頭像代入了你的樣....都型呀

一時又亂,一時又正常,好似我哩幾日個心情咁,唔知系唔系個電話就死得。
系呢3v兄你系邊頭返工架,我以前系松崗做過一年
引用:
原帖由 vanvanv 於 2010-5-20 12:55 PM 發表 查看引用來源

金兄你好, 你終於唔亂碼了 :smile_30:

引用:
原帖由 ykw3441 於 2010-5-20 01:01 PM 發表 查看引用來源
難怪我睇電視會聽得明,

出到去就聽唔到人地講咩啦...

原來系佢地發音吾標準, 其實吾系我既問題. :smile_o05:

引用:
原帖由 vanvanv 於 2010-5-20 01:02 PM 發表 查看引用來源

上海又話北京唔標, 北京又話上海唔標 :smile_o04:
兩地都不準...北京..京腔太重, 上海就更差

引用:
原帖由 貓仔太太 於 2010-5-20 12:10 PM 發表 查看引用來源
你真係咁清醒???:smile_o10:
點解非黑即白呢??圓點…碎花唔得咩……:smile_30: :smile_o15:
貓貓,你好呀,到現在還未沉船,應該算清醒吧

果兩條底褲係桑拿妹送的,黑色同白色:smile_o05:

引用:
原帖由 KevinPo 於 2010-5-20 01:05 PM 發表 查看引用來源

難怪我睇電視會聽得明,

出到去就聽唔到人地講咩啦...

原來系佢地發音吾標準, 其實吾系我既問題. :smile_o05:
一般很多的電影配音都會找天津人來配音

引用:
原帖由 Campenella 於 2010-5-20 12:57 PM 發表 查看引用來源
院長帶埋我丫,我做assistant

去看看可否做些訂單交易

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆