上一頁下一頁
發新話題

《老劍馬經》@ 暑期藏寳馬

收藏  |  訂閱
3.3k  158.2k

引用:
原帖由 阿斗官 於 2017-6-2 02:39 PM 發表 查看引用來源

離題了!不贅!
亞斗, 你哋從來有否羨慕過山仔其他樓主個帖, 人山人海, 人多互動, 興高采烈, 氣氛好似老淫魔養緊一隻出馬, 你個帖好似來來去去都係小雞幾隻, 牛衣對泣. 重搞到要去外去做勢, 又話識得社長, 差不多可以介紹馬友入報館做野咁款.

我都識得梁振英, 係人都知道佢將會落台既特首. 好似識得社長就好乸巴閉, 你話識得新華社個社長就寧舍不同. 無乸腦.

馬評天地根本上係評馬, 唔係評人, 係啲唔懂評馬人只有去評人才有話說, 不過評人都好, 因為好多人都喜歡睇熱鬧, 評何以點評都有辦法, 對與錯根本上係無從考究, 評馬就唔同, 高手一出手便知有沒有, 唔洗講低手. 所以係討論區有人專門係評人, 不懂要評馬.

引用:
原帖由 阿斗官 於 2017-6-2 02:39 PM 發表 查看引用來源

離題了!不贅!
亞斗, 我話一個秘密你聽.

昨夜我夢見一個人, 佢叩門問路, 佢話佢係呂祖, 嚇到我驚驚, 唔係咁猛卦! 咁以為鈞仔叫得郁佢老祖尋仇, 原來唔係. 老祖話佢把桃木劍近排舞起上黎好似好重咁款, 佢話佢手力無變, 點解會舞唔掂. 我即時安慰佢: 你手力係無變過, 只不過你把桃木劍變左爛銅爛鐵姐.

老劍馬經 5-6

R5

「將士陣前、正拚生死」~ 勇將良才、英雄氣概!

「美人悵內、笙歌妙舞」~ 美麗與技能並存、認真系威風!

「可知昏君喪國、其實並非定數」~ 為人達觀、羅致高素質智囊團、就不至於喪國

「人本助人之心、天無絕勤之路」~ 閉月終須見明、青天復現!

4達羅素
5將才
8美麗威威
10明月青天

R6

「齊上前、勿退後」~ 後有如雄獅的動力推進著!

「先苦後甜、諸君勿愁」~ 只要有恆心、石頭磨成玉!

「靜夜頻掩卷、添香有紅袖」~ 夜深掩卷想起愛的故事!

「面懵心精非阿福、徒知逢迎乃阿壽」~ 深藏不露才是勝利專才!

1勝利專家
2深愛
3再石磨藍
13雄獅動力

引用:

離題了!不贅!
阿斗官, 慢行, 我在此向你致歉, 大人不記小人過, 我無心同你作對, 駁咀, 只不過係唔明你輩份很高, 為甚麼會離開香島而上山仔, 因係香島你都有好多好友支持, 如受言小川, 水友等. 多過現時幾十倍. 我哋同來是好鄰居, 無嘜兩句, 又點會搞到如此地步. 我都知道你同任達年社長有來往. 我不是你的敵人, 敵人唔係我. 別人隔岸觀火都唔知幾開心. 為甚麼我地要做戲比人睇呢!

因我在香島時好似你同小川都無入帖踼帖, 我都知道甚麼是好人, 甚麼是壞人. 在此, 我再一次向你致歉, 請你原諒我以前的過錯. 唔好忘記我們都係好鄰居. 如你同意的話, 我們可以和議, 以後我一定會收咀.

老劍馬經  3-4

R3

「有銅皮、具鐵骨」~ 骨格精奇、非一般常人可比!

「勿為勝利忘形、智者亦有一失」~ 只要有雅量、就算縱有所失、只能深藏不露、表現出來若無其事、當上了寶貴一課!

「財帛美女二者難兼得、魚與熊掌任君作選擇」~ 美女如超級甜橙、熊掌強如駿馬!

3雅寶
5駿馬翹楚
6超甜橙
13飛壹般

R4

「殺人放火、焉有金腰帶」~ 但現實的確係時常豐裕!

「敬老扶貧、身心反舒泰」~ 值得安逸喜悅!

「靈感賜與有緣人、未能遍及君莫怪」~ 只要得到幸福、心中有數!

「有道半世老婆奴、一生都是兒女債」~ 養妻活兒是男人的責任、展開懷抱、大方地笑看人生!

2幸福加數
3安喜
5開懷大少
7常豐裕

老劍馬經 1-2

R1

「三六九、咪郁手、同花順、贏到夠」~ 大師今次真幸運!

「既執靈符、當快唸咒」~ [關關雎鳩、在河之洲;窈窕淑女、君子好求]!

「桃木劍揮妖魔頓足、魑魅魍魎走夾唔抖」~ 爆發威力如騷動、陽間妖魔鬼怪如觸電般迅間朝不保夕!

3幸運大師
4關關雎
5電訊朝陽
6爆騷

R2

「人來人往、七上八落」~ 要有秩序、順其自然地步行!

「何來飛來艷福、小心乃神仙索」~ 看似勁有瞄頭、原來別有所求!

「白帝城劉備垂危、忙將阿斗將孤託」~ 刘备在白帝城一病不起、召诸葛亮等人托孤、刘备对诸葛亮说:“如果你看阿斗是个当皇帝的料子,你就辅佐他、如果他不是个当皇帝的料子、你就自行取度吧。天下為公(攻)、原意是天下是公众的,天子之位、传贤而不传子、后成为一种美好社会的政治理想。

「將軍一去大樹飄零、西蜀從此有如日落」~ 從此以後快樂不再、日落如潛在深海的龍、永不浮現!

1天下為攻
5快樂海龍
7勁有來頭   
8順其自然

引用:
原帖由 劍山白 於 2017-6-2 10:45 PM 發表 查看引用來源
老劍馬經 1-2

R1

「三六九、咪郁手、同花順、贏到夠」~ 大師今次真幸運!

「既執靈符、當快唸咒」~ [關關雎鳩、在河之洲;窈窕淑女、君子好求]!

「桃木劍揮妖魔頓足、魑魅魍魎走夾唔抖」~ 爆發威力如騷動、陽間妖 ...
老劍, 好一句: 原意是天下是公眾的,天子之位、傳賢而不傳子

其實阿斗官有可能健忘, 以前佢既對頭人入佢個舖踢帖, 之後又走進本帖發言, 即時我都睇唔過眼, 都即時趕走佢回友台. 因為我同阿斗官都係好鄰居, 守望相助係應有本份黎架! 不過唔知斗官條靚是否受別人引誘, 不聽斗官訓導, 自行入帖干預才會發生前事.

阿斗官, 唔好亂相信身邊的人, 好容易被人利用, 以你身份輩份唔低. 小心, 小心.

引用:
原帖由 矮佬 於 2017-6-2 10:54 PM 發表 查看引用來源

老劍, 好一句: 原意是天下是公眾的,天子之位、傳賢而不傳子
其實解乩文、尋典故、加描述、動腦筋、一樂也、吾中好正常、縂好過得馬名、中左度身訂造解返轉頭、吾中咪自己心知!:096::096::071::071:

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆