上一頁下一頁
發新話題

破除迷思...歡迎大家分享性病知識 updated on 30-01-2019 p.1_#1

收藏  |  訂閱
2.4k  452.3k

引用:
原帖由 BiggestMistake 於 2017-9-15 08:38 AM 發表 查看引用來源

我都唔係好知。份報告淨係寫箘係1000/ml,insignificant growth. 醫生開左抗生素。我擔心唔係箘係疱疹。
你一日飲幾多杯暖水 有無8杯以上既暖水 講黎聽下 你排尿 排出既細菌 唔夠多

引用:
原帖由 MaxBoy~ 於 2017-9-16 01:17 PM 發表 查看引用來源

你一日飲幾多杯暖水 有無8杯以上既暖水 講黎聽下 你排尿 排出既細菌 唔夠多
多謝各位師兄的關心及耐心解答。我一日大約飲1.5公升水。一半暖水一半凍。我都覺得自己抵抗力差左。我真係估唔到之前驗尿無事而家反而有箘。唉!

引用:
原帖由 BiggestMistake 於 2017-9-15 07:18 PM 發表 查看引用來源

多謝各位師兄的關心及耐心解答。我一日大約飲1.5公升水。一半暖水一半凍。我都覺得自己抵抗力差左。我真係估唔到之前驗尿無事而家反而有箘。唉!
如果係寫1000既話 即係表示可能感染 所以醫生都係比抗生素你 太少1.5公升水 你要係咁飲水 飲暖水 係咁排尿 將細菌排出黎 抵抗力差係正常 因為你身體已經出左事 防衛機制出左事 抵抗力 免疫力下降係正常 充足既睡眠 飲食清淡 有幫助 不過抵抗力 免疫力 好返係會上升返

引用:
原帖由 tuv3319 於 2017-9-16 10:00 AM 發表 查看引用來源
Got兄,你好,請教一下如按摩時小姐手部有傷口用油打飛機時接觸到男方的龜頭和破損的肛門,被傳染性病的風險高嗎? 有否需要做HIV測試?
世上未曾有一個咁嘅感染HIV報告,呢個亦符合HIV傳染途徑嘅行為,即是要有插入式性行為,例如陰道交、肛交,口交亦理論上有些微機會。
你所講嘅手交不屬上面嘅範圍,而如果要形成所謂體液交換(你擔心嘅情況係血液),咁就要對方有個未能止血嘅開放性傷口,但當呢個情況出現,相信無人能夠可以忍痛而提供手交,所以現實不成立。
No risk for HIV and STDs, 按摩油敏感或細菌感染(例如隻手清潔不足)就比較係常見。

如果師兄有性生活而未曾驗HIV、梅毒,可以考慮喺你最近性生活計起滿12星期,做一個免費或自費檢查。

引用:
原帖由 勤力過隻牛 於 2017-9-16 10:55 AM 發表 查看引用來源

嘩,乜兩個醫生,一個講冇嘢,一個話菜花咁大分別嘅,信邊個好:smile_27:
我肛門口都生咗1粒或兩三粒細細粒嘢,摸唔真,會痕同有少少濕濕地咁,我仲以為係痔瘡冇咩點理,咁岩我上次報告話 ...
虛驚一場:smile_35:

多謝GOT兄意見!!

引用:
原帖由 BiggestMistake 於 2017-9-16 12:10 PM 發表 查看引用來源

我下星期打去問下個報告,不過可能要見醫生先講。我暫時無水泡,或者有我無留意到。
今日睇果個醫生叫我去睇另一個專科,好累...
師兄之前冇可能係因為未增長到可驗出,同埋要睇埋點攞尿液樣本.不過最緊要而家驗出同治療!另外 Got 兄同其他師兄都講要最少2L. 我之前連飲3星期2.5L 以上水(開始食抗生素計)

引用:
原帖由 BiggestMistake 於 2017-9-16 08:19 AM 發表 查看引用來源

師兄,呢五星期都無性行為。
份報告無講咩箘,奇怪。醫都係睇報告同問病徵。我膀胱有少少痛。我好似講得唔準,可能醫生想講秘尿道發炎。
不過你有白色分泌已係病癥,加油啊師兄准時食藥!

引用:
原帖由 勤力過隻牛 於 2017-9-15 03:55 PM 發表 查看引用來源

嘩,乜兩個醫生,一個講冇嘢,一個話菜花咁大分別嘅,信邊個好:smile_27:
我肛門口都生咗1粒或兩三粒細細粒嘢,摸唔真,會痕同有少少濕濕地咁,我仲以為係痔瘡冇咩點理,咁岩我上次報告話 ...
笑左 依家既醫生都幾咩野

引用:
原帖由 waitfortest 於 2017-9-17 01:44 AM 發表 查看引用來源

師兄之前冇可能係因為未增長到可驗出,同埋要睇埋點攞尿液樣本.不過最緊要而家驗出同治療!另外 Got 兄同其他師兄都講要最少2L. 我之前連飲3星期2.5L 以上水(開始食抗生素計)
3公升 係最好 1.5 ~2.5 都係太少 過一段時間就要持續咁飲 再重覆 係咁排尿

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆