上一頁下一頁
發新話題

破除迷思...歡迎大家分享性病知識 updated on 30-01-2019 p.1_#1

收藏  |  訂閱
2.4k  452.3k

引用:
原帖由 waitfortest 於 2017-9-16 07:20 AM 發表 查看引用來源

Big 兄,請問呢一段期間有冇進行過性行為?
仲有,份 report 應該有寫咩菌 insignificant growth. 另外係醫生用咩診斷你有尿道炎?
師兄,呢五星期都無性行為。
份報告無講咩箘,奇怪。醫都係睇報告同問病徵。我膀胱有少少痛。我好似講得唔準,可能醫生想講秘尿道發炎。

Got兄,你好,請教一下如按摩時小姐手部有傷口用油打飛機時接觸到男方的龜頭和破損的肛門,被傳染性病的風險高嗎? 有否需要做HIV測試?

引用:
原帖由 BiggestMistake 於 2017-9-16 03:38 AM 發表 查看引用來源

我都唔係好知。份報告淨係寫箘係1000/ml,insignificant growth. 醫生開左抗生素。我擔心唔係箘係疱疹。
吾洗太擔心,疱疹不是驗尿的,如有水泡就驗組織,如沒有就只可驗血液中的抗體,但經驗尿液報告中應有指出細菌類型。

引用:
原帖由 ayumihenry 於 2017-9-14 12:02 AM 發表 查看引用來源
前排發現肛門位置有粒肉粒,今日去左政府普通科個度睇,佢話只係皮膚換生,但我唔安心,去埋油麻地衛生科個度睇埋,不過有D HEA , 我見佢目側話我係椰菜花,之後滴藥水,再等下星期再滴...
我而家想睇多次專科睇下究竟係咩 ...
嘩,乜兩個醫生,一個講冇嘢,一個話菜花咁大分別嘅,信邊個好:smile_27:
我肛門口都生咗1粒或兩三粒細細粒嘢,摸唔真,會痕同有少少濕濕地咁,我仲以為係痔瘡冇咩點理,咁岩我上次報告話中咗低風險hpv,會唔會其實係同你一樣中咗肛門菜花:fst_008:我唔係O號,淨係比囡囡奶過幾次C眼,睇嚟星期一去轉社會衛生科穩陣d:fst_008:

引用:
原帖由 inivewetrust 於 2017-9-14 11:00 AM 發表 查看引用來源

係無套口交 同有奶西(口部有痱滋) 但我第2日就跑左去社衛驗 應該再由玩完個日計28再去驗多次 對嗎?
而家第5日 除左口腔果d粒粒之外 喉嚨仲痛緊 今朝咳左2粒似係扁桃腺結石出黎 不過就黃黑色一粒硬身既 係咪應該睇 ...
師兄,你係咪睇完社衞科先咳結石?如果係不如再去社衞科睇多次update個情況比醫生分析下似唔似性病。

如果醫生肯定唔係性病,有機會寫紙轉介你去其他科睇的!

我三月開始經常扁桃腺發炎,頸淋巴又生咗粒核,直到上個月扁桃腺又發炎,好返後發現扁桃腺生咗三粒瘜肉仔,以為奶西攪到口腔生菜花,去社衛科睇,醫生好肯定咁同我講唔係性病嚟,寫紙轉介我去睇耳鼻喉科!

聽到唔係性病,我鬆咗一口氣,我驚有性病傳染比人多過生cancer,起碼cancer自已死自己事唔會傳染害人。

引用:
原帖由 無一例外 於 2017-9-16 10:39 AM 發表 查看引用來源

吾洗太擔心,疱疹不是驗尿的,如有水泡就驗組織,如沒有就只可驗血液中的抗體,但經驗尿液報告中應有指出細菌類型。
我下星期打去問下個報告,不過可能要見醫生先講。我暫時無水泡,或者有我無留意到。
今日睇果個醫生叫我去睇另一個專科,好累...

引用:
原帖由 勤力過隻牛 於 2017-9-16 11:38 AM 發表 查看引用來源

師兄,你係咪睇完社衞科先咳結石?如果係不如再去社衞科睇多次update個情況比醫生分析下似唔似性病。

如果醫生肯定唔係性病,有機會寫紙轉介你去其他科睇的!

我三月開始經常扁桃腺發炎,頸淋巴又生 ...
我係星期一就走左去睇社衛 睇果時喉嚨痛輕微 果時冇結石出現 係今個星期3先開始起手有 到而家每朝都會有1粒咳到出黎 我諗緊過2日睇定少少先 而且我呢排仲有食熱氣野 唔知會唔會有關係
近日發現龜頭冠位零零舍舍多左2粒白點 唔知係乜黎 有冇師兄解答到?

引用:
原帖由 BiggestMistake 於 2017-9-16 12:10 PM 發表 查看引用來源

我下星期打去問下個報告,不過可能要見醫生先講。我暫時無水泡,或者有我無留意到。
今日睇果個醫生叫我去睇另一個專科,好累...
師兄,定d黎睇專科好d我尿道發炎再吾好哂都會再睇泌尿科,睇好佢。面對懷疑性病真系身心疲累,師兄頂住呀!

引用:
原帖由 BiggestMistake 於 2017-9-15 08:38 AM 發表 查看引用來源

我都唔係好知。份報告淨係寫箘係1000/ml,insignificant growth. 醫生開左抗生素。我擔心唔係箘係疱疹。
放鬆下自己既心情 擔心黎都無用 依家要做既野 係尋求治療 快d康復 唔會愈多唔同既症狀出現 呢d性病 一但患上除左有手尾既野 少定長要睇咩野 同埋之後會患上其他疾病 例如細菌感染啊 幾常見的 接2連3咁 返發 個d 同抵抗力 免疫力多少有關係 亦會有d人好彩 無患上其他野 算係好彩

疱疹 一般黎講 抗生素 應該無咩作用 疱疹係病毒黎 抗生素係對付細菌用

引用:
原帖由 BiggestMistake 於 2017-9-15 08:38 AM 發表 查看引用來源

你既情況要再食抗生素 細菌感染 增長左 唔排除呢個可能性

同埋 病人服用抗生素 之後去做尿液細菌檢驗 培養唔到細菌出黎 有機會架 之後要反覆做 或進一步檢查

1000至100000 cfu/ml 表示可能已經感染 都唔係屬於正常水平 咁你下次再睇個陣 就要留意返啦

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆