上一頁下一頁
發新話題

原來 "保守" 勢力相當龐大 (淫審咨詢大會見聞)

收藏  |  訂閱
63  9.6k

你開放,為何別人也要跟你開放呢?

難道我吞精你也要吞精嗎?:smile_30:

thanks for share

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

引用:
原帖由 wrxgc8 於 2009-1-19 11:41 AM 發表 查看引用來源
上個fri 去左淫褻及不雅條例修訂咨詢大會, 有成二百人出席
台下觀眾係會抽籤發表意見, 以進行咨詢 (我無被抽中講野:smile_30: )
响引版講呢個會就梗係唔係講條法例修訂有關的事啦
而係响個會入面 ...
淫褻及不雅條例修訂聽證會仲恐怖呀:
http://hk.youtube.com/watch?v=rO5cpfUnK9I

叫明光社收皮:smile_38:

引用:
原帖由 芒恩 於 2009-1-28 04:30 AM 發表 查看引用來源
你開放,為何別人也要跟你開放呢?

難道我吞精你也要吞精嗎?:smile_30:
你呢啲咪係「將處境極端化之後再全盤反對」囉
而家我哋唔係要求所有人「思想開放」
你有權選擇保守,可以唔想見到關於性的東西
我哋反對「限制」係因為呢個係違反「自由」,而且亦都窒礙兒童對性的認知及有關成長

正如你可以唔鍾意聽到有人講粗口
但你無權去阻止佢講

對性抱咩態度
係屬個人自由
但性呢個所有人必然接觸的話題
就不能禁絕其出現

引用:
原帖由 MISSSEX 於 2009-1-20 19:16 發表 查看引用來源

其實我覺得係某方面香港人係太過保守
好似章子怡個單野咁
人地外國人除晒衫曬太陽其實係一件好common既事
只係香港d人拎左個放大鏡黎放大成件事
你話佢不雅,又唔係丫,都只係享受既一種
當晚無抽中我, 否則我一定問
女性露胸前兩點, 男女性器官就係不雅, 性交場面 (見到性器接觸) 就係淫褻
係咪正確合適的執行定義
:smile_19:

引用:
原帖由 lkc0712 於 2009-1-20 19:24 發表 查看引用來源

人地一對情侶好地地去玩,親熱下,俾人寫到好似姦夫淫婦咁
都真係幾慘:smile_27:
當晚好多人就揸住報紙雜誌的報導內容黎砌
但係呢D講緊係傳媒人的操守, 唔係法例可以管到佢地

引用:
原帖由 Qmepls 於 2009-1-20 19:29 發表 查看引用來源
依家好多人本身既思想都唔成熟,仲係覺得"性"呢樣野係污糟核突,唔敢去正面面對呢個咁自然既問題,佢地生出黎既小朋友咪會受佢地薰陶囉,小朋友對"性"好奇,佢地就覺得個小朋友稔埋d污糟核突野,跟住就鬧個小朋友或者亂咁答 ...
引用:
原帖由 kkcat_hk 於 2009-1-20 23:29 發表 查看引用來源

唔係父母識呢D野,如對性既態度,人(汝)人相處態度,而係佢地身為父母未諗過處理該類事件;20~30年代出世的,人(汝)人相處態度,比較圓滑.....ps.經濟影響思想方式,但而家d父母輩係急功近利年代上位唔係你死就係我亡,冇� ...
始終中國人 "傳統" 對人際關係的處理手法薄弱
或是人總會想到生命的起源, 小朋友也就是想知道
為甚麼就是認為 "細路仔" 唔好學咁多呢D野呢?!?!

再者, 今時今日好多人的確還是死抱 "性" 係污穢得不堪入目, 不能言語的想法, 死守不能多講的態度
但佢地忽略了 "性" 係任何生物 (包括人類) 與生俱來的本能和慾望, 也因而衍生新生命
要是說 "中國傳統"  "性" 是污衊的, 那麼 "不孝有三, 無後為大" 又是否跟封閉的性觀念來個矛盾呢

引用:
原帖由 joey21012009 於 2009-1-21 16:16 發表 查看引用來源
社會及資訊已開放, 要管也管不來, 倒不如在開放的同時, 做好一點性教育吧!

藝術品列三級, 餵母乳相也是下雅, 如何推動餵母乳呢?
這就是我的立場
"性" 跟本就係與生俱來, 而且就是社會不斷變化發展
我在會場內看到的情況, 心想就是這些 "不能與時並進" 的家長們, 或是明光社之類的人
硬要想來個時光倒流, 或是強迫香港人過 "清教徒" 的生活

佢地想點就迫人想點, 痴痴地

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆