上一頁下一頁
發新話題

荒淫渡假屋

收藏  |  訂閱
88  61.5k

引用:
原帖由 關隴集團 於 22-1-2016 22:46 發表 查看引用來源

默克爾  希拉里都唔識???:smile_41:
德國默克爾和美國希拉里,你唔講都唔記得冇兩位女政界囉:smile_35:,

小弟呢排突然文青上身 , 去買一本<踏血尋梅>的小說版<看得見風景的房間> ,
跟手再打開大台網 , 睇左集<新文青時代> , 睇完真係有D野覺得不吐不快 ...

其中一個寫新詩既 , 佢話有人同佢講 "你點解覺得無人睇既野 , 係有價值???"
... 唔好怪我揣測人心 , 不過我覺得佢言下之意 , 係想講講呢句野既人 ,
就係好好似王晶果種 : 唔賺錢 , 無人睇就無價值 ... 如果佢真係呢個觀點 ,
我既就算我色文創作既人 , 都唔會同意拉 ... 但我想講既係 , 大家撫心問 ,
如果一樣野真係完全無人睇 , 咁佢就連任何影响都無拉 , 仲談咩野有價值呢???

佢仲係度講話咩文學意義  社會意義 ... 唉 , 我只可以話 "真係偽文青"
就係同一集主持黃XX , 都話 " 以前一D愛情作家 , 比左好多虛假既野觀眾 ,
結果觀眾係接受左之後 , 同現實好大反差 ... 咁點解仲要比咁多假野出去???"
... 結果 , 有D所謂文字工作者 , 依然左好多虛假既野 , 比其他文字人去睇

不用想太多,人當然往往自覺不自覺,站自己立場說話,這中間沒有絕對的,既然大將軍有感而發,又喜寫文,正好透過發文探索一下,其實很多作者都會這樣. 遠的不說,就如呢度劉金發第五小嵐設定,你可看到一些端倪.
第五女社長本身11哥哥俱事業有成,然作為家中小妹妹,竟開設不收費 靈異偵探社,如故事內文經常強調查案越多虧損越多...不就是作者有話要舒發嗎

引用:
原帖由 無巧火成書 於 2016-1-24 12:40 PM 發表 查看引用來源
不用想太多,人當然往往自覺不自覺,站自己立場說話,這中間沒有絕對的,既然大將軍有感而發,又喜寫文,正好透過發文探索一下,其實很多作者都會這樣. 遠的不說,就如呢度劉金發第五小嵐設定,你可看到一些端倪.
第五女社長 ...
有人說 , 如果一個人對事物批評的方向 , 和他的行事模式相近 ,
那人其實是在自我警誡 ... 係文區認得我既人 , 都會知我一向強調 ,
唔好只為收視寫文 , 一定要寫自已想寫既 ; 但另一方面 ,
我又不能否認有無人看 , 就是評定一篇文章有否價值  吸不吸引的標準
所以我更要告誡自已 , 要係寫作手法  文筆上努力 ...

另一方面 , 我又的確好同意主持王XX所講 ... 說來有點佛偈意味 :
佛家認為 , 人世間最大既苦 , 其實就係出於不了解事實 ...
如果繼續佛家下去 , 會談到無本我  無常我等概念 ; 如果放回凡人 ,
就會好似王XX既批評咁 , 愛情作家給了讀書一個虛幻  不切實際的印象
但又面對同現實反差的痛苦 ... 呢種苦 , 我身邊都有人中緊 ,
而且呢種 "虛幻愛情毒" , 仲係越中越深

再推而廣之 , 這問題甚至可以推往社會層面 ... 近幾年 ,
香港出現左一種 , 向年青人推廣理想的氛圍 , 但久而久之就變奏出
"香港可以不需要中國等" 奇奇怪怪的思想 , 這些係真實了解情況的人眼中
豈不是笑話???(若不是看重中國市場 , 英國本來就不會割讓香港拉)

我想講的是 , 沒錯 , 追求理想是怎樣想都不會有錯的 ...
但如果一個人 , 明知你在追求甚麼 , 但一焅訴當中的風險  可行性  損失
那這個人就是負任了 ... 就好似在下最新一篇力作  ,
將會在本星期上市的新文 , 就係講對虛幻理想的追求 , 導至慘痛而不可挽回的結果

(估唔到 , 我咁都可以打廣告呢 )

:smile_38: good

回覆 19# 的帖子

真心話...這是近期最好看的

引用:
原帖由 afc0228 於 26-1-2016 22:01 發表 查看引用來源
真心話...這是近期最好看的
劉sir作品我集集睇,從中我都炒得佢唔少㗎,希望佢唔好收我版權啦:smile_35::smile_24:

引用:
原帖由 孤雁 於 26-1-2016 20:23 發表 查看引用來源
:smile_38: good
多謝多謝、劉sir新作睇咗未呀:smile_38:

咦 , 又真係幾大驚喜喎 ... 點講好呢???
我會咁講 : 相比之前的大嗚大放 , 今次S兄更加收放自如 ...

就好似玲玲咁 , 一步但荼油  按摩 , 到擦波邊  按屁股 ;
正華由無心  到想抽水 , 到想食蝦條 ...
都好細致有序 , 去得不徐不疾 , 甚至有少少含蓄 ,
但更加惹人收看 ... 其實 , 小弟暫時只看了前兩PART ^.^"
(老人家拉 , E+睇書都睇十幾頁 , 就要放低休一休 ... )
不過覺得除了玲玲 , 暫時傻妹MING個設定都好有趣 ,
好想追看下去 ... 不愧為良心色文 , 也不愧為近期最佳 !!!

PS:如果似冰冰 , 咁應該幾好肉地 , 冰冰話自已60K:smile_47:

咩話???
出文12日就15000閱覽 ...
我篇<我與小姐>果陣捱左成個月 , 都未有呢個數

S兄召喚力好堅呀 !!!

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆