上一頁下一頁
發新話題

[文迪作品] 木屋區 (全文共十三章)

收藏  |  訂閱
108  40.0k

引用:
原帖由 過路人文迪 於 2015-11-2 09:52 PM 發表 查看引用來源

我都唔知以前有幾錢人工一個月同叫雞係幾錢,而且我都唔知我係寫緊邊個時期,只就當係仲未有手提電話嘅年代就算,或者就係 95,96 年之前,至於係邊個木屋區,為免失實,加上自己亦真係唔熟,所以故事就當 ...
獅子山下,同舟同濟精神

支持継續寫!講古唔駁故!應該會有咁嘅事,至于$$$在當個年代,如果一個家庭有6000積蓄不得了!靚次伯,箫仲坤,陳斗這些名伶道友吸一斗萬寿糕才幾蚊(聽老人家講的).七小福洪金宝成龙一班小童在大角咀五金铺瞓.老一輩人説當年真係同舟共濟.

引用:
原帖由 過路人文迪 於 2015-11-2 11:01 PM 發表 查看引用來源

師姐竟然可以 up 得出一堆上一代嘅名伶寶號,果真令人佩服萬分,我年記尚小,自出娘胎就只係聽容祖兒啲歌長大,兒時最喜愛係睇金秀賢啲戲,不過,文章嘅野純以空想同老作,點都可以呃得吓一餐半餐晏仔食嘅!

...
咁都可以揾到$?

我都系聽老一輩講古啫,至知道幾十年前係咁.曹探長一晚在大海輸左一間片塲,華達片塲.當年地產有永泰(即新鸿基...郭得勝,李兆基,冯景禧),第一間發展就是沙田酒店(现在沙田花园),果時李嘉誠係乜水?!

文迪加油!

睇故我推敲時代應該大約80,90年代頭,其實都講得通,無問題喎

引用:
原帖由 過路人文迪 於 2015-11-2 09:52 PM 發表 查看引用來源

我都唔知以前有幾錢人工一個月同叫雞係幾錢,而且我都唔知我係寫緊邊個時期,只就當係仲未有手提電話嘅年代就算,或者就係 95,96 年之前,至於係邊個木屋區,為免失實,加上自己亦真係唔熟,所以故事就當 ...
有手提電話的時代唔好玩。寫巴士上野戰又要俾人拍片上網。怎樣也寫不出烈火青春年代的浪漫。

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆