上一頁下一頁
發新話題

破除迷思...歡迎大家分享性病知識 updated on 30-01-2019 p.1_#1

收藏  |  訂閱
2.4k  452.1k

引用:
原帖由 MaxBoy~ 於 2017-9-5 01:39 AM 發表 查看引用來源

你既出發點係好既 幫助人 唔取笑你 不過你要增值下性病既知識 a君有性病 皮膚有傷口 b女無性病 皮膚有傷口 其實已經有機會血液感染 a君有性病 b女無性病 無套性行為 b女有機會患上性病
請好好睇第一版才來笑我吧,你所列出嘅途徑已經有圖有link,OK? ”)

[quote]原帖由 gotNoexcuse 於 2017-9-4 07:04 AM 發表 查看引用來源

小弟當然無您咁好好知識,哈哈。

其實打乞痴飛沫理論上都有HIV、梅毒、HSV1風險,去廁所唔洗手立即掂陰莖會有HIV風險,但請問您可否揾一單類似嘅感染案例俾我嗎?

再者知道什麼叫皮膚(Skin)?什麼是黏 ... [/quote

病毒係可以透過 口腔 包皮既黏膜進入人體感染 同埋皮膚同黏膜可以傳播病毒叫做無症狀排毒同埋病毒脫落 即係血液感染

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2017-9-4 07:04 AM 發表 查看引用來源

小弟當然無您咁好好知識,哈哈。

其實打乞痴飛沫理論上都有HIV、梅毒、HSV1風險,去廁所唔洗手立即掂陰莖會有HIV風險,但請問您可否揾一單類似嘅感染案例俾我嗎?

再者知道什麼叫皮膚(Skin)?什麼是黏 ...
係你講左呢句 非性接觸感染就係皮膚病 皮膚病 有好多種 同埋 你話 性病係同性有關係 但係你無補充埋 性病 唔止一個途徑感染 唔該你搞清楚先 你講個d 有圖有line點 用黎參考就得

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2017-9-4 10:37 PM 發表 查看引用來源

如果嗰套甩咗,你拔出時候就不會見到個套了,實際情況係嗰套依然套住師兄嘅陰莖,而你最後拔出時候只係軟咗。

至於戴套前用口開套,抑或有可能龜頭掂到佢外陰一下,都係冇HIV風險的 ...
多謝got兄。因為我淋巴腫左同頭痛,所以特別擔心

引用:
原帖由 MaxBoy~ 於 2017-9-5 01:39 AM 發表 查看引用來源

你既出發點係好既 幫助人 唔取笑你 不過你要增值下性病既知識 a君有性病 皮膚有傷口 b女無性病 皮膚有傷口 其實已經有機會血液感染 a君有性病 b女無性病 無套性行為 b女有機會患上性病
師兄,在這裏除左性病知識之外還有心靈的慰藉,現今資訊泛濫網路上找資訊不難(正確正面的難),要檢查,社衛,mxs,nxo⋯專業醫生Dr.Fong,Dr.Ho⋯⋯不難發現。
不安心性行爲之後除身體狀況困擾還有是心靈,無助,不能與人分憂,屈結在心,情緒困擾,近三個月本人深深體會,Got 兄對本人的幫助遠遠超過我花費了很多的專業人員,大家平水相逢,我衷心感謝Got兄的熱心幫忙⋯Thank you Bro !

師兄,在這裏除左性病知識之外還有心靈的慰藉,現今資訊泛濫網路上找資訊不難(正確正面的難),要檢查,社衛,mxs,nxo⋯專業醫生Dr.Fong,Dr.Ho⋯⋯不難發現。
不安心性行爲之後除身體狀況困擾還有是心靈,無助,不能與人分憂,屈結在心,情緒困擾,近三個月本人深深體會,Got 兄對本人的幫助遠遠超過我花費了很多的專業人員,大家平水相逢,我衷心感謝Got兄的熱心幫忙⋯Thank you Bro !

引用:
原帖由 MaxBoy~ 於 2017-9-5 02:36 AM 發表 查看引用來源

係你講左呢句 非性接觸感染就係皮膚病 皮膚病 有好多種 同埋 你話 性病係同性有關係 但係你無補充埋 性病 唔止一個途徑感染 唔該你搞清楚先 你講個d 有圖有line點 用黎參考就得
是否斷章取義
基本嘅HIV或者性病傳染途徑,有心嘅師兄會一早追舊post,或者”只看該作者”就可以睇到小弟回覆。
99.9%嚟得呢度嘅師兄都係因為種種性行為或者親密行為而擔心性病風險,你講嘅其他行為多數係
1.毒品共用針筒
2.輸血
3.孕婦(母嬰傳染)
4.醫護人員意外

要嚟呢度分享嘅,都不是以上4類嘅朋友,如果有師兄係嘅,補充背景資料都係佢哋應該提出。

請睇清楚啦,我第一頁資料已經有分開性同非性行為。

醒未?

引用:
原帖由 MaxBoy~ 於 2017-9-5 02:36 AM 發表 查看引用來源

仲有,你所講只係參考嘅資源地方:CDC, sorry,你可能唔清楚,全世界不少醫護人員都要上去搵source,甚至性病治療處方嘅guideline都要嗰度搵,對於醫護人員好似一本handbook。
仲有FDA, 知否有咩參考價值。

小弟嚟呢度唔係9up, 任何一個師兄要揾番資料嘅source我都會俾番。

引用:
原帖由 無一例外 於 2017-9-4 01:54 PM 發表 查看引用來源

不安心性行爲之後除身體狀況 ...
明既

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2017-9-4 02:15 PM 發表 查看引用來源

是否斷章取義
基本嘅HIV或者性病傳染途徑,有心嘅師兄會一早追舊post,或者”只看該作者”就可以睇到小弟回覆。
99.9%嚟得呢度嘅師兄都係因為種種性行為或者親密行為而擔心性病風險,你講嘅其他行為多數 ...
我係話 感染既途徑

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆