上一頁下一頁
發新話題

160309代~♥♡雪國徵男女朋友♡♥~啟天回歸祝gerry回歸

收藏  |  訂閱
741  4.1k

引用:
原帖由 janet50480 於 2009-3-20 11:18 AM 發表

我又唔覺我搶手喎 :smile_40:
因為你早就習慣左....:smile_30:

引用:
原帖由 janet50480 於 2009-3-20 11:21 AM 發表

無人俾我咬呢 :smile_13:
你要放啲餌...自然有人送上門架!:smile_30:

引用:
原帖由 朱仔包 於 2009-3-20 11:32 AM 發表 查看引用來源
因為你早就習慣左....:smile_30:
真係無架喎 :smile_27:

引用:
原帖由 janet50480 於 2009-3-20 11:48 AM 發表

真係無架喎 :smile_27:
咁就係緣份未到喇...:smile_40:

做咗一個上午, 你地又去咗十幾版.....:smile_30:

引用:
原帖由 朱仔包 於 2009-3-20 11:11 發表 查看引用來源
咁我梗係會揀啲好味既先咬啦!

唔咬又點知好唔好味??

引用:
原帖由 janet50480 於 2009-3-20 11:11 發表 查看引用來源

中級 c 9 :smile_30:

唔係 AA cup 就好

引用:
原帖由 janet50480 於 2009-3-20 11:12 發表 查看引用來源

有時唔係唔想扮

因為懶...?? 

引用:
原帖由 朱仔包 於 2009-3-20 11:14 發表 查看引用來源
咁快咩?:smile_14:

上左成個禮拜喇
  俾埋個影評妳睇喇

《龍珠》好過《盲流感》

把孫悟空改頭換面的日本最暢銷漫畫《龍珠》,再改頭換面,變出荷李活電影版《龍珠:全新進化》(Dragonball Evolution),香港開畫勝過製作大得多的美國漫畫猛片《保衛奇俠》,當然因為本地龍珠迷甚多,看過《保》片原作的就很少。
我不是龍珠迷,但既然悟空可以東洋動漫化,現在西洋真人化也無所謂,還覺得《強戰世界》少男積斯汀卓雲演悟空有型有趣,《魅影歌聲》的艾美洛森做青春女黑俠漂亮鬼馬,她的伸縮電單車亦趣怪。
美國華人導演黃毅瑜拍得熱鬧通俗,練功戲和中學戲都生動,特別好玩是悟空施展閃身妙技,鬥贏一群惡霸男生。他對祖父悟飯很孝順,又與亞裔女生Jamie Chung一見鍾情,女黑俠則與韓裔朴俊亨結成歡喜冤家,總之東西合璧,有打有笑。
不過,爭奪七顆龍珠,搞出正邪大鬥法,賣弄魔幻特枝,卻熟口熟面,兒戲不堪。周潤發演龜仙人武天,成為搞笑小丑,但不夠神奇。此片劇情簡短,匆匆收場,實在不及動畫片《功夫熊貓》豐富多采。
我看龍珠片只是湊熱鬧,倒也不會失望。觀看扮深刻的《盲流感》(Blindness),就難以忍受,太炮製悲慘,不合情理。
這是巴西《無主之城》導演費南度梅利斯的美國片,改編諾貝爾文學獎得主葡萄牙作家薩拉馬戈的小說,描述忽然爆發白色盲眼症,無數人失明,被關入隔離營自生自滅,活像地獄,釀成強姦殘殺。
《盲流感》諷刺人性,但現代文明國家面對突發疫症,怎會這麼粗暴失控?女主角茱莉安摩亞是唯一開眼人,陪伴丈夫入營,也應可設法對抗盲眼惡黨。然而此片一味無頭無腦,無法無天,污臭慘情。
我讀過薩拉馬戈幾本小說,《盲流感》可能最奇情,但我最不欣賞。2006年中國國家話劇院與香港話劇團合作,把《盲流感》改編為舞台劇,成績反而較好,因為把小說精簡濃縮了,而且象徵化,不需要逼真細節。
現在電影企圖拍出實感,更顯得這故事完全閉門造車,看後要清洗眼睛。

石琪
資料來源:明報

引用:
原帖由 janet50480 於 2009-3-20 11:21 發表 查看引用來源

無人俾我咬呢 :smile_13:

你肯"moc"晒 d 牙先我就肯

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆