上一頁下一頁
發新話題

咀咀常x團

收藏  |  訂閱
1.3k  26.8k

回覆 538# 的帖子

食完飯都 10點幾,送埋阿媽返屋企 成11點,點上呀,下次啦:smile_39:

引用:
原帖由 adk237 於 2008-5-24 11:20 AM 發表
食完飯都 10點幾,送埋阿媽返屋企 成11點,點上呀,下次啦:smile_39:
ok
下次有機會再一齊玩

回覆 542# 的帖子

諗諗吓,我都好耐未去過咀咀唱 k 啦:smile_45:

引用:
原帖由 adk237 於 2008-5-24 11:20 AM 發表
留得青山在,那怕無吹簫:smile_30:

應該係~~留得青山在,那怕無簫吹~~:smile_13:

引用:
原帖由 adk237 於 2008-5-24 11:43 AM 發表
應該係~~留得青山在,那怕無簫吹~~:smile_13:
我都想咁打
俾你快我一步添

如果係去.. 你o地會幾點去... 係邊到等呀?

引用:
原帖由 頂李個費2008 於 2008-5-24 11:04 AM 發表

琴晚响常落,坐左一件懷化,一件南寧,嚴刑拷問之下,有以下結論:-

“老干媽”名叫陶華碧,packing上嘅圖像,生於貴州省一個偏僻的山村,家裡貧窮,從小到大沒讀過一天書
  1989年,悼念胡耀邦後,她 ...
貴州陶華碧既"老干媽"辣椒醬的確係依家全國最出名既醬料之一, 但"老干媽"此名詞並非佢首創, 佢1989先至開餐廳, 1996年先訂名為"老干媽" 辣醬.
而"老干媽蒜苗臘肉"此菜名由來已久, 應係毛主席在生時已有, 當時之"老干媽"並非代表辣醬, 而係代表豆豉醬, 時間應係194x年或更早.
亦係因此原因, 陶華碧成立公司後, 曾經同湖南某公司打官司爭奪"老干媽"此商標, 但因當時盈未有將地方菜色伸報為文化遺產之做法, 故陶華碧成功贏得官司, 起用"老干媽"商標至今.
大家既理解角度亦因此而有所唔同, 就此次事件為例, 應該係老費你既立場比較岩d, 因為名稱及文字既意思理應隨時間而演變, 人亦應適時度世, 今時今日問十個有九個都話"老干媽"一詞已係辣椒油既代名詞, 所以小生甘拜下風. 陰脛~陰脛

引用:
原帖由 boringegg 於 2008-5-24 12:07 PM 發表
如果係去.. 你o地會幾點去... 係邊到等呀?
pm 左你我電話

推呀~推呀, 就出發囉, 你地就好啦:smile_13:
記住帶埋老費嗰3大規條去呀, 實無衰:smile_04:

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆