上一頁下一頁
發新話題

詩酒豪情 同浮一白 VIII ** 我徵友

收藏  |  訂閱
1.5k  39.0k

引用:
原帖由 devil-sweety 於 2009-6-5 11:08 PM 發表 查看引用來源

冤枉呀...... 天線得得BB 真係無去維園啊......你唔信可以去我個post 睇下0架......
昨晚我係自己間舖同朋友傾計又點會無端端 ...
咁惨.....
岳飛..因為要接二帝回朝.所以要死.
秦檜..只係被皇帝利用.食咗咁耐死貓..重懶醒可能未知...............

引用:
原帖由 devil-sweety 於 2009-6-5 11:20 PM 發表 查看引用來源

鬼叫你屈的咩........
審查0的咩.........
你有冇識人做警察呀...基本上都要審查,要身家清白.
大陸基本上父母要係黨員..所以好多都係高幹子弟....
係學校成群結黨,全世界都不相伯仲....
而所有成份好嘅至可以做到領導.不論學生.工人.鄉,里委.基本個人並未自主權.....

引用:
原帖由 斯人讀潮水 於 5/6/2009 11:20 PM 發表 查看引用來源

咁惨.....
岳飛..因為要接二帝回朝.所以要死.
秦檜..只係被皇帝利用.食咗咁耐死貓..重懶醒可能未知...............
岳飛唔係被十二面金牌令召回的嗎~  

引用:
原帖由 devil-sweety 於 2009-6-5 11:38 PM 發表 查看引用來源

其中過程之一,
而呢個被殺嘅人,不單令親友關連被誅殺,重令宋國人民受更大苦痛,.......
但佢可能係......成就咗..忽必烈..
所以............

引用:
原帖由 斯人讀潮水 於 5/6/2009 11:33 PM 發表 查看引用來源

你有冇識人做警察呀...基本上都要審查,要身家清白.
大陸基本上父母要係黨員..所以好多都係高幹子弟....
係學校成群結黨,全世界都不相伯仲....
而所有成份好嘅至可以做到領導.不論學生.工人.鄉,里委.基本個 ...
什麼都是靠人際關係(拉關係) 至有出人頭地的機會嗎.......這就是現實世界的黑暗的一面吧~

引用:
原帖由 斯人讀潮水 於 5/6/2009 11:46 PM 發表 查看引用來源

其中過程之一,
而呢個被殺嘅人,不單令親友關連被誅殺,重令宋國人民受更大苦痛,.......
但佢可能係......成就咗..忽必烈..
所以............
咦~~~~~~~~~
繼續講埋落去啦~~~~~~~ 唔該!!!

引用:
原帖由 devil-sweety 於 2009-6-5 11:38 PM 發表 查看引用來源

原來上網揾好多嘢

被處死的原因

岳飛父子被宋高宗處死的原因有多種說法:

1. 宋高宗耽心如果岳飛取勝,可迎徽欽二帝回朝,宋高宗天子地位可能不保。但也有人認為宋高宗並不擔心此事。徽宗當時已死,而高宗和金國紹興議和時屢次強調要迎欽宗回宋。後來由於金國的反悔欽宗才未被釋放。欽宗本人在執政時就已心生退意,高宗並不懼怕失去權利。

2. 為討好金人,以利和談。

3. 秦檜是金國奸細。此說被大多數人認為是無稽之談。

4. 岳飛由於深受重用而干涉高宗立嗣的問題。高宗本人無後,而岳飛屢次上書建議高宗為社稷安定著想早日立嗣,犯了高宗的忌諱。岳飛用十二道金牌才被召回更顯得擁兵自重。所謂「莫須有」罪名是指其擁兵干涉立嗣,不需要證實其謀反罪名就可處死。

5. 一種大膽的猜測,岳飛可能是宋徽宗流落民間的兒子,趙構的兄弟。趙構因發現此事,才在短短的一年裡由高度信任岳飛轉而指示秦檜以「莫須有」罪名殺害岳飛。

引用:
原帖由 devil-sweety 於 2009-6-5 11:53 PM 發表 查看引用來源

什麼都是靠人際關係(拉關係) 至有出人頭地的機會嗎.......這就是現實世界的黑暗的一面吧~
如非必要都不會放人一馬.......華人社會嘅幾千年文化,,,蕭何保韓信因為利益所及..........
入大學有人係讀書,,好多人係揾老細.....

引用:
原帖由 斯人讀潮水 於 6/6/2009 12:06 AM 發表 查看引用來源

如非必要都不會放人一馬.......華人社會嘅幾千年文化,,,蕭何保韓信因為利益所及..........
入大學有人係讀書,,好多人係揾老細.....
可悲還是可喜.....

引用:
原帖由 devil-sweety 於 2009-6-5 11:55 PM 發表 查看引用來源

咦~~~~~~~~~
繼續講埋落去啦~~~~~~~ 唔該!!!
朱棣在攻下南京後,篡得大明皇位。迫令方孝儒為他起草即位昭書。方孝儒反對朱棣篡權,寧死不從,擲筆於地說:“死即死耳,詔書不草!”燕王大聲說:“詔不草,滅汝九族!”方孝儒針鋒相對的說:“莫說九族,十族何妨!”朱棣又反復勸說方孝儒:“不要自找苦吃,我欲效法周公輔佐成王。”方孝孺依然還是不屈服,他說“好,我寫!”他從地上拾起筆來,大書四字“燕賊篡位”。

一句氣言,令無數人枉死.
方孝孺的九族加上他的朋友、門生也算作一族,共873人,全部處死,行刑就達7日之久。

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆