上一頁下一頁
發新話題

《老劍馬經》@ 暑期藏寳馬

收藏  |  訂閱
3.3k  158.3k

引用:
原帖由 矮佬 於 2017-6-11 06:04 PM 發表 查看引用來源
比我講一講, 始終十場只有一場係到正, 不過唔知有無真飛上載.
多谢捧場!

附件

老劍馬經成繢:

8W
4Q (R2、R4)
2PQ

老劍精要:

R1

古人張士貴投軍

命蹇兮時違,災及兮身羸,皇天今不祐,嗟我兮何為,「真是禍不單行、唯有待雨雪過後、重現光明」

汝往無攸利,花開又及秋,嚴霜物荐至,退步不存留。「時運不就時唱首歌、唱完再唱解愁多」

3鞍歌
12霽月高風

R2

古人崔鶯鶯小姐

一聲鶯報上林春,恐是虛聲;

未必崢嶸,若要崢嶸,還候丙丁。「期待大豐收」

前生未種藍田玉,忍耐且吟弄瓦詩。「踏雪尋梅梅未開,佇立雪中默等待。是踏雪尋梅的典故: 張岱的《夜航船》里記載,孟浩然情懷曠達,常冒雪騎驢尋梅」

6大收成
9踏雪名駒

R3

古人梁灝大器晚成

一箭中紅心,功名成遂轉祥;「一箭如一劍、飛聲刷到臉」

3劍飛聲

R4

古人馮誠修告老

得心應手,只在三四五成功。「爺爺口氣大、大家要崇拜」

寅午戌年多阻滯,亥子丑月漸亨嘉;「財運接續來、特別奬金手執財」

3特奬
9蒜頭爺爺

R6

古人桃園結義

富貴功名各有,龍虎相逢雞犬宜;「兩人各立下汗馬功勞的臣子」

寶鏡無塵染,金貂已剪裁;也逢天意合,終不染塵埃.「這寶鏡是稀有珍貴寶物」

4駿明珍寶
5馬功臣

R8

古人孫真人行醫

猴兒來,兔兒至,龍吟虎嘯;「步輕盈、腳伶俐、駿馬俏」

1盈利駿馬

😱

附件

呢D帖我吾会入亦吾会睇!好帖先比人睇!

引用:
原帖由 天地泰 於 2017-6-11 06:31 PM 發表 查看引用來源
😱
結果決定一切啦
老劍老羊日日中,你地係有本事既用行動表示啦
使咩入黎睇人貼
呢個帖美麗寶寶一早比哂tips 啦
中個啡格win 好似好威咁?

引用:
原帖由 天地泰 於 2017-6-11 06:31 PM 發表 查看引用來源
😱
鈞仔, 佢話你係大小不良既小三, 是真還是假, 多謝你轉述別人的說話, 不過我哋唔會入佢個帖.
你個春袋又係被我踢到好應, 為甚麼無粗口爛舌.

劍兄:你條4x15w如何?

引用:
原帖由 天地泰 於 2017-6-11 06:11 PM 發表 查看引用來源

多谢捧場!
鈞仔, 唔好忘記, 你會中的馬, 我哋同樣會中架! 重比你發報多左成日咁多,  會否你都係抄老劍馬經架! 下次早一些上載乩文, 唔好比人誤會你係抄我哋架!

引用:
原帖由 黑仔仲 於 2017-6-11 07:18 PM 發表 查看引用來源
劍兄:你條4x15w如何?
無要宝宝、又冇要大收成:046::046:

引用:
原帖由 矮佬 於 2017-6-11 07:20 PM 發表 查看引用來源

鈞仔, 唔好忘記, 你會中的馬, 我哋同樣會中架! 重比你發報多左成日咁多,  會否你都係抄老劍馬經架! 下次早一些上載乩文, 唔好比人誤會你係抄我哋架!
老羊、你吾明佢心態、中左先敢貼上來!可能仲系有九張飛收埋:071::096:

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆