上一頁下一頁
發新話題

沈船沈到無得救:我和她在深圳的故事(Update #183)(中轉站決定:信心動搖)

收藏  |  訂閱
593  46.5k

引用:
原帖由 wwkin216 於 2010-1-25 12:09 AM 發表 查看引用來源
敢問師兄月入大概多少?在香港工作的生活洗費大概又係多少?

我月入十幾k.. 計埋freelance有時有廿幾.. 但freelance唔係月月有.. avg 16-18啦...
我o系香港... 我可以唔駛點用錢.. 食飯食公司... 以前唔食公司就自己帶飯.. 不過有時都出去食.. 慳得就慳.. 好在老豆唔駛點照顧... 比少少錢就得.. 有時窮可以唔駛比... 我計一計比你睇條數...
房租水電煤+上網 = RMB2200, 民房600尺9樓, 1房一廳有電梯..
家用每日100 x 31 = RMB3100
BB奶粉 一星期一罐.. 200x5 = RMB1000
BB用品 一個月約 RMB1500
車費早上的士去福田口岸RMB 20 + HKD 21 坐MTR去我公司.. 放工剩係HKD 21 坐MTR 去到福田坐巴士 1蚊RMB, 6days x 4 x 約70 = 1680
我自己食煙... 呢度平過香港.. 真好..
剩低o既錢就係比老豆.. 買自己野.. 有時BB病要睇醫生.. 咁囉...

引用:
原帖由 golftin 於 2010-1-25 12:36 AM 發表 查看引用來源

讓她回四川吧,之後的決定才會真實和無悔,現在只好繼續比師兄吊。

吊樓主都冇用,而家既佢其實都好亂,好難做到啱既決定,我睇樓主既言論有時火都起,但我唔會吊佢,等佢出事既時候先至醒

引用:
原帖由 kkkk007 於 2010-1-24 03:10 AM 發表 查看引用來源
算啦,當初我試過情況同你一樣(我條女係正經人家)
最後我選擇分手收場,唔再返去個屋企
知自己擔唔起,就算
學其他師兄話頭,做一次衰人要
面子值幾多錢??我真係怕你將來同佢如果結左婚,付出得再多既時候,先後悔,已太 ...
唔係有無條件或者一定要找香港或大陸女,而係愛無分香港大陸,感覺唔係自己控制得到…只不過條件和文化背景所限令,人,始終唔可以令一段異地情,開花結果?

引用:
原帖由 mokisui 於 2010-1-24 04:16 AM 發表 查看引用來源
睇完樓主你所寫嘅嘢, 我第一個感覺係你好個人主義, 好自我中心, 所諗所想都只係從你自己嘅角度去睇, 我相信你未試過真正從你女朋友嘅角度出發. 就以你所講半年要佢學識講白話, 佢未完全做到 ...
我原本唔係好識講普通話既,為左同佢一齊我用左一個月時間克服,岩岩講既時候仲成日俾條女笑我講錯,到而家普通話足以令我起深圳生活得到,前後唔洗用四個月時間。不過你講得岩,可能係我太過用自己既標準去套用左係其他人身上

引用:
原帖由 raymond88 於 2010-1-24 02:16 PM 發表 查看引用來源
註冊結婚唔係即去即有, 要遞表然後等3個月先有証書
但起碼話俾佢聽我有決心禁做…

引用:
原帖由 mokisui 於 2010-1-24 11:11 PM 發表 查看引用來源

你都講得幾有趣, 你咁樣都唔係包養? 咁算係咩?

大部份國內女孩子, 都有一個意識, 就係同得一個人一齊, 嗰個人就要負責起照顧佢嘅一切, 至於佢返唔返工, 已經係額外嘅事嚟. 所以我先會 ...
我只不過將包養呢個字狹義定為包養情人,二奶果種…另外你講既國內生活意識形態早就知…

引用:
原帖由 IL175 於 2010-1-24 11:16 PM 發表 查看引用來源

愛情?似欺偏感情多D;
自已就大魚大肉,
條女就得幾拾蚊一日!:smile_o02:
點解禁講呢?我而家每日早餐都係食緊面包,夜晚我唔過去既話都係返屋企食

引用:
原帖由 上田健太郎 於 2010-1-24 11:36 PM 發表 查看引用來源
你8萬人仔俾左條女?
係之前計劃響四川擺酒禮金果D

引用:
原帖由 mokisui 於 2010-1-24 11:43 PM 發表 查看引用來源

佢咁計較, 邊有可能使?八皮?? :smile_o13::smile_o13:
我同佢去北京都洗左萬零,返佢響下都用左8,9千,之前去再同佢去澳門兩日都洗左6,7千,加埋呢一年其他,係佢身上用左一定唔止8萬禁少

引用:
原帖由 上田健太郎 於 2010-1-25 12:10 AM 發表 查看引用來源
小弟之前都有差唔多既經力,所以睇到樓主既貼都幾有共鳴,所以在呢個貼留多左言,你同佢係由交易開始,好難可以做到正常情侶甘拍拖,要去到真愛代價好大,你話你使左8人萬仔,我真係惊你過多段時間使多好個8萬,好似温 ...
可能你有少少誤會,我同佢唔係交易認識既,而係經朋友介紹認識,你可以去返第一版睇返之前既Link

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆