上一頁下一頁
發新話題

詩酒豪情 同浮一白 IV

收藏  |  訂閱
745  9.3k

引用:
原帖由 食人倉次世代 於 2008-10-8 09:54 PM 發表 查看引用來源

咁即係吹唔吹得水呀:smile_45:
我讀得書小,你係度吟吟沉沉我就當你吟 c ka la....

諸 葛 大 名 垂 宇 宙 ,  宗 臣 遺 像 肅 清 高 。
三 分 割 據 紆 籌 策 ,  萬 古 雲 霄 一 羽 毛 。
伯 仲 之 間 見 伊 呂 ,  指 揮 若 定 失 蕭 曹 。
運 移 漢 祚 終 難 復 ,  志 決 身 殲 軍 務 勞 。

好詩吟𣎴停 :smile_30:

引用:
原帖由 DMBdmb 於 2008-10-8 09:57 PM 發表 查看引用來源
紫 泉 宮 殿 鎖 煙 霞 ,  欲 取 蕪 城 作 帝 家 。
玉 璽 不 緣 歸 日 角 ,  錦 帆 應 是 到 天 涯 。
於 今 腐 草 無 螢 火 ,  終 古 垂 楊 有 暮 鴉 。
地 下 若 逢 陳 後 主 ,  豈 宜 重 問 後 庭  ...
獲益良多~~

引用:
原帖由 DMBdmb 於 2008-10-8 09:55 PM 發表 查看引用來源
洞 門 高 閣 靄 餘 輝 ,  桃 李 陰 陰 柳 絮 飛 。
禁 裡 疏 鐘 官 舍 晚 ,  省 中 啼 鳥 吏 人 稀 。
晨 搖 玉 珮 趨 金 殿 ,  夕 奉 天 書 拜 瑣 闈 。
強 欲 從 君 無 那 老 ,  將 因 臥 病 解 朝  ...
honey
我食藥  瞓覺了
要早瞓  身體好
明天還  要返工
作得好  唔好呀
再見吧  明天見
在夢中  掛住妳:smile_30: :smile_43:

悵 臥 新 春 白 袷 衣 ,  白 門 寥 落 意 多 違 。
紅 樓 隔 雨 相 望 冷 ,  珠 箔 飄 燈 獨 自 歸 。
遠 路 應 悲 春 晼 晚 ,  殘 宵 猶 得 夢 依 稀 。
玉 璫 緘 札 何 由 達 ,  萬 里 雲 羅 一 雁 飛 。

好詩齊齊吟

引用:
原帖由 食人倉次世代 於 2008-10-8 10:00 PM 發表 查看引用來源

honey
我食藥  瞓覺了
要早瞓  身體好
明天還  要返工
作得好  唔好呀
再見吧  明天見
你以為格式岩就係詩咩

引用:
原帖由 食人倉次世代 於 2008-10-8 10:00 PM 發表 查看引用來源

honey
我食藥  瞓覺了
要早瞓  身體好
明天還  要返工
作得好  唔好呀
再見吧  明天見
gd nite呀
得閒記得黎呢度吟詩呀:smile_38: :smile_30:
sweet dream

成徵同人齊吟詩
開心快樂唔知知

我又吟:smile_34:

引用:
原帖由 民主之子 於 2008-10-8 09:59 PM 發表 查看引用來源

獲益良多~~
多謝支持
樓主同佢d fd見到一定老懷大慰啫

引用:
原帖由 凍檸7 於 2008-10-8 10:04 PM 發表 查看引用來源
成徵同人齊吟詩
開心快樂唔知知

我又吟:smile_34:
快樂不知時日過
去吓投訴又一天

吟米吟:smile_34: :smile_30:

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆