上一頁下一頁
發新話題

原來 "保守" 勢力相當龐大 (淫審咨詢大會見聞)

收藏  |  訂閱
63  9.6k

引用:
原帖由 summer_babe 於 2009-1-20 11:57 發表 查看引用來源

以前女人要守節係因為無得選擇, 男人自私的行為!
依家要守....係因為stupid!:smile_19:
我相信每一件事都要係公平的原則下進行, 你守, 我守!
响果晚, 好多人都提出 "我地係中國人, 西方一套唔啱我地", "中國傳統係保守" 之類的言論
但事實上, 要是了解中國六千年文化歷史, 就知道根本唔係這一回事
再看看南宋至明朝中葉歷史, 讀一下朱熹, 程頤, 程顥 等人兄的 "傑作"
就會知道今時今日所謂的"中國傳統"係怎麼一回事
然後必定會驚訝的講一句 "乜搞到中國人, 尤其是女人咁折墮呀"
:smile_45: :smile_45:

引用:
原帖由 Doer 於 2009-1-20 12:15 發表 查看引用來源
可惜,這類反思的言論,永遠只能在網上分享,大家見不到大家,才會有自由空間

如果在公眾平台,真係未開口被插死;正如,所謂反基督份子,一直都係網友,幾時會有人真係夠膽公開發砲批評基督教會的僵化與荒謬?傳 ...
的確需要很大的勇氣
但事實上, 某利論點是不無道理的

這也是事隔十多年, 小弟再沒怎樣踏足教會的原因

我都係,教會生活,裡面的言論,思想,實在無聊

引用:
原帖由 wrxgc8 於 2009-1-20 12:23 PM 發表 查看引用來源

响果晚, 好多人都提出 "我地係中國人, 西方一套唔啱我地", "中國傳統係保守" 之類的言論
但事實上, 要是了解中國六千年文化歷史, 就知道根本唔係這一回事
再看看南宋至明朝中葉歷史, 讀一下朱熹 ...
父系社會的影響!

thank for sharing

引用:
原帖由 wrxgc8 於 2009-1-20 12:23 PM 發表 查看引用來源

再看看南宋至明朝中葉歷史, 讀一下朱熹 ...
咪係..以前都冇咁衰..係唐宋開始先不斷講"重男輕女"
不過o個陣真係死好多人...男人好多都40歲前就死....所以要講多d..平衡下個心態..

should be open mind....

引用:
原帖由 wrxgc8 於 2009-1-19 11:41 AM 發表 查看引用來源
上個fri 去左淫褻及不雅條例修訂咨詢大會, 有成二百人出席
台下觀眾係會抽籤發表意見, 以進行咨詢 (我無被抽中講野:smile_30: )
响引版講呢個會就梗係唔係講條法例修訂有關的事啦
而係响個會入面 ...
其實我覺得係某方面香港人係太過保守
好似章子怡個單野咁
人地外國人除晒衫曬太陽其實係一件好common既事
只係香港d人拎左個放大鏡黎放大成件事
你話佢不雅,又唔係丫,都只係享受既一種

引用:
原帖由 MISSSEX 於 2009-1-20 07:16 PM 發表 查看引用來源

其實我覺得係某方面香港人係太過保守
好似章子怡個單野咁
人地外國人除晒衫曬太陽其實係一件好common既事
只係香港d人拎左個放大鏡黎放大成件事
你話佢不雅,又唔係丫,都只係享受既一種
人地一對情侶好地地去玩,親熱下,俾人寫到好似姦夫淫婦咁
都真係幾慘:smile_27:

依家好多人本身既思想都唔成熟,仲係覺得"性"呢樣野係污糟核突,唔敢去正面面對呢個咁自然既問題,佢地生出黎既小朋友咪會受佢地薰陶囉,小朋友對"性"好奇,佢地就覺得個小朋友稔埋d污糟核突野,跟住就鬧個小朋友或者亂咁答,個d小朋友先係最大既受害姐.
我唔夠膽話係網上睇到既性智識係岩晒,有好多仲係比較開放添,但係最起碼呢度既包容同埋對"性"呢樣野係正面咁面對......

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆