上一頁下一頁
發新話題

原來大陸搭巴士好多小偷架~~

收藏  |  訂閱
64  5.1k

引用:
原帖由 TINGGNIT 於 2008-10-9 12:12 PM 發表
這麼 pk 的事你也敢對人言?

那我祝你俾人搶、打個日,人人同你講,祝你年年有今日,歲歲有今朝
呢D唔一定要怪哂人,我都有個台拳道黑帶朋友,平時一個打三個都無問題:smile_34: :smile_34: :smile_34: ,
就有一日在大陸巴士上看到一個小偷在偷野,佢就以為自己好打得,大喝那個小偷,點知馬上有四個人撲埋佢身邊...重有刀仔 ,
他打低幾個..但最後都比人一刀劏落隻腳度,差D連腳筋都斷埋,留醫咗大半個月,以後他都忠告我地班老死....千萬不要多事:smile_39: ,只可以在安全情況下報警:smile_27: !!!

回覆 1# 的帖子

你落果條村係草埔, 差不多係82的總站.....果度超複雜..........我上星期上82車時都差D比人攪, 好彩我條女醒目拉番我出黎

果度溫州城都有兩間, 但我次次行過D女都...........:smile_27:

未入過去, 唔知做乜的

引用:
原帖由 玩能到你爆 於 2008-10-9 01:18 AM 發表 查看引用來源
在羅湖坐車,萬無目的,甘就見最多人排個條龍, 82號,唔知去邊架,甘就上左車,見d人好古惑下,眼望望,應該系小偷封,甘我咪望出窗外羅,可能我細膽啦,怕比人攪,點知條能樣就去攪另一個港人,我就望住條港人比人攪,但緊系唔出 ...
C Hing大陸巴士唔多小偷咁邊度先多?在呢d公共交通工具都要時刻提高警覺,就算在香港都係咁話。
師兄呢單野你唔幫有你道理,不過正如有位師兄講幫人都有好多方法,並唔係一定要在危險的情況下亦強出頭,你可以打眼色或其他當時環境可以做既野,甚至事後借幾十元比果位香港人搭車都是幫的一種,我真係唔認同你話緊係唔幫有事冇人可憐既講法。點解在深圳發生呢d事冇人幫?因為大部份人都冇歸屬感,大家在深圳都係過客。你試下係香港叫搶野我諗都好多人會幫手追賊及打電話報警,而呢d社會就叫做安全文明。
如果全部人都好似師兄你的咁既心態,以下例子就係明日深圳或香港。
話說我朋友去美國紐約旅行,去到d黑人區當時成條街都係人,佢在袋裡拿相機影相,剛拿出來馬上被一個黑人搶去,他一路追上去,但沿途被少說也有十幾個在不同地點的人攔截包括捉手、用腳kick、擋住你去路等,而這些人都可看得出並不是與賊同一伙的,點解佢地可以咁猖狂?風氣問題,d賊睇死你冇人幫忙,因為發生事大家都自己顧自己,到你需要人幫時邊有人理你。

引用:
原帖由 chiuchui 於 2008-10-9 05:50 PM 發表

C Hing大陸巴士唔多小偷咁邊度先多?在呢d公共交通工具都要時刻提高警覺,就算在香港都係咁話。
師兄呢單野你唔幫有你道理,不過正如有位師兄講幫人都有好多方法,並唔係一定要在危險的情況下亦強出頭,你可以打眼 ...
十分同意!
不過一定要注意人生安全,在大陸人命不值錢的!!:smile_38: :smile_38: :smile_38:

師兄今次冇事:smile_35: :smile_35:

他朝君體也相同 下次輪到你

我成日都和女友係市區坐公車去布吉。好彩未正式遇過小偷。不過女友都會提我小心錢包。因為和女友坐得多公車,有時自己一個人都會坐。touch wood自己都未遇過。

引用:
原帖由 羅比堅尼2008 於 2008-10-9 06:33 PM 發表
師兄今次冇事:smile_35: :smile_35:

他朝君體也相同 下次輪到你
好難講,可能到你都唔出奇,因爲上邊真系好多架.......

引用:
原帖由 玩能到你爆 於 2008-10-9 07:53 PM 發表 查看引用來源

好難講,可能到你都唔出奇,因爲上邊真系好多架.......
係都係你先啦!:smile_30:

引用:
原帖由 陳九@狙擊事務所 於 2008-10-9 08:08 PM 發表
係都係你先啦!:smile_30:  
系你啦,無得走........

引用:
原帖由 玩能到你爆 於 2008-10-9 08:14 PM 發表 查看引用來源

系你啦,無得走........
洗乜起,我唔坐大巴!你替自己擔心吓先啦!

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆