上一頁下一頁
發新話題

《老劍馬經》@ 暑期藏寳馬

收藏  |  訂閱
3.3k  158.3k

第 3 場12 號馬 大龍騰 退出競賽,由後備馬 大把籌碼 補上。 (09/06 11:09)
12 號馬 大把籌碼 將改由騎師 黎海榮 策騎。 (09/06 11:10)
12 號馬 大把籌碼 將改負 116 磅。 (09/06 11:10)
第 9 場10 號馬 環保動力 退出競賽。 (09/06 11:11)
第 10 場 --

老劍馬經 1-2

R1

古人張士貴投軍

馬已疲,人又疾;「三馬齊奔本已疲、六馬再奔人也憊」

天不從人,何須亟亟。「一切順其自然、如海洋浪濤隨風起浪」

命蹇兮時違,災及兮身羸,皇天今不祐,嗟我兮何為,「真是禍不單行、唯有待雨雪過後、重現光明」

汝往無攸利,花開又及秋,嚴霜物荐至,退步不存留。「時運不就時唱首歌、唱完再唱解愁多」

3鞍歌
4驫驫
6海洋王
12霽月高風

R2

古人崔鶯鶯小姐

未必崢嶸,若要崢嶸,還候丙丁。「期待大豐收」

先鳳已播,可喜可賀,生女也壯門楣。「有的是福氣」

前生未種藍田玉,忍耐且吟弄瓦詩。「踏雪尋梅梅未開,佇立雪中默等待。是踏雪尋梅的典故: 張岱的《夜航船》里記載,孟浩然情懷曠達,常冒雪騎驢尋梅」

出門莫問路東西,一步高來一步低;「要算得好準繩」

1好準確
5有福氣
6大收成
9踏雪名駒

許太近排威到盡, 斷浪, 凌雲, 唔好話比我聽飛聲都掂, 正如老馬經老總老劍, 開創馬經以來, 都掂過碌借, 贏錢停不了,

老劍, 請你以後唔好再用對波引誘我, 我一定唔會再賭波架! 我已經戒左好耐.

附件

引用:
原帖由 矮佬 於 2017-6-9 08:21 PM 發表 查看引用來源
老劍, 請你以後唔好再用對波引誘我, 我一定唔會再賭波架! 我已經戒左好耐.
過日晨:071:

開完歺!:096::071:

引用:
原帖由 劍山白 於 2017-6-9 09:17 PM 發表 查看引用來源
開完歺!:096::071:

11338070 11338071 11338073 11338074 11338077 11338075 11338078 11338076 11338072 11338079
對波錢應可食足成個月啦!

還未換季就換上新LOOK, 認真係有進長一份領先地位傳媒, 有東方無窮人. 我哋呢啲難賭既馬友都係靠呢啲傳媒啟發靈感.
所以唔好話嘜嘜馬經好, 嘜嘜馬經掂, 就係睇呢樣都知道誰係最好架!

附件

請勿常常在你的敵人面前炫耀你豐富的早午晚三餐,
你這樣做只能令你的敵人望梅係止唔到渴架!
所以宜未雨而綢繆,毋臨渴而掘井.
多些時間入老劍馬經內學習, 學習, 不要誤會, 唔係賭馬技術, 係做人道理.

引用:
原帖由 矮佬 於 2017-6-10 08:34 AM 發表 查看引用來源
請勿常常在你的敵人面前炫耀你豐富的早午晚三餐,
你這樣做只能令你的敵人望梅係止唔到渴架!
所以宜未雨而綢繆,毋臨渴而掘井.
多些時間入老劍馬經內學習, 學習, 不要誤會, 唔係賭馬技術, 係做人道理.
的而且確老劍馬經所出的玄機充滿好多人生哲理!

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆