上一頁下一頁
發新話題

~ 花舖 (薔薇篇) ~

收藏  |  訂閱
1.5k  31.2k

引用:
原帖由 花映雪 於 2009-6-2 08:20 AM 發表 查看引用來源
以前個老板娘都係呢個價錢比靚料,
所以我無事的....... 難做就要諗計, 唔係o向用料埋手的:smile_34:
唔係個個有敏感嘛

引用:
原帖由 花映雪 於 2009-6-2 08:23 AM 發表 查看引用來源
我老豆教落既做生意係唔可以偷工減料,
產品好自己有人買, 多多錢都買,,,, 買得平客人會以為你 d 野唔得:smile_34:
若然因為偷工減料, 客人會知道, 咁就會失左個客:smile_34:
唔符合成本

引用:
原帖由 驀然回首 於 2009-6-2 08:31 AM 發表 查看引用來源
唔係個個有敏感嘛
但做完效果唔好, 客人知道的:smile_34:
佢原來走左好多客了:smile_44:

引用:
原帖由 驀然回首 於 2009-6-2 08:32 AM 發表 查看引用來源
唔符合成本
加價囉:smile_38:

引用:
原帖由 花映雪 於 2009-6-2 08:23 AM 發表 查看引用來源
我老豆教落既做生意係唔可以偷工減料,
產品好自己有人買, 多多錢都買,,,, 買得平客人會以為你 d 野唔得:smile_34:
若然因為偷工減料, 客人會知道, 咁就會失左個客:smile_34:
先要同自己產品定位,對像,再定價,然後配合生產成本

引用:
原帖由 花映雪 於 2009-6-2 08:33 AM 發表 查看引用來源
價格決定市場對像

引用:
原帖由 花映雪 於 2009-6-2 08:33 AM 發表 查看引用來源
一百蚊一件衫同一千蚊一件衫對像唔同.............市場地點唔同...............同樣一碗麵係深水埗同深灣唔同

引用:
原帖由 驀然回首 於 2009-6-2 08:34 AM 發表 查看引用來源
先要同自己產品定位,對像,再定價,然後配合生產成本
最重要睇o下有無競爭和代替品
美容院除了用料, 還有師傅手勢,
個老板娘貪快, 成日都求求其其:smile_39:

引用:
原帖由 驀然回首 於 2009-6-2 08:36 AM 發表 查看引用來源
一百蚊一件衫同一千蚊一件衫對像唔同.............市場地點唔同...............同樣一碗麵係深水埗同深灣唔同
我屋企o個 d 小生意, 把口可以好大的,
我屋企既模式其實引用唔到大企業:smile_44:

引用:
原帖由 驀然回首 於 2009-6-2 08:36 AM 發表 查看引用來源
尋日去 Pie&Tart 買個雞批,,,,,,, 好耐無食過了,
我 n 年前買時係 $6, 依家 $9.5,
雞批係佢地皇牌食品, 所以夠膽加價,
而且都好好賣, 我買左最 last o個個,
後來都有個小姐問仲有無雞批

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆