上一頁下一頁
發新話題

詩酒豪情 同浮一白 IV

收藏  |  訂閱
745  9.3k

絕塞關心關塞絕 憐人可有可人憐
月為無痕無為月 年似多愁多似年
雪送花枝花送雪 天連水色水連天
別離還怕還離別 懸念歸期歸念懸

我有咁既功力就好喇

引用:
原帖由 ee呀呀 於 2008-10-8 08:20 PM 發表 查看引用來源

係乜都唔知果位同學呀
佢話你同小77迫害佢喎:smile_30:
我要投訴豬豬你改邪歸正呀:smile_22::smile_22:
見5到...沉左卦
我邊有咁大本事..過獎la佢
你5抵得我做文化人呀:smile_14: :smile_14:

引用:
原帖由 ee呀呀 於 2008-10-8 08:21 PM 發表 查看引用來源

點解唔得喎,反正我都睇唔明:smile_27::smile_27:
你要用心去吟呀. ...豬豬:smile_39: :smile_39:

引用:
原帖由 DMBdmb 於 2008-10-8 10:25 PM 發表

見5到...沉左卦
我邊有咁大本事..過獎la佢
你5抵得我做文化人呀:smile_14: :smile_14:
眼不見為淨:smile_30:
你根本都唔係文化人,點會唔抵得呢:smile_30:

引用:
原帖由 DMBdmb 於 2008-10-8 10:27 PM 發表

你要用心去吟呀. ...豬豬:smile_39: :smile_39:
一見到咁多字我就暈喇:smile_39::smile_39:

引用:
原帖由 ee呀呀 於 2008-10-8 08:25 PM 發表 查看引用來源
絕塞關心關塞絕 憐人可有可人憐
月為無痕無為月 年似多愁多似年
雪送花枝花送雪 天連水色水連天
別離還怕還離別 懸念歸期歸念懸

我有咁既功力就好喇
你多d黎呢個post學野實會進步架:smile_38: :smile_38:

引用:
原帖由 ee呀呀 於 2008-10-8 08:27 PM 發表 查看引用來源

眼不見為淨:smile_30:
你根本都唔係文化人,點會唔抵得呢:smile_30:
我從今開始係架la
我會長駐呢度...沾染d文化氣息

引用:
原帖由 DMBdmb 於 2008-10-8 10:28 PM 發表

你多d黎呢個post學野實會進步架:smile_38: :smile_38:
我唔夠資質呀

南 山 截 竹 為 觱 栗 ,  此 樂 本 自 龜 茲 出 。
流 傳 漢 地 曲 轉 奇 ,  涼 州 胡 人 為 我 吹 。
傍 鄰 聞 者 多 歎 息 ,  遠 客 思 鄉 皆 淚 垂 。
世 人 能 聽 不 能 賞 ,  長 飆 風 中 自 來 往 。
枯 桑 老 柏 寒 颼 飀 ,  九 雛 鳴 鳳 亂 啾 啾 。
龍 吟 虎 嘯 一 時 發 ,  萬 籟 百 泉 相 與 秋 。
忽 然 更 作 漁 陽 摻 ,  黃 雲 蕭 條 白 日 黯 。
變 調 各 聞 楊 柳 春 ,  上 林 繁 花 照 眼 新 。
歲 夜 高 堂 列 明 燭 ,  美 酒 一 杯 聲 一 曲 。

又到吟詩時間

引用:
原帖由 DMBdmb 於 2008-10-8 10:30 PM 發表

我從今開始係架la
我會長駐呢度...沾染d文化氣息
豬豬好勁呀
唔知我會唔會比你感染呢:smile_30:

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆