上一頁下一頁
發新話題

【包皮專區】 - 包皮問題請集中於此發問 (Part 3)

收藏  |  訂閱
3.0k  445.1k

引用:
原帖由 skinlessjj 於 2009-10-3 11:21 PM 發表 查看引用來源

你都幾好野wor
不過你屋企人應該都FEEL到你周身唔自在
ORZ...

BTW, CHING幾歲?
唯有同佢地講話唔係好舒服law......
我都廿幾啦,所以覺得同佢地講好尷尬.....
自己搞得掂就算

引用:
原帖由 Hkwargod 於 2009-10-4 12:00 PM 發表 查看引用來源

我覺得自己好似有需要咋
你唔放心既去醫生度check下law
唔駛既就唔好啦
割完一個月都好煩

引用:
原帖由 erickinger 於 2009-10-4 04:21 PM 發表 查看引用來源

整到就會痛.... 所以平時郁動要好小心
扯起都會有d cool住痛
應該係傷口未埋口
重有無滲血???
其實我都唔知個D係分泌定血水...
:smile_27: :smile_27: :smile_27:

BTW
扯起個下都幾係野
我要靠念心經COOL DOWN:smile_13: :smile_13: :smile_13:

師兄們參考~~

伊利沙伯醫院
外科部門
包皮環切術﹝小兒或成人﹞康復指引

一、 包皮環切術適應症
· 包莖、包皮過長、包莖箝頓
· 復發性龜頭炎

二、 手術後清洗傷區之用品
· 潔淨之膠杯或紙杯
· 凍滾水一杯約200毫升
· 無菌紗布
· 醫生膠布"Micropore"
· 小紙杯

三、 清洗傷區時應注意事項
· 預先準備妥當所有之必需品。
· 洗傷區前,先用肥皂清洗雙手。
· 不可用手觸及傷區。
· 將凍滾水由根部沖洗,應避免直接沖洗傷區,造成不必要之痛楚。
· 小心觀察傷區是否有異常之分泌物或出血現象。
· 用無菌紗布輕輕吸乾多餘水份。
· 清洗後,可以讓傷區暴露,亦可以用無菌紗布或小紙杯覆蓋傷區,以免衣物直接碰傷口,造成不必要之痛楚。

四、 傷區護理
· 手術後首兩天傷區呈現輕微紅腫或龜頭上結痂為正常現
· 回家後,不用包紮傷口,但須保持清潔乾爽。
· 每次小便後,可用冷開水或蒸餾水沖洗傷口,以保持傷區乾爽。
· 每日用暖開水沖洗三次。
· 手術後翌日可如常沐浴,沐浴後傷區宜保持乾爽;切勿使用爽身粉或塗抹任何藥物。
· 陰莖可套上底部剪孔的紙杯或發泡膠杯,以保護傷區,避免傷口受到碰撞出血或觸及衣物。
· 請依指示前往家居附近健康院或本院門診部「換藥室」洗傷口。
· 應穿著寬鬆之衣物,避免衣物直接壓迫傷口。
· 家長應教導病兒勿以手觸摸傷口。
· 切勿讓糞便沾染傷口。

五、 止痛藥物
· 依指示服用醫生處方之口服止痛藥或肛門塞劑。

六、 飲七食活動
· 可如常進食,無需戒口。
· 在舒適七範圍內,可如常進行一般活動。
· 成年人宜暫停性仁生活戕兩星期,待傷口癒合。
· 病人可按醫生給予之病假休息;如無不適,可提早上班或復課。

七、 如發現下列情況,請即往急症室診視
· 傷區大量出血。
· 傷區持續紅腫,觸痛或有濃性滲液。
· 發熱﹝體溫超過38°C﹞。
· 劇痛難止。

八、 拆線
· 不用拆線:傷口縫線約於手術後2星期自行溶解吸收及脫落。

九、 常見之疑問

1. 問: 服用止痛藥會產生副作用嗎?
答: 止痛藥有助減輕痛楚,如果依照醫護人員指示服用止痛藥是十分安全的。

2. 問: 手術後,由傷口周圍滲出透明黃色分泌物,甚至紅腫,這是否表示傷口已開始發炎呢?  
答: 這現象並非表示傷口開始發炎,是由於以包皮過長引致發炎,造成包皮緊貼著陰莖頭部。在手術時,必需先將緊貼部份分開,而受損就像擦傷表皮的情形一樣,所以輕微的紅腫都是常見的正常現象

3.  問: 手術後應休息多久才可恢復日常生活?
答: 一般情況下,小孩子可在手術後2-3天恢復日常生活。

4.  問: 沐浴時可以用肥皂或沐浴液嗎?  
答: 手術後翌日可以恢復洗澡,並可使用肥皂或沐浴液,但應選擇較溫和的肥皂或沐浴液,同時避免直接觸及傷口。

5. 問: 手術後幾天出現少許黃點,這是否正常?  
答: 只要保持傷口清潔及乾爽,傷口上的黃點是分泌物乾涸所形成,而並非發炎,黃點亦會自動脫落,也可以用濕棉花棒輕輕拭去。

6. 問: 膠圜會在甚麼時候脫落嗎?
答: 膠圜會像臍帶一樣乾水後脫落,但可能會持續幾天,甚至十幾天。切勿用手撕掉未完全脫落的膠圜,而導至傷口出血。

7. 問: 包皮環切術後的線是否需要拆去呢?  
答: 這些是軟線會自動被體內的水份及酵素慢慢溶化。而完全被吸收可需時數月,所以不用太擔心。  

十、 若要覆診,請按時到指定地點候診

D線溶溶地一痴左係J頭到
棉花棒又掃唔走
點算:smile_27: :smile_27: :smile_27:

引用:
原帖由 skinlessjj 於 2009-10-4 06:39 PM 發表 查看引用來源

重有無滲血???
其實我都唔知個D係分泌定血水...
:smile_27: :smile_27: :smile_27:

BTW
扯起個下都幾係野
我要靠念心經COOL DOWN:smile_13: :smile_13: :smile_13:
我淨係頭兩日有少少滲血
平時都係黃色既分泌多
不過分泌尋日開始少
今朝起身都係得少少,應該就黎停啦掛......

我而家先知平時夜晚訓覺原來扯得咁勁........
有安眠藥食都訓到四五個鐘,食晒之後真係幾乎一個鐘扯醒一次........

引用:
原帖由 skinlessjj 於 2009-10-5 08:38 AM 發表 查看引用來源
D線溶溶地一痴左係J頭到
棉花棒又掃唔走
點算:smile_27: :smile_27: :smile_27:
開始溶啦?
我仲有膠布痴住,所以睇唔到.....
浸下生理盬水會唔會好D呀?

引用:
原帖由 erickinger 於 2009-10-5 11:58 AM 發表 查看引用來源

開始溶啦?
我仲有膠布痴住,所以睇唔到.....
浸下生理盬水會唔會好D呀?
有D直頭係傷口上面
一搞就見血
都係等Wed見完醫生先算:smile_13: :smile_13: :smile_13:

今日一星期覆疹發現爆左線,個底位爆左好似比人用界刀界左下咁,傷口都幾大,有血同黃色野滲出,點知陳醫生同我講爆都冇辦法,依家都冇得話再逄針,等佢自己埋口啦,我"O"左咀問佢咁要幾耐先埋口,佢話要1至2星期,但個傷口唔痛,但真係好驚,個傷口幾深下,估唔到比左成8千幾蚊會咁既結果:smile_o03: ,有冇CHING有我呢個情況,係唔係真係會埋口??仲有我應唔應該去睇急症??:smile_o14:

引用:
原帖由 pohero 於 2009-10-6 02:00 AM 發表 查看引用來源
今日一星期覆疹發現爆左線,個底位爆左好似比人用界刀界左下咁,傷口都幾大,有血同黃色野滲出,點知陳醫生同我講爆都冇辦法,依家都冇得話再逄針,等佢自己埋口啦,我"O"左咀問佢咁要幾耐先埋口,佢話要1至2星期,但個傷口唔 ...
我同你一樣,個根位少少爆開,有少少血同黃色野,個醫生話個到係埋口慢,我沒野怕、係怕發炎:smile_42:

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆