上一頁下一頁
發新話題

[原創作品] 潛規則(update 七十章 P.31-全文完)

收藏  |  訂閱
484  141.9k

韋小宝亦冇Newton咁本事……嘻嘻!

引用:
原帖由 Water_man 於 2017-10-12 12:49 AM 發表 查看引用來源
韋小宝亦冇Newton咁本事……嘻嘻!
本來唔係佢嘅原意
不過想信係每個男人嘅夢想

引用:
原帖由 netsee 於 2017-10-12 03:10 AM 發表 查看引用來源

本來唔係佢嘅原意
不過想信係每個男人嘅夢想
但男人的能力未必有Newton那麼强和完美……總有偏差……

第四十九章.不動聲色

Newton即使做左一間公司嘅最大股東,都仍然不時返去Coral嘅集團,有一日Coral話:「啲連鎖店嘅工程應該已經完成得七七八八,不如落去睇下啲店嘅進度係點。」Newton贊成:「我都想睇下Audree集團負責嘅工程,係咪真係咁正。」

當佢地突然出現喺其中一間店嘅時候,正在進行工程嘅工人停晒手,有個負責人笑笑行出黎:「Coral,噉得閒落黎巡店呀?」Coral亦都微笑話:「係呀,我都係隨便睇下,唔會阻你地太耐。」個負責人話:「唔會,我帶你四圍行下。」

Coral同Newton跟佢住行,佢邊解釋工程嘅進度,當行到間店嘅其中一範圍,Newton對住嗰個範圍張望,臉上露出左奇怪嘅表情,Coral問佢:「冇咩嘢呀嗎?」Newton望住佢,搖一搖頭。

佢地行多一陣,Coral就同個負責人講:「我都幾滿意,今日麻煩晒你。」個負責人恭敬話:「唔麻煩,歡迎你隨時再黎。」就送左佢地出去,佢地上左車之後,Coral再問:「你侯先冇嘢呀嗎?」Newton先話:「我總係覺得嗰個範圍好唔協調。」

Coral解釋:「噉都唔奇,以我所知,Audree會搵唔同嘅外判公司去幫手。」經Coral一講,Newton忽然諗到點解唔協調:「每間外判公司都應該各自負責自己嗰部份工程,互不相干,但係嗰個範圍畀我嘅感覺係,好似由幾間外判公司合力去完成。」

Coral話:「噉又奇怪喎,照計就冇理由噉做。」Newton話:「不如我去同Audree傾下,睇下喺咪佢地一貫嘅做法。」Coral冇異議:「你去見下佢都好。」吩咐司機開車去Audree嘅集團。

Newton一行入Audree間辦公室,Audree就溫柔話:「估唔到你都做埋公司嘅最大股東喎。」Newton一笑:「都係咁啱啫,我自己都估唔到。」Audree再話:「噉你以後要玩啲女就更加易。」

Newton話:「我今日唔為女人黎搵你。」Audree瞄左手錶一下:「係喎,你又好少呢個時間黎搵我。」跟住問:「噉你搵我咩事呀?」Newton就將喺Coral嘅連鎖店所留意到嘅事講畀佢知。

Audree聽完之後眉頭一皺:「我會叫佢地留意下。」Newton正想解釋,Audree用手指放喺嘴前,做左個噤聲嘅手勢,再指一指度門,示意May喺出面偷聽,Newton點一點頭,表示明白,就只係話:「可能係我多心。」Audree笑佢:「你竟然都知自己多心。」

May係出門外偷聽到Newton講嘅嘢,心中一驚:「唔通佢地知道晒?」後來再聽到Audree冇乜反應,先比較安心:「以後要叫佢地小心啲先得。」跟住聽到Audree把聲喺內線電話同佢講:「你去樓下coffee shop,買兩杯我平時飲開嘅咖啡上黎啦。」May答:「知道,Audree。」

Newton等左一陣先問:「你要我唔好再講,係唔想畀May聽到。」Audree點頭:「你睇到嘅情況,好明顯有人利用職權,為自己賺取利益。」Newton問:「係咩手法?」Audree解釋:「嗰部份工程,本來應該由一間公司負責,但係個有職權嘅人要其他公司做埋佢,而錢就自己收。」

Newton諗左一下:「我明嘞,你又唔肯定係邊個做,即使係May都有可疑,所以唔想畀佢知。」Audreen又點下頭:「所以我要不動聲色,先收集多啲有關證據,再作出行動。」

Newton又問:「May成日偷聽你講嘢咁唔道德,點解你唔炒左佢?」Audree話:「炒左佢,一時間我請唔返個幫到我手嘅人,而且有時有啲嘢,我係特登畀佢知,佢就識做。」Newton嘴角一笑:「最奸嗰個始終係你。」Audree反駁:「邊到夠你"姦"呀。」

有一日Joan再攞啲文件上黎Audree辦公室,Audree睇完啲文件:「唔錯,進度都好理想。」Joan話:「預期重有幾日就會完成晒所有工程。」Audree點頭話:「你跟得好足。」簽完名之後話:「你可以返落去,我會叫Justin提前完成你嘅試用期。」Joan開心話:「多謝,Audree。」

當Joan行出Audree嘅辦公室,同May對望左一眼,點一點頭先再走,而Audree就喺辦公室裡面,寫低左其中一間外判公司嘅名,跟住打手機畀一個人:「你同我查一間公司嘅底細,公司名我傳去你手機。」

樓主寫得好

引用:
原帖由 manfuksun 於 2017-10-15 11:11 AM 發表 查看引用來源
樓主寫得好
多謝支持

Newton搞嘢之外!原來都識做正經嘢:smile_30:

引用:
原帖由 emuho 於 2017-10-15 01:08 PM 發表 查看引用來源
Newton搞嘢之外!原來都識做正經嘢:smile_30:
係呀, 雖然係色情小說, 都要發展唔同嘅情節

繼續更新,吊哂癮

引用:
原帖由 manfuksun 於 2017-10-19 09:02 AM 發表 查看引用來源
繼續更新,吊哂癮
仍然努力中:smile_24:

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆