上一頁下一頁
發新話題

《老劍馬經》@ 暑期藏寳馬

收藏  |  訂閱
3.3k  158.3k

老羊、開歺!:096::071:。

引用:
原帖由 劍山白 於 2017-8-18 08:24 PM 發表 查看引用來源
11415446 11415447 11415448 11415449
我一覺醒來, 還以為你叫開波.

引用:
原帖由 劍山白 於 2017-8-18 09:10 PM 發表 查看引用來源
11415478 11415479 11415481 11415482 11415485 11415483 11415486 11415484 11415480 11415487
別人說望梅可止渴, 今次認真體驗到實情. 重有埋啤酒, 更加透心涼.

這支歌仔應係三小子面前唱, 不過路途太遠了

人生於世上有幾個知己
多少友誼能長存
今日別離共你雙雙兩握手
友誼常在你我心裡
今天且有暫別, 他朝也定能聚首
縱使不能會面, 始終也是朋友
說有萬里山 隔阻兩地遙
不須見面, 心中也知曉
友誼改不了

呢條男基背落雞, 好似同中國有仇, 一直同中國對著幹, 西藏問題, 反對中國有優惠國待遇, 要求美國介入調查中國廠商的剝削童工事件, 唔滿意態度重勁過三子. 今次發表聲明已經係好暖和, 因為當如鴨同肥仔金處於現時惡劣關係, 亞投行, 一帶一路, 吃不到葡萄是酸的, 得不到的尊重是苦的. 咁大年紀, 粒葡萄自然會消失.

附件

引用:
原帖由 矮佬 於 2017-8-18 10:00 PM 發表 查看引用來源

別人說望梅可止渴, 今次認真體驗到實情. 重有埋啤酒, 更加透心涼.

這支歌仔應係三小子面前唱, 不過路途太遠了

人生於世上有幾個知己
多少友誼能長存
今日別離共你雙雙兩握手
友誼常在你我心裡
今天且 ...
零時十分,倚倉看門外暗燈
擒落下格靜吻犯人
在臭格中 你低聲的說:
happy birthday my love hong。
為何現今,只得我呆望鐵枝,呆呆坐至夜半二時
拿著兩碗凍的通粉說,
happy birthday to me。

引用:
原帖由 劍山白 於 2017-8-18 11:31 PM 發表 查看引用來源

零時十分,倚倉看門外暗燈
擒落下格靜吻犯人
在臭格中 你低聲的說:
happy birthday my love hong。
為何現今,只得我呆望鐵枝,呆呆坐至夜半二時
拿著兩碗凍的通粉說,
happy birthday to me。
年年借書, 懵言話輸
無人夜中, 穿起那明亮壽衣
呆呆獨坐直至六時
拿著兩張傷心的波飛說:
happy birthday to we.

唔掛得知, 聽落又好似係胡蘇把聲唱一樣. 美國寄居的心聲, 可能歌詞同胡蘇仔心情一樣, 少年離郷別井, Wandering Chinaman. 不過唔係離鄉別井, 以後就唔會係Settle down hong kong big man.

以我理解Wandering Chinaman, Chinaman 係有扎辮的中國人, 即是到早期到美國開山建鐵路的中國人. Wandering Chinaman可以在Soundhound.com The Grain of Sand 其中一首歌內可以聽到, 不過好似唔係胡蘇仔唱那一首.
I left my home my parents,

at the age of twenty one,
in my family of big childen, I
was a younger son.

附件

民主誓要爭普選, 現時俾你哋選都要有一個似樣的人合符資格才可以選.

起碼資格具備:
學識高, 人品好, 英文起碼同袁國強一樣, 流利不突止重識講笑話, 性生活可免則免, 身體狀況良好, 老虎打不唔死一隻, 起碼都要半隻, 身材要適中, 方便取鏡, 不能過大, 又不能偏小, 又要同亞爺有一手, 黑白兩道要二手, 鐡飯碗都要有一手, 圍頭佬唔洗問阿貴都要有幾手, 又要唔講粗口, 又要時時漱口,  口笑時面不笑, 又要家人唔係外國人, 要家人係廉政專署人, 重係要高層.  

試門有誰能合符以上資格?

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆