上一頁下一頁
發新話題

原來 "保守" 勢力相當龐大 (淫審咨詢大會見聞)

收藏  |  訂閱
63  9.6k

兩重標準就係大多數香港人的標準.....

引用:
原帖由 weschan 於 2009-1-20 03:17 AM 發表 查看引用來源
兩重標準就係大多數香港人的標準.....
無限量同意!!!!!!:smile_30:

"餓死事少, 失節事大" :smile_19:
依家無呢支歌唱啦~~crazyyy!
要變通先會有進步!

引用:
原帖由 summer_babe 於 2009-1-20 11:15 AM 發表 查看引用來源
"餓死事少, 失節事大" :smile_19:
依家無呢支歌唱啦~~crazyyy!
要變通先會有進步!
在古代,你為左守節而餓死,分分鐘成為偉人聖人
在今日,你餓死左.....唔好話人地笑唔笑你,連你自己都唔知為左咩野要死!

引用:
原帖由 Doer 於 2009-1-20 11:31 AM 發表 查看引用來源

在古代,你為左守節而餓死,分分鐘成為偉人聖人
在今日,你餓死左.....唔好話人地笑唔笑你,連你自己都唔知為左咩野要死!
以前女人要守節係因為無得選擇, 男人自私的行為!
依家要守....係因為stupid!:smile_19:
我相信每一件事都要係公平的原則下進行, 你守, 我守!

引用:
原帖由 Doer 於 2009-1-19 14:27 發表 查看引用來源

我個人相信,不了解產生不接訥,進而產生歧視,產生衝突

教會中人有的是愛心,這點我承認的,但教會中人太相信這個世界只憑一本聖經就可以解釋所有事情,這樣就產生很多問題(而且每個人每間教會對聖經的解釋都 ...
香港基督教會的情況實在不堪入目
開口埋口就quote 聖經, 唔好講 "性" 方面
淨係一段哥林多後書6:14 已經唔知棒打左幾多鴛鴦
但平常人看來更嚴格的伊斯蘭教, 郤對信徒與非信徒的關係來得有更高的尊重和更大的包容, 這又反映出甚麼來呢

我看到的就是滿口聖經道理的教會牧者和信眾, 自以為擁有了上帝所賜予的權威去懾服人
或是拿著聖經的內容, 肆意批評 "凡間" 的一切事情
忘掉聖經記載耶穌基督是如何走入 "人間", 體察種種事情和切身幫助人這個該守的榜樣

雖然我不太認同一班 "反基督" 份子的行徑, 但他們也就是因為基督徒這種態度而作出反擊

引用:
原帖由 人類 於 2009-1-20 02:26 發表 查看引用來源

咁似我媽咪:smile_19: 以上果D說話佢成日講~
佢成日話我駁嘴=.=
唔夠我講又話我唔尊重長輩~~
但又成日講埋D似是而非道理:smile_27:當我仲係小朋友咁:smile_42:
我都實在見唔少呢D情況
但細心觀察, 結論都係那些父母沒有跟隨社會的發展
最大問題係家長們都死守一套箇有的思想, 與及箝制子女的個人空間,
就是採取一些老方法
使他們與子女之間出現洪溝

試過從事一些興趣教育工作
就是以一種UP-TO-DATE 的態度跟小朋友 / 年青人相處
才能跟他們很好的溝通, 也讓他們了解和接受昔日的一套觀念
讓他們的自然的去思考一下
硬塞是沒有用的!!!

引用:
原帖由 舊類型人 於 2009-1-20 02:49 發表 查看引用來源

始終觀點唔同....
人對佢未接觸過既野同以前傳o個套觀念...
e+新諗法既人係好難講得掂佢地...
正如幾廿年後....可能d人真係o係街識左都可以去上床....仲要次次幾p先好玩...
我地又接受唔到...覺得咁係好唔岩.. ...
反而會去諗
當有人提出一些新觀點時, 好多人都會因為見解有異於 "主流" 而加以批判和壓制
但當那套新觀點帶來好處時, 那些人就會歡迎這套理論

或者, 人就係咁, 尤其是中國人

相對淫審條例修訂
可能好多人現在會要求進一步收緊
但到有一天, 原來露兩點真係司空見慣時,
好多人又會覺得 "咁先係應該"

回覆 27# 的帖子

可惜,這類反思的言論,永遠只能在網上分享,大家見不到大家,才會有自由空間

如果在公眾平台,真係未開口被插死;正如,所謂反基督份子,一直都係網友,幾時會有人真係夠膽公開發砲批評基督教會的僵化與荒謬?傳統家庭父母的觀念,誰敢公開說錯?

引用:
原帖由 zero20021188 於 2009-1-20 03:07 發表 查看引用來源

唔係保守,係低智,極端既低智,又或者審批果D人心存歪念,滿腦子淫念。
還記得一個 "癌症基金會" 提醒女士做乳房檢查的地鐵廣告嘛?
兩個白碟, 各自中間放一粒燒賣
SLOGAN : 與其得閒飲茶, 不如去做檢查

咁都被投訴 "不雅"

你話香港人吖..............  

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆