深圳居住證

收藏  |  訂閱
30  2.5k

好多囡囡要走啦, 乜都無得玩

同你講下啦,你會收到或房東會比你一張紙,系用黎申請居住證既地址證明,上邊有barcode.

如果你女友外省未有工作只可申請臨時證,就算有,個老板都未必會幫貨攪,因爲好多都走呢條數,正式員工有社保,
出面有人代辦,找個業主,老板個d,總之就幫你攪掂啦.

而家所有村都做緊野,水庫新村,水圍個d巳經上門查證,但d人唔理,唔開門甘解. :smile_30:

引用:
原帖由 buffon_juventus 於  10:57 AM 發表 查看引用來源

多謝c兄回覆先.....
辦臨時定10年果隻?
由廠代辦才可辦理10年証

引用:
原帖由 13560 於 2008-11-18 11:21 PM 發表

由廠代辦才可辦理10年証
邊駛廠吖.......

ching,辦居住証只要身份証及人民幣就可以。街上標出來那些照相點都可以代辦。十年星期收RMB150.三個星辦妥。

引用:
原帖由 buffon_juventus 於 2008-11-18 09:49 AM 發表 查看引用來源
尋晚收到一張通知...要求住深圳d人去辦居住證....
我老婆唔係深圳本地人.......又無做野......
唔知有咩辦法去申請!
1)搵街道辦

2)無物業,無工作,無商業登記者.....只發半年證

3)一定要辦,將會好多福利

引用:
原帖由 Doer 於 2008-11-18 12:55 PM 發表 查看引用來源
好似話,如果辦了居住證,申請自由行來香港唔需要再回戶口所在地,方便好多,亦方便深圳女女來香港刮你!
請問有冇Ching 知係唔呢?

引用:
原帖由 羅工 於 2008-11-20 12:28 PM 發表
ching,辦居住証只要身份証及人民幣就可以。街上標出來那些照相點都可以代辦。十年星期收RMB150.三個星辦妥。
邊有甘平..

個證好似無講你系監時或正式證,要用電腦先查到.

無證,二綫入關好麻煩

但好多人都唔理,k女個d無證點攪呢.

引用:
原帖由 redcross 於 2008-11-18 18:29 發表 查看引用來源

港人一攞張身份證出黎個公安見到就會妖一聲叫你攞番
果日叫阿QQ女幫我整佢都吾肯:smile_19:

系關內外既人都要做!

前往最後回覆