上一頁下一頁
發新話題

由心忠告-第一次發現有性病-唔好去社會衛生科

收藏  |  訂閱
54  13.5k

引用:
原帖由 keith2006 於 2008-10-22 09:38 發表 查看引用來源
如果有女友(or老婆)就唔好去玩咯,去玩都只係求「出火」,女友俾到你就唔好貪新鮮。一出事冇人可憐。

出去玩應該係一D一直冇女友、冇老婆,年紀又唔細o既中男,冇「出路」,先唯有「鋌而走險」。
ching , 講得好有見地.
小弟就正正係呢 d 人......................
:smile_39: :smile_39: :smile_39:

引用:
原帖由 ggggkin 於 2008-10-22 05:48 PM 發表 查看引用來源

ching 你最好睇清楚條文
睇清楚什麼條文?

唔好on 9 喇....邊個醫院會講個病比人地知....
性病同普通病係一樣....你平時感冒排街証....你以後會唔會唔受保呀....

你係邊間買保險會exclude左性病.....(除非aids喇).....人on 9 你又跟住on 9

引用:
原帖由 huso 於 2008-10-23 09:23 PM 發表 查看引用來源
唔好on 9 喇....邊個醫院會講個病比人地知....
性病同普通病係一樣....你平時感冒排街証....你以後會唔會唔受保呀....

你係邊間買保險會exclude左性病.....(除非aids喇).....人on 9 你又跟住on 9
師兄唔好咁勞氣.
我唔係話一定會EXCLUDE.
一DD, 有D 寫明如果你之前患過, 以後性病就唔受保.

我見通常都有條問題問你有冇過性病.. 通常連埋KIDNEY 糖尿那些在同一條問題的.
問題係.... 你答左... 去到HR, ADMIN, 保險公司.. 就全世界都知.
唔係淨係話保不保的問題...

我都想聽下其他人有冇咁既經歷.
我而家反而希望公司保險唔使咁好..就唔使CHECK咁多野.

多謝師兄寶貴的忠告。

引用:
原帖由 scsick 於 2008-10-24 12:03 AM 發表 查看引用來源

師兄唔好咁勞氣.
我唔係話一定會EXCLUDE.
一DD, 有D 寫明如果你之前患過, 以後性病就唔受保.

我見通常都有條問題問你有冇過性病.. 通常連埋KIDNEY 糖尿那些在同一條問題的.
問題係.... 你答左... 去到HR ...
呢樣野都令我幾奧腦..
你知話就話保險公司會保密.
但當中如果有識你既人.. 唔知會唔會都係會傳左出去.

你咁講不如話成個醫管局既network都知你睇過衛生科.....
次次睇病or 入院一登記都知...

基本上性病同傷風一樣,你無入過院or 長期治療,食葯都唔駛報....
你有幾可見到有人因性病而死.....
你見到aids 好多時都唔包, 原因係對生命有威脅....
另外要報就係乙肝...因為可能會引至cancer

好似係當你簽保險份野個陣,
己經係受權左保險公司去政府度拿你病歷.
你睇私家, 你不講真係未必check到.
所以老西不好睇社會衛生科.
一定通哂天.:smile_39:

引用:
原帖由 Prada_milano 於 2008-10-25 12:30 AM 發表 查看引用來源
好似係當你簽保險份野個陣,
己經係受權左保險公司去政府度拿你病歷.
你睇私家, 你不講真係未必check到.
所以老西不好睇社會衛生科.
一定通哂天.:smile_39:
同意.
同埋個POINT 係. 社會衛生科係好求其就定性病
有D 好小事既病. 都定左個RECORD 跟成世真係好唔抵.

引用:
原帖由 huso 於 2008-10-24 02:50 PM 發表 查看引用來源
你咁講不如話成個醫管局既network都知你睇過衛生科.....
次次睇病or 入院一登記都知...

真係架?? 咁入親院個個醫生都.....:smile_39::smile_39:

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆