上一頁下一頁
發新話題

港人始終係好!

收藏  |  訂閱
68  10.7k

大陸人是鐘意吹到天花龍鳳,信一成左右,吹得越大代表佢越無料到。

其實可以說大陸人是只有小聰明,香港人才有大智慧。佢地既小聰明係打算只同你做一單半單生意,今次拿到你著數就閃左去,無唸過有回頭客,口啤什麼的。

香港人就普遍較為實幹,品牌與客戶關係才是重點,和你做生意是要讓你回頭,要做好個朵,這樣才是大智慧。

之但係香港人冇技術, 冇科技, 冇知識, 只係得個老實, 我真係對香港前途冇咩信心!!!
人地日本仔都好老實, 但人地有科技, 有技術, 有產品, 佢地就靠呢d食飯.
香港靠什麼? 靠阿爺(大陸)?

各位 Ching ,我在國內工作有 9 年多。很同意 muumuu 兄所講。香港人就是在國內工作都是很老實。講一就一。但國內人仕,不管他做那崗位。他都會千方百計地想在他職權之內找利益。錢銀,女人和飲食都要。

每個地方也有好人or衰人架拉

大陸西最叻呃飲呃食,乜都話識

引用:
原帖由 hkdisgust 於 2008-10-9 02:00 AM 發表 查看引用來源
家陣過咗去做嘢, 間唔中先會撞返港人, 平時响香港時一啲都唔覺, 而家撞返港人就有一份莫名的親切感, 覺得港人真係有品好好多, 同番香港人傾生意, 個感覺舒服好多, 在商言商, 唔斤斤計較, 相 ...
大陸人生意我唔識做, 我都係搵我老婆出馬, 大陸人對大陸人, 找數又能衰, 我都需要時間浸下, 但對香港人好好多, 好多野會話俾你知, 生意做唔做到都好, 唔得都知乜事, 大陸就成日耍你, 講d唔講d, 我眼見好多廠交由大陸人做採購就會有好多回扣, 成本會高, 做一/兩年真係買田買地, 好多時食開條水除非好唔得出問題多否則都話之你, 就算供應商有好野都無用, 俾錢都唔收隨非多好多, 或者有熟人搭路或者可分下單俾你食

引用:
原帖由 happyeveryday 於 2008-10-9 03:07 AM 發表 查看引用來源

師兄...你嗰個仇人吹件幫...係咪依個呀...

ching真係利害, 無錯就係佢, 多謝您的温馨提示, 等ching們唔好誤墜陷阱.

引用:
原帖由 亞洲壞人 於 2008-10-9 11:03 AM 發表 查看引用來源

大陸人生意我唔識做, 我都係搵我老婆出馬, 大陸人對大陸人, 找數又能衰, 我都需要時間浸下, 但對香港人好好多, 好多野會話俾你知, 生意做唔做到都好, 唔得都知乜事, 大陸就成日耍你, 講d唔講d, 我眼見好多廠交由大 ...
當我接手咗間嘢嗰陣, 我第一個諗法係: 洗唔洗娶返個老婆, 咁就可以多個人幫手睇住, 可能好多人, 尤其港人上去做生意都係咁, 就焗住要結婚, 因為ching講得啱, 啲契弟睇少陣都唔能得, 有大食大, 所以ching有個老婆幫你睇住係幸福事, 唔理佢係咪大陸人先.

引用:
原帖由 亞洲壞人 於 2008-10-9 11:03 AM 發表 查看引用來源

大陸人生意我唔識做, 我都係搵我老婆出馬, 大陸人對大陸人, 找數又能衰, 我都需要時間浸下, 但對香港人好好多, 好多野會話俾你知, 生意做唔做到都好, 唔得都知乜事, 大陸就成日耍你, 講d唔講d, 我眼見好多廠交由大 ...
我八年前就好睇唔慣啲回扣, 不過通行都係咁做, 有時反而仲希望對口肯回扣, 你先有得做, 而家業務性質唔同咗, 就唔洗對住呢啲嘢.

Not much feeling:smile_45:

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆