上一頁下一頁
發新話題

《老劍馬經》@ 暑期藏寳馬

收藏  |  訂閱
3.3k  158.5k

我矮佬發覺現今的評磅機制下,一匹自購馬如首季來港沒有出賽或疏於上陣,然後第二季跑十場八場沒有表現,很快已經可以在五班見,而很多練馬師都深明這種減快加慢的評磅機制對耐性好的人最有利,一於以時間換評分,待馬匹落到五班才出擊。

隨便舉些例子,葉楚航馬房的「盛勢」在動多人心目中四班夠跑,但就一直等到初落五班的一場才贏,其後在煞科日在四班取得連捷,可見此馬在四班夠班的評論並沒有錯,喜歡落到五班才博殺求穩是馬房一貫愛用的手法。
所以我兩次都買中盛勢, 同有貼中.

「心中有善」亦是落到五班才贏,其後在五班再贏一場,然後上四班又贏,52分起步的馬跑了兩季贏了三場而現時評分才不過50分,便宜可想而見。
李易達馬房的「火天大有」在煞科日爆冷勝出,以自購馬身份上季初70分,季末贏馬時是38分,一季用減了32分降了兩個班次,根本不用講甚麼狀態都夠贏,贏馬加四分現時才42分,大抵可以贏多三五七場才回到初始評分,典型的減快加慢,下季在四班照計仍可繼續反彈。

而由於現時發牌取向傾向於聘請不能造太輕磅位的騎師,俾令華將更容易爭取到坐騎,如此一來在班底負輕磅博殺可能被逼用相對弱的配搭,對練馬師在部署上也是不太理想的情況,那倒不如多給一點耐性,包低一班既可求穩健,亦可用強配,反正加分少贏又大可再贏

ps: 乜傢伙黎架, 又係熟口熟面.

附件

現時由科學進步得好快, 正如老劍寄給我圖片, 有他國人民用雙柄高腳拐杖來掃屋頂又方便, 又快捷, 這就是叫做創新. 如踩高腳單輪單.最重要還可以當運動.
有人用如消防雲梯來搬屋, 自動上落, 大部份時間不經人手, 又方便又快捷, 這就是叫做創新, 所以還用守舊思想既人應需要檢討一下, 為甚麼會同時代脫段呢!
辦報業者已經係夕陽生意, 有朝一日必然會被淘汰. 遲早會被網上資訊版取代.

附件

Trusty Cane.JPG (12.99 KB)

Trusty Cane.JPG

我覺得有機會發言, 寫文章, 有時可以代表那人的文學水準, 文學修養有幾高, 有幾好. 不過唔好忘記唔代表那人真正面目, 真正學識. 所以我發言一定唔會修飾文章, 如條女,如靚, 粉腸, 呢隻, 呢條友仔這些字眼來醜化自己, 這就是實則虛之, 虛則實之作用.

好似我隻老虎乸一樣,  每天必定去餵流浪貓, 風雨不改, 連四方城都不去攻, 佢同情那些流浪貓, 周不時送啲貓隻去絕育, 有些貓兒給野狗咬死, 被車車死,佢就好傷心, 因為有些貓兒一手由佢餵大. 佢話這是積福,  我梗係要叨一下光,  每天摺紙船盛貓糧係我份內事, 等佢知道我為積福出一點綿力. 積福, 我信佢一成都會儍架! 容乜易有投胎的話, 我將來會變成貓, 餵流浪狗就差不多, 希望有投胎的話可以係隻狗, 最緊要重係要係狗公架!

我有的是時間, 無的是銀紙, 有的是精神, 無的是精子, 得閒抄番以前矮佬之道, 矮佬推介回憶一吓以前成績, 同現時比較有無進步. 這才是温故知新目的, 才發覺以前有好多馬友發言, 多不勝數, 唔知現時是否還健在, 還未戒左賭無上網.

引用:
原帖由 矮佬 於 2017-8-9 01:47 AM 發表 查看引用來源
近 年 我 矮 佬 只 得 一 個 目 標 , 就 是 將 賭 馬 變 成 一 門 賺 錢 生 意 , 要 做 得 好 的 話 , 一 般 人 覺 得 跑 馬 只 要 揀 馬 夠 準 , 便 能 水 到 渠 成 。

沒 錯 , 賭 的 馬 不 中 沒 有 派 彩 ...
老羊、做咩抄人d嘢當自己出文章呀:071::071::071:

引用:
原帖由 劍山白 於 2017-8-9 07:29 AM 發表 查看引用來源

老羊、做咩抄人d嘢當自己出文章呀:071::071::071:
早晨, 老劍, 你錯了, 係我一時唔記得上載, 因我直現48小時還未瞓過.

附件

引用:
原帖由 劍山白 於 2017-8-9 07:29 AM 發表 查看引用來源

我以前用化身寫野, 即時別人認出係我. 每一個人寫野都有自己風格, 係扮唔黎架!
認真懷念以往一日內有十幾二十人發言, 大部份係表達意見, 唔係只係拍馬屁.

引用:
原帖由 矮佬 於 2017-8-9 08:06 AM 發表 查看引用來源

早晨, 老劍, 你錯了, 係我一時唔記得上載, 因我直現48小時還未瞓過.
咁好精力、但不要頻密、始終要休息等自己机能修復一下!

引用:
原帖由 劍山白 於 2017-8-9 08:28 AM 發表 查看引用來源

咁好精力、但不要頻密、始終要休息等自己机能修復一下!
以我咁年老, 好難睡得著, 一睡唔著即時要起身, 好難再入睡. 何妨網上大把四仔片睇為費, 不過我始終唔明日又會有咁多女人想飛明星夢, 尤其是架妹, 有可能為贖罪而想發幻夢, 夢想自己係慰安婦.

呢隻宅大大得一枝公, 原本下季都唔睇好, 不過有左細潘幫手又好似覺得唔死得晒, 無W有P都有些少希望.

附件

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆