上一頁下一頁
發新話題

徵25歲以上飲食男女~~~2

收藏  |  訂閱
742  5.3k

睇下我幾時手痕先..........:smile_30:

白兔仔棉花糖

蛋白 1 (40-50g)
砂糖 75g
75g
魚膠片 10g
椰絲及士多啤梨果醬
適量
1) 魚膠片泡軟, 砂糖和水加熱至溶, 加入魚膠片拌勻至大滾
2) 蛋白打至企身後一路開動打蛋器攪拌, 一路將1)分多次加入 (加入時就好像開水龍頭, 以小小水柱狀加入就好了, 不要一下子"倒入"或加入太多, 否則1)的熱力會令蛋白結塊)
3) 繼續將2)打發至企身 (不用擔心打發過度, 因為打不企身會很難唧出造型)
4) 3)放入唧花袋內, 長方盤舖有牛油紙在上面唧出兔仔型
5) 放入雪櫃30分鐘, 取出
6) 碗內放大量椰絲, 放入一隻兔仔, 沾滿椰絲, 然後用剪刀剪出兔仔耳
再用士多啤梨果醬點上兔仔眼晴, 即成
*** 貼士
這個食譜份量, 水份含量小一點, 對新手來說容易控制
唧花咀用大號一點, 1cm 1.2cm直徑或再大一點都可以, 太細的唧咀很難控制及成品會太迷你! 唧花咀用圓咀或有花紋的也可, 因為沾了椰絲後花紋是看不見的, 當然不要用五啞或七啞那些唧咀, 恐防會花紋太深, 可能沾了椰絲後都看見凹凸, 那就不好看了!
唧出來的形狀, 有點瑕疵也不要緊, 最後用沾了椰絲又用剪刀修整一下, 就會好像小白兔了!
不要待1)冷卻才加入, 第一出來的口感根本不是那回事, 第二就是要用它的熱力令蛋白熟(加入1), 你會有嗅到像煮蛋白的味道及令蛋白霜光亮, 出來的成品才又軟又滑, 口感蓬鬆
你都快D試下整啦,不難,很好玩的!

引用:
原帖由 榴槤pancake 於 2009-2-17 07:09 PM 發表 查看引用來源

白兔仔棉花糖

...
好好味,我最like呢隻野:smile_47: 幾時有得食:smile_47:

引用:
原帖由 榴槤pancake 於 2009-2-17 06:55 PM 發表 查看引用來源

有禾陪妳 唔怕啦
時間巧塊過

5介意我回得慢就ok
我回得刀好慢,會唔會刀等埋我:smile_13:

引用:
原帖由 榴槤pancake 於 2009-2-17 07:09 PM 發表 查看引用來源

http://d.yimg.com/mt/image/93eae221d1049eee

白兔仔棉花糖

蛋白 1隻 (40-50g)
砂糖 75g
水 75g
魚膠片 10g
椰絲及士多啤梨果醬
適量
1) 魚膠片泡軟, 砂糖和 ...
我想試吓整:smile_40:

引用:

http://d.yimg.com/mt/image/93eae221d1049eee

白兔仔棉花糖

砂糖 75g
水 75g
魚膠片 10g
椰絲及士多啤梨果醬
適量
耶~~ 係咪下次整比我食

引用:

白兔仔棉花糖

砂糖 75g
水 75g
魚膠片 10g
椰絲及士多啤梨果醬
適量
pancake 仔我又要食

引用:
原帖由 冰糖燉雪蛤膏 於 2009-2-17 08:56 PM 發表 查看引用來源
pancake 仔我又要食
禾係咪見過你 格仔衫果個

引用:
原帖由 清心丸綠豆爽 於 2009-2-17 09:00 PM 發表 查看引用來源

禾係咪見過你 格仔衫果個
禾係黃色嘅班馬 你係:smile_47:

引用:
原帖由 冰糖燉雪蛤膏 於 2009-2-17 09:08 PM 發表 查看引用來源
禾係黃色嘅班馬 你係:smile_47:
原來你係班馬 擒日你咪估到囉~~

引用:
原帖由 清心丸綠豆爽 於 2009-2-17 09:11 PM 發表 查看引用來源

原來你係班馬 擒日你咪估到囉~~
多咗好多糖水簡 太多選擇樣樣我至愛好難簡:smile_27: :smile_30:

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆