上一頁下一頁
發新話題

人夫人妻日誌#12 --- <青蔥歲月續> [email protected] - 更新26/3 p.167

收藏  |  訂閱
3.0k  34.3k

引用:
原帖由 cococaobrownie 於 2017-3-24 02:45 PM 發表 查看引用來源
成場係西裝友
我燶咗了!
你可能又要搵同事掩護...

引用:
原帖由 doubling 於 2017-3-24 02:46 PM 發表 查看引用來源

唔緊要!可能西裝友好羨慕你
話晒happy Friday 嘛
不過好燶
好彩後排啫

引用:
原帖由 hongkongboy2046 於 2017-3-24 02:49 PM 發表 查看引用來源

你可能又要搵同事掩護...
同同事打散咗坐丫⋯

引用:
原帖由 doubling 於 2017-3-24 02:47 PM 發表 查看引用來源

哈哈⋯好彩好彩
聽talk最好就係釣魚
咁和愛侶床Talk又釣咩好呢?XD

果然,一講野我就想訓覺

引用:
原帖由 dragonbone 於 2017-3-24 02:24 PM 發表 查看引用來源

跑步除左熱身跑,我都會爆下自己既,因為我果度係斜路,我跑1KM上去,真係感覺心跳都幾急同抖晒大氣.但之後順左再跑時就無呢個現象.
相反尋日打波,可能真係起跳,前衝果D爆得緊要,一時間先出現呢種情況,最正係一食左 ...
回應返Dragon兄同coco師姐既問答。

我地做運動,肌肉會燃燒一D「燃料」提取能量。

我所謂既「燃料」主要分3類。分別係血入面既血糖,儲存係肝入面既醣,同埋脂肪。

血糖既好處係燃燒得快,但如果水平大高或太低會影響血液既濃度,導致頭暈得徵狀。

肝醣係由血糖既成份組成。儲存作後備。但需時分解提取能量。殿粉質就係例子,好似如果我地將啖飯含係口一陣會有甜味,口水既酶會將飯入面既殿粉質分解為有甜味既單糖。

而脂肪同肝醣差唔多。係大大後備,分解需要更耐時間。

當劇烈運動時,有機會血糖迅速燃燒,但肝醣仲未分解得切,會造成血糖過低頭暈。

當劇烈情度減低,身體便有空間直接分解醣甚至脂肪提取能量。所以話慢跑對燒脂既效能係最高。

如果血糖過低,適宜食返d含單糖或雙糖既食物或飲品。例如有萄葡糖既得力素,萄葡適,或者有果糖既食物例如香蕉或其他生果。簡單來講,有甜味就得。有幫助迅速補充血糖。又或者抖一陣,等肝醣分解。

至於運動劇唔劇烈,可以從心率反映。但主因係關肌肉燃燒咩燃料事。

引用:
原帖由 cococaobrownie 於 2017-3-24 02:49 PM 發表 查看引用來源

話晒happy Friday 嘛
不過好燶
好彩後排啫
後排我至愛⋯仲要邊邊位

引用:
原帖由 sam7211 於 2017-3-24 03:01 PM 發表 查看引用來源

咁和愛侶床Talk又釣咩好呢?XD
小妹愚笨,請師兄開估

引用:
原帖由 cococaobrownie 於 2017-3-24 03:03 PM 發表 查看引用來源
果然,一講野我就想訓覺
好似催眠曲咁

引用:
原帖由 dragonbone 於 2017-3-24 02:24 PM 發表 查看引用來源

跑步除左熱身跑,我都會爆下自己既,因為我果度係斜路,我跑1KM上去,真係感覺心跳都幾急同抖晒大氣.但之後順左再跑時就無呢個現象.
相反尋日打波,可能真係起跳,前衝果D爆得緊要,一時間先出現呢種情況,最正係一食左 ...
我唔識運動,但每種運動好多時的根源都從跑步去開始。

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆