上一頁下一頁
發新話題

《老劍馬經》@ 暑期藏寳馬

收藏  |  訂閱
3.3k  158.3k

引用:
原帖由 矮佬 於 2017-6-5 07:42 PM 發表 查看引用來源

頭場只有二隻馬已有梅開二度. 所以有隻應係唔對.
2歐洲之星
6金武士

引用:
原帖由 劍山白 於 2017-6-5 08:00 PM 發表 查看引用來源

2歐洲之星
6金武士
金武士亞拉不取, 照計好難再開多一度.

我在此奉勸各位喜歡遊行之馬友, 在遊行一定要熟讀可蘭經, 如有機會在機上有騎刧事情發生, 只要讀出可蘭經一段咁多, 就可免一死, 還可以獲得一套降落傘優先權. 最好臨跳前都要問清楚怎樣安法, 如果唔係都難逃一死.

同樣道理, 如果有些人覺得你對佢哋個祖先, 馬經, 老友飢民有不敬之處, 即時群起討伐你. 所以係討論區都要熟讀飢民的苦況.

其實你們尊敬及尊重的人, 那還不是一個頭兩隻手, 兩隻腳, 同樣我都一樣都有, 重多左一碌大棍. 為甚麼我都要尊重, 尊敬別人.

子曰:「其身正,不令而行;其身不正,雖令不從。」

老劍馬經之七 自摸爆棚

雨打梨花, 人在天涯.
功名多費力, 圖事不能成.
陰陽反復, 時過令人嗟.

你條友仔四處為家, 奴家我在家為你牽腸反肚, 夜夜無笙歌, 只有靠自摸, 你又周身引,  咁搞法好容易野到破傷風, 你唔以為你同你那條小三係天神合一. 我要吊, 係吊頸.

1魔連奴(蔡莫)  2上浦猛將(霍祈)  3天合(方何)  4慣勝聆聽(賀潘)  5美妙星(呂郭)6  叫關健康(文杜)7好有米(高楊)  8福妙(東吳)  9鴻福滿滿(吳李)  10火麒麟(姚田)  11破風者(苗史)  12閃耀駿駒(徐黃)

PS: 唔好忘記, 有義務就有權利, 係天公地道之事. 你可以唔入黎偷睇, 就唔會有閉翳.

引用:
原帖由 矮佬 於 2017-6-5 11:07 PM 發表 查看引用來源
老劍馬經之七 自摸爆棚

雨打梨花, 人在天涯.
功名多費力, 圖事不能成.
陰陽反復, 時過令人嗟.你條友仔四處為家,  等奴家我在家為你牽腸反肚, 夜夜無笙歌, 只有靠自摸, 你又周身引,  咁搞法好容易野到破傷風, 你 ...
1魔連奴
3天合
10火麒麟
11破風者

老劍馬經  7-8

R7

雨打梨花,人在天涯。「天上凡間、合什安泰」

功名多費力,圖事不能成。「要週身刀才可事成」

陰陽反復,時過令人嗟。「關乎健康和風水、先要破其陣」

3天合
6叫關健康
10火麒麟
11破風者

R8

不是知音不與論,只看鏡破風不正;「不是勝利不出名」

逆水莫行舟,氣散宜當盡。「逆水莫行舟、有錢要即收」

凡事莫欺心,欺心禍即臨;「做人一定要行正道、心安理得」

守遇安我拙,或可免災侵。「他朝鴻圖大展、蜚聲國際」

3鴻圖飛星
4錢照收
7勝利名星
11一道

老劍馬經之八 馬會賭盤

凡事莫欺心, 欺心禍即臨;  有錢就照收, 唔好輸到林淋冧
守遇安我拙, 或可免災侵. 只有飛上天,  那怕人會拙, 有咁高飛咁高, 可免災害
不是知音不與論, 一道魚麟好滋陰
隻看鏡破風不正, 但凡花月下吹風風不流
逆水莫行舟,無錢莫去賭, 有野舉至好, 尤如金銀珠寶, 重要問過亞媽好唔好
氣散宜當盡,  氣勢必會盡

1朋友仔(容杜)  2一哥(蘇潘)  3鴻圖飛星(告郭)  4錢照收(吳梁)  5真先生(賀莫)  6翡翠紅星(姚史)
7勝利名星(方黃)  8皇龍大將(徐李)  9靚跑得(告賴)  10花月流星(摩麥)  11一道(呂田)  12金滿載(苗巫)

引用:
原帖由 矮佬 於 2017-6-6 04:45 AM 發表 查看引用來源
老劍馬經之八 馬會賭盤

凡事莫欺心, 欺心禍即臨;  有錢就照收, 唔好輸到林淋冧
守遇安我拙, 或可免災侵. 只有飛上天,  那怕人會拙, 有咁高飛咁高, 可免災害
不是知音不與論, 一道魚麟好滋陰
隻看鏡破風不 ...
3鴻圖飛星
4錢照收
10花月流星
11一道

引用:
原帖由 劍山白 於 2017-6-6 07:19 AM 發表 查看引用來源

3鴻圖飛星
4錢照收
10花月流星
11一道
老劍, 早晨, 就係難不倒你. 都要出一些無厘頭先.

老劍馬經之三 萬年不弟

運蹇時乖屢咄嗟,
尚期安守秘英華;
一朝撥霧天重睹,
枯木逢春自見花.

世事本無情, 英華沉浮, 有盛必有衰, 盛時誰不讚, 衰時保你大. 運滯時後門還未起好已被拆. 霸王都要自刎烏江, 清道夫Hilter都要密室自盡, 薩旦亞母都要度頸, 所以唔好依靠一人, 好易會變黑仔. 最後枯木逢春可加冠進爵.

1旅英駿爵(霍田) 2君子精神(蘇郭) 3紅旗星將(蘇潘) 4紅星(葉李) 5誰不羨(賀祈) 6蓋世之寶(摩何)
7美好家園(李麥)  8教主(容楊)  9陽明秋秋(蔡杜)  10大天龍(何梁)  11天賜寶(徐莫)  12瀟洒兄弟(沈巫)

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆