上一頁下一頁
發新話題

『Show』男公關俱樂部第2版已經爆左POST喇,有興趣既人,請去第3版啦

收藏  |  訂閱
5.0k  122.8k

引用:
原帖由 稚狼 於 2009-5-20 01:14 AM 發表 查看引用來源

對於一個人信唔信任,係建基於你對一個人了解有咁深。

如果你對好多人都唔信任,似乎你未必好了解你身邊既人~:096:

因為你了解多左,你就知道佢唔會出賣你,所以應該多d了解身邊朋友既性格,做事既動機 ...
有好多野都例外的....在現實的生活...係有人可以了解晒身邊所有人既諗法
但同時係完全冇一個人佢係信任的....因為了解人是一種保護自己既最好方法...而清楚了解晒所有人先可以有一個最佳位置去保護到自己吧
哩個係我既愚見來吧....有錯唔好插我丫:023:

引用:
原帖由 Koimizu 於 2009-5-20 01:25 AM 發表 查看引用來源

想要...冰冰:027:  
嘻嘻~~要啊~~

引用:
原帖由 星盜 於 2009-5-20 01:17 AM 發表 查看引用來源

不,這套東西,是教懂你看穿人在說謊時的微表情。

就像當一個你懼怕的人忽然間做出一件令你大笑的事,而你會馬上笑,但因為你懼怕,那個微動的笑意會馬上被你抑制

這就是教懂你看穿人們說謊時的真正感覺。 ...
有一本書叫《讀人》,我唔記得左作者叫乜名囉~佢算係講緊一d行為心理學啦...

事實上,佢最後既結論係,一個人既表情,只係代表小部份既野,你仲要知道佢既背景、性格,再加上當時環境,事物~

於是呢... 只係一個人講大話,最簡單都係睇你了解果個人有幾多,就好似母親們永遠都知道小朋友講大話一樣:096:

我唔知本書佢教你d乜啦,但係小動作,唔會係一個人既全部~

人對未知既野,永遠存在恐懼,不信任。因為黑暗入面唔知會有咩,所以有人會怕黑。

就算你間房再黑,你都了解到底一張床,一個櫃,因此你唔會驚,你就有信心。

>

anyway,各人思考方法唔一樣,諗多d,睇多d係好事黎。

都係走啦....
我真係好攰....

引用:
原帖由 catcat629 於 2009-5-20 01:29 AM 發表 查看引用來源

有好多野都例外的....在現實的生活...係有人可以了解晒身邊所有人既諗法
但同時係完全冇一個人佢係信任的....因為了解人是一種保護自己既最好方法...而清楚了解晒所有人先可以有一個最佳位置去保護到自己吧
哩個 ...
呢樣都係既,凡事都無變數~

我前題當然係身邊無小人啦;當你充分了解到一個人,你完全掌握到佢既態度,就算佢想講大話or出賣,你都會知道。

與其話信任,我會講成係信心,對人既信心。

我個人覺得唔好怕俾人呃...
真心對人...總會有人會珍惜你...
總會搵到1個值得信任既人~~
如果...對每1個人都抱住疑心既話..
其實最辛苦既都係自己...

引用:
原帖由 星盜 於 2009-5-20 01:25 AM 發表 查看引用來源

沒,但朋友好像說過

對於心理學我一向都很喜歡……………

基本上,只要我喜歡,啥我都能讀得好,很我偏偏最不喜歡的就是讀書

而最喜歡就是看小說和課外書………生物、歷史、化學、天文………………
...
冰冰都鍾意睇生物同心理學~ 小說就少0的~ 歷史...完全冇興趣......
哈~ 可以睇0下"看誰在說謊"~ okay0架~

引用:
原帖由 catcat629 於 2009-5-20 01:29 AM 發表 查看引用來源

哩個 ...
同我一樣0既貓貓:027:

引用:
原帖由 稚狼 於 2009-5-20 01:32 AM 發表 查看引用來源

呢樣都係既,凡事都無變數~

我前題當然係身邊無小人啦;當你充分了解到一個人,你完全掌握到佢既態度,就算佢想講大話or出賣,你都會知道。

與其話信任,我會講成係信心,對人既信心。
我明白你想講的是什麼呢
但要信人既最大原則都係睇自己既性格吧....因為就算有好d人明知係比人呃都會去信果個人的
所以沒有一定的因數....只有自己認為可行的態度吧:023:

引用:
原帖由 Koimizu 於 2009-5-20 01:34 AM 發表 查看引用來源

同我一樣0既貓貓:027:  
因為我係你粉絲我走黎跟你風囉:027:

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆