上一頁下一頁
發新話題

【包皮專區】 - 包皮問題請集中於此發問 (Part 3)

收藏  |  訂閱
3.0k  446.5k

請教大家2個問題

1. 返緊工的你, 係請大假 or 病假去做手術?  手術後幾多日就返工?

2. 如公司/自己有買醫療保險, 有冇去claim?

引用:
原帖由 hisahide 於 2010-9-27 01:37 PM 發表 查看引用來源

chang  我e家day 9了 , 我d線口位都係一團團野咁 , 我諗應該正常掛

我琴晚訓教扯都好似開始冇咁痛了@@

有關沖涼 , 我做激光的 , 醫生係day 3巳經叫我可以沖涼喇wor @@ 你冇覆診?
我後日bk左去見醫生喇..我都係laser 黑色線..醫生比過我個張instruction寫 沖一星期涼 d線就話開始消失..
你就好啦 扯個陣真係好係野 我諗我聽日開始使下搵d水沖下佢!
你第1次沖涼個陣會唔會痛?

引用:
原帖由 aiamak 於 2010-9-27 03:45 PM 發表 查看引用來源

我day16, ching我想問下沖涼仲洗唔洗包保鮮紙? 我唔知係唔係正常, d 黑色焦同線甩時會流血, 拉出來時少少痛
我第4日巳經直接沖涼了 , 頭果幾日就有包保鮮紙

你咁耐應該唔洗包ga wor , 醫生冇同你講?

d黑色焦我冇攪佢 , 諗住等佢自己nut

引用:
原帖由 kitewong 於 2010-9-27 04:45 PM 發表 查看引用來源
1. 返緊工的你, 係請大假 or 病假去做手術?  手術後幾多日就返工?

我自己就星期六做 , 星期日都出到去買野食 , 星期一巳經返到工了

引用:
原帖由 阿bk1 於 2010-9-27 05:52 PM 發表 查看引用來源

我後日bk左去見醫生喇..我都係laser 黑色線..醫生比過我個張instruction寫 沖一星期涼 d線就話開始消失..
你就好啦 扯個陣真係好係野 我諗我聽日開始使下搵d水沖下佢!
你第1次沖涼個陣會唔會痛?
唔洗心急喇~遲早好返既

我都e家沖涼都冇直接射佢 , d水係流落去 , 所以唔痛

我到e家都唔敢攪d線 / 焦  , 我怕整返傷個傷口就pk...:smile_27:

醫生話唔好用返簡wor  , 可能對傷口唔好 , 記住吹返干佢

引用:
原帖由 kitewong 於 2010-9-27 04:45 PM 發表 查看引用來源

其實應該係病假....
小手術應該有8日,,, 計頭計尾
完左手術大約第3日真係可以返工架喇... 不過要做傷口護理麻煩D

梗係claim啦, 唔係唔claim嘛 !!!!

引用:
原帖由 hisahide 於 2010-9-27 10:54 PM 發表 查看引用來源

我第4日巳經直接沖涼了 , 頭果幾日就有包保鮮紙

你咁耐應該唔洗包ga wor , 醫生冇同你講?

d黑色焦我冇攪佢 , 諗住等佢自己nut
如果未埋口, 就唔好濕水, 沖唔沖涼就自己決定啦 ~~

結果我昨日第一次唔包保鮮紙沖涼,沖完後用d酒精消毒。

其實之前點用保鮮紙包,都係會入水

引用:
原帖由 aiamak 於 2010-9-28 08:33 AM 發表 查看引用來源
結果我昨日第一次唔包保鮮紙沖涼,沖完後用d酒精消毒。

其實之前點用保鮮紙包,都係會入水
機本上我果時過咗一星期覆診後都照沖涼無包住ga la :smile_35:

引用:

驚比人知 lei
我果時請一日病假,之後連住兩日假期lor

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆