上一頁下一頁
發新話題

《老劍馬經》@ 暑期藏寳馬

收藏  |  訂閱
3.3k  158.3k

雷神唔係5號咩:ub_sleep:

引用:
原帖由 is3 於 2017-6-5 01:05 AM 發表 查看引用來源
雷神唔係5號咩:ub_sleep:
16号!吾系安田个埸!

老劍馬經之四 原處歸還

兩師回朝似班師
狀元出迎到門前
皇帝殿前話獻計
原壁歸還美人恩

話說秦王見友國有和氏壁, 願以十幾座化怒池換取和氏壁, 以秦強友弱之下, 友國派藺相携壁出使秦國, 那條秦王那有心以池換壁, 相如見狀即以撼頭埋牆以壁同歸於盡, 秦王怕有壞壁, 所以願齋戒成日後於殿置九賓之禮, 及後才知件壁己一早回友國, 即時要湯刑相如, 誰知衫一除下, 才知相如係女兒身, 重係一名師太, 所以即時放人. 所以名乎其實, 原壁歸還唔係件壁, 係師太以處女之身以全勝姿態回國. 不過歸於被殺, 因秦王都係要起兵友國, 不過到終都係處女之身.

1紫電明珠(呂吳)  2紅麗舍(文麥)  3越跑越好(蘇李)  4越駿寶(李潘)  5獻惑(東田)  6全勝姿態(方祈)
7領航大師(沈巫)  8肇慶威威(吳梁)  9精算追擊(蔡莫)  10馬狀元(姚杜)  11得其康(霍郭) 12紅駿之星(葉黃)

附件

引用:
原帖由 劍山白 於 2017-6-5 12:01 AM 發表 查看引用來源

哪隻?
周三四場

老羊、檔案系xlsx!

引用:
原帖由 劍山白 於 2017-6-5 09:15 AM 發表 查看引用來源
老羊、檔案系xlsx!
請收.

老劍馬經之一 梅開二度

冬來嶺上一枝梅, 葉落枝枯終不摧;
但得陽春悄急至, 依然還我作花魁.
一梅蓬門為君開, 二梅二度為卿狂;
梅蘭谷足梅為首, 乖乖跪下吃苦頭.

有人已梅開二度, 今次又想望梅止渴, 樓子一起要落成, 豈能話摺就會摺, 苦頭吃盡靠條脷, 要拿擸得夠準繩, 多多練習才可喜上心頭.

1君子承諾(葉郭)  2歐洲之星(沈莫)  3自由飛翔(呂祈)  4駕悅(李潘)  5吉利馬王(姚田)  6金武士(方杜)
7勁伶利(告何)  8明多多(高史)  9威旺財(文黃)  10多多囍(鄭賴)  11行運友(霍黎)  12掌握時機(容吳)

有人談論為甚麼要咁複雜, 大談飢民苦況, 那還不是一碟揚洲炒飯. 睇落又好似對, 不過想落雖然係一碟炒飯, 都要明白炒飯都要識竅門, 怎樣米與蛋共溶, 全部炒出來都係金黃色, 一點白色都無.

所以為甚麼要大費周章, 係賽前未有賠率之前已經大談飢民苦況, 那還不是一碟揚洲炒飯咁簡單.

神父, 神父呀! 你又報黎串, 話友台有唔滿意你的人好似一直談論好似係你, 不過係評人多過評馬. 請你以後都唔好再報串.

我在此聲明, 我從來入友台帖只有三個人, 一是我老友老劍, 二是天下第一貼飛哥, 三是阿二談馬. 其他一定唔會入, 尤其是唔滿意你的人個帖, 為甚麼你會咁笨明知唔滿意你的人, 一定內容唔會好野. 不過本帖佢哋就會跟到足, 因為又免費, 又無收費, 啲料又堅挺. 還未有飢民前重勁過有飢民.

8串1再現:096::096:

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆