上一頁下一頁
發新話題

破除迷思...歡迎大家分享性病知識 updated on 30-01-2019 p.1_#1

收藏  |  訂閱
2.4k  453.1k

引用:
原帖由 希望否極泰來 於 2019-2-14 12:04 AM 發表 查看引用來源

Got兄, 唔好意思, 我想問左你少少問題先, 我詳細病徵個D容後再問你, 萬分感謝.

1. 我距上次不安全行為(接受無套口交至射精)後12weeks時, 龜頭出水泡傷口之後睇私家掃到HSV2, 咁我再驗HSV2 IGG blood test, 照道理我驗血報告係咪會positive? 因為我分別係13&17weeks都驗左HSV1同HSV2 IGG blood test, 結果HS ...
Hsv2 igg抗體測試有機會false negative,相比起golden standard western blot test,igg test會miss 一定數目嘅感染個案。如果你傷口了組織化驗到有hsv2,理應最準。你下體中hsv2係唔會透過口水傳染俾女朋友,皰疹要透過直接接觸先有機會傳染。

引用:
原帖由 Iamnotkelly 於 2019-2-14 12:26 AM 發表 查看引用來源

Hsv2 igg抗體測試有機會false negative,相比起golden standard western blot test,igg test會miss 一定數目嘅感染個案。如果你傷口了組織化驗到有hsv2,理應最準。你下體中hsv2係唔會透過口水傳染俾女朋友,皰疹要透過直接接觸先有機會傳染。 ...
多謝師兄回覆
1 因爲我出傷口時,都有同時去社衛掃傷口,個護士掃唔夠1-2秒就拎起,最後結果係hsv negative, 我懷疑可能護士掃唔準,相反私家醫生個次掃得仔細啲
2 暫時我口腔係17weeks左右試過生一粒白色痱滋,但過兩日就消退左,希望只係熱氣
3 黎緊我都想再check hsv, 繼續check igg test好定western blot好?
多謝師兄意見。

引用:
原帖由 希望否極泰來 於 2019-2-14 09:13 AM 發表 查看引用來源

多謝師兄回覆
1 因爲我出傷口時,都有同時去社衛掃傷口,個護士掃唔夠1-2秒就拎起,最後結果係hsv negative, 我懷疑可能護士掃唔準,相反私家醫生個次掃得仔細啲
2 暫時我口腔係17weeks左右試過生一粒白色痱滋,但過兩日就消退左,希望只係熱氣
3 黎緊我都想再check hsv, 繼續check igg test好定western blot好?
多謝師兄意見。 ...
皰疹最準係出疹果陣了組織去化驗,如果驗到有,就係有噶啦,反而驗到冇事,可能係掃唔到。你唔係下體有水泡,了下體傷口去化驗?定係口腔?如果兩日就退,唔太似皰疹喔。

引用:
原帖由 Iamnotkelly 於 2019-2-14 10:27 AM 發表 查看引用來源

皰疹最準係出疹果陣了組織去化驗,如果驗到有,就係有噶啦,反而驗到冇事,可能係掃唔到。你唔係下體有水泡,了下體傷口去化驗?定係口腔?如果兩日就退,唔太似皰疹喔。 ...
係了下體龜頭傷口去化驗,只係社衛negative, 私家hsv2 positive....所以我想我都係應該中招了。宜家我只想驗血再去證明確診而已,我既人生亦已完。。

口腔係再之後有白色類似痱滋既野出黎,過兩日又無事。

引用:
原帖由 希望否極泰來 於 2019-2-14 10:36 AM 發表 查看引用來源

係了下體龜頭傷口去化驗,只係社衛negative, 私家hsv2 positive....所以我想我都係應該中招了。宜家我只想驗血再去證明確診而已,我既人生亦已完。。

口腔係再之後有白色類似痱滋既野出黎,過兩日又無事。 ...
其實都唔係太大問題。疹果陣食藥就好快會退,同埋好似會頭果一兩次係最嚴重,之後就逐次逐次輕微,只要出緊陣嘅時候避免性行為,平時帶套,應該影響唔大。

引用:
原帖由 Iamnotkelly 於 2019-2-14 11:13 AM 發表 查看引用來源

其實都唔係太大問題。疹果陣食藥就好快會退,同埋好似會頭果一兩次係最嚴重,之後就逐次逐次輕微,只要出緊陣嘅時候避免性行為,平時帶套,應該影響唔大。 ...
我都睇過好多資料,無徵狀/帶安全套都會有機會傳染,因為大脾/陰襄皮膚都會有機會帶有病毒。。所以我已經玩完了

目前為止,我只係想再check hsv blood test,去印證我真正確診:')

哥你好

本人11-2日 嫖妓 有套口交,性交⋯⋯
在第2天早上小便輕微灼痛到現在已4天
沒有流膿,J外觀沒有異樣。
是否已中了性病?
這幾天擔憂到想死:fst_004:
已失眠多天 很大壓力..
望能解答。

引用:
原帖由 希望否極泰來 於 2019-2-14 12:54 PM 發表 查看引用來源

我都睇過好多資料,無徵狀/帶安全套都會有機會傳染,因為大脾/陰襄皮膚都會有機會帶有病毒。。所以我已經玩完了

目前為止,我只係想再check hsv blood test,去印證我真正確診:') ...
皰疹一般透過皮膚直接接觸而感染,如果你病發嘅時候性交,當然有更大機會傳染俾人。但佢唔會走位,陰囊就陰囊,應該唔會走去大比,更加唔會去個嘴到。傷口拿組織去化驗係最準,應該比抽血驗抗體準,所以我覺得你唔需要再去驗啦。病發時間去睇醫生,搽啲藥膏,食啲抗病毒藥,佢每次翻發會逐次減輕症狀,次數會減少,時間也會變短。

引用:
原帖由 Iamnotkelly 於 2019-2-14 03:29 PM 發表 查看引用來源

皰疹一般透過皮膚直接接觸而感染,如果你病發嘅時候性交,當然有更大機會傳染俾人。但佢唔會走位,陰囊就陰囊,應該唔會走去大比,更加唔會去個嘴到。傷口拿組織去化驗係最準,應該比抽血驗抗體準,所以我覺得你唔需要再去驗啦。病發時間去睇醫生,搽啲藥膏,食啲抗病毒藥,佢每次翻發會逐次減輕症狀,次數會減少,時間也會變短。 ...
我明白你意思 多謝你
因為我仲想有一絲絲希望,,希望反而私家驗錯。。雖然機率好細
而我上網見16weeks後驗hsv會準確啲,所以想以驗血黎做進一步確診

GOT哥你好

本人11-2日 嫖妓 有套口交,性交⋯⋯
在第2天早上小便輕微灼痛到現在已4天
沒有流膿,J外觀沒有異樣。
是否已中了性病?
這幾天擔憂到想死
已失眠多天 很大壓力..
望能解答。

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆