上一頁下一頁
發新話題

破除迷思...歡迎大家分享性病知識 updated on 30-01-2019 p.1_#1

收藏  |  訂閱
2.4k  453.1k

引用:
原帖由 kwaiiiiii 於 2019-1-30 07:24 PM 發表 查看引用來源

其實我有睇但都5係好明白..如果係CHECK到感染既....28日已經係知道..就係5明點解CHECK 5到....都仲要49日做COMBO?
有時你你知道去驗身的話,會否再度有高危行為嘅。
而28日呢個時間點其實都係根據抗原抗體出現嘅時間圖而得出,沿用咗都好幾年。
49日就係近來一個研究,囊括咗4嗰常用嘅HIV combo牌子,再研究啲數據,作出嘅結論,結論係44.3日達到99%準確度,所以加至49日,可以達到真正接近100%嘅準確度。
後者測試只係為左in case,正如你去政府驗完,雖然negative無事,政府會繼續叫你夠3個月再返黎,都係in case。
而等到49日相信比等到90日更加方便同安心,另一個分別就係一個要係自費一個係免費。

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2019-1-30 07:33 PM 發表 查看引用來源

有時你你知道去驗身的話,會否再度有高危行為嘅。
而28日呢個時間點其實都係根據抗原抗體出現嘅時間圖而得出,沿用咗都好幾年。
49日就係近來一個研究,囊括咗4嗰常用嘅HIV combo牌子,再研究啲數據,作出嘅結論,結論係44.3日達到99%準確度,所以加至49日,可以達到真正接近100%嘅準確度。
後者測試只係為左in case,正如你去政府驗完,雖然negative無事,政府會繼續 ...
咁會5會有D..28日CHECK 5到...但49日又會CHECK到?

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2019-1-30 05:37 PM 發表 查看引用來源

Yes 對的,實驗型足夠29日可以排除了。

另外梅毒不需等到90日,過28日都排除。
Thx Got 兄

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2019-1-30 07:26 PM 發表 查看引用來源

1. 對的,因為過程都不算是插入行為,precum都經過”環境“呢個條件進行交換(如有的話)。梅毒在於就係如果對方生殖器有梅毒潰瘍,你同佢摩擦就會些微機會感染,但風險都係不高。

2.對的,similar to Oral sex.

所以如果可以知道對方嘅性健康情況,絕對會係玩得安心安全得多。 ...
其實事後十天對方都剛好去快速測試 neg for both
雖然未能排除新感染 但都放心少少
謝謝ching解答!

引用:
原帖由 kwaiiiiii 於 2019-1-30 07:46 PM 發表 查看引用來源

咁會5會有D..28日CHECK 5到...但49日又會CHECK到?
Very unlikely

引用:
原帖由 kwaiiiiii 於 2019-1-30 07:46 PM 發表 查看引用來源

咁當然,如果食過預防性投藥,日子就會延遲

其實去叫141雞
套吹套屌染性病風險係?

想問下龜碩炎
紅左一大片
呢兩日發現發炎表面有微細損口
但見唔到有水泡
網上見話咁樣都係 潰瘍性皰疹 症狀
呢個係咪真 ?

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2019-1-30 07:13 PM 發表 查看引用來源

你有射而對方冇射,咁個風險係佢會相對高啲,你嘅風險依然係極低,暫時個案冇體外摩擦感染HIV。
梅毒風險都係低,同HIV預期會係negative。
時間幾時做的話,可以睇番post。
如果性生活活躍,都緊記安全性行為,同埋定期檢查,可以每2、3個月做一次免費篩檢。 ...
20日忍唔住做左個HIV combo negative
我知道28日先conclusive但係過年診所化驗唔開門 所以忍唔住早d去驗
我明白係唔conclusive 但20日結果可靠嗎?

另外nex職員話我食過抗生素 未可以驗梅毒 要重新計過空窗期 佢既說法準確?咁應該係停藥後開始計空窗期定係點計?

有勞ching解答🙏🏻

引用:
原帖由 cybersky518 於 2019-1-31 07:41 AM 發表 查看引用來源
其實去叫141雞
套吹套屌染性病風險係?
有些微機會有皮膚性病,例如HPV,HSV2,無症狀例如水泡、粒粒當然係最好。
如果成日玩,有時間就定期做驗身,梅毒HIV係基本測試。

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆