上一頁下一頁
發新話題

原來 "保守" 勢力相當龐大 (淫審咨詢大會見聞)

收藏  |  訂閱
63  9.6k

引用:
原帖由 kathywonder 於 2009-1-19 02:14 PM 發表 查看引用來源
好像主流教會作例子: 20年前我曾經在 Edmonton 一所 church, (仲係宣道會.) 有一位幾特別的弟兄問左一條問題: "佢問...church 會唔會 accept lesbein or gay...whatever..." 這位老牧者...曾X存答得十分恰到好處...你 ...
我個人相信,不了解產生不接訥,進而產生歧視,產生衝突

教會中人有的是愛心,這點我承認的,但教會中人太相信這個世界只憑一本聖經就可以解釋所有事情,這樣就產生很多問題(而且每個人每間教會對聖經的解釋都多少有點出入),你講的牧師(哈哈,應該係蘇穎X),我都認識,本港傳統保守派別的代表之一

你所講的老牧者,20年前已經講得出呢番說話,咁真係好值得敬佩!God bless him!因為到20年後,今日香港的教會都未有這種思想!而這個思想,其實係耶穌基督的:你們哪一個沒有犯過罪,就拿石頭打死這個淫婦 (基督徒好喜歡反駁,話耶穌講完呢返話後都同婦人講以後不要再犯罪.......大佬啊,但耶穌無話如果你以後再犯,我就再叫D人用石頭打死她嘛!)

我返了20年教會,現在已經離開,實在無法忍受

引用:
原帖由 MLKVM 於 2009-1-19 12:43 發表 查看引用來源
何為保守?何為開放?我覺得適當既保守有佢既好處,適當既開放都有佢既好處,總之兩邊唔好"太"就ok,即係唔好去到太保守or 太開放。如果世界真係發展到隨街可以做愛既話,到時你又接唔接受呢? 我覺得開放態度係好 ...
我好同意你所講 "當街造愛問無題" 呢個唔係合適的底線
個人觀點係, 打格仔 = 無野? 包晒全身就 = 合適?
我就係想到, 竟然有人話連女裝內衣廣告都覺得不雅
那些人咁樣係咪保守得過火位呢?

引用:
原帖由 lkc0712 於 2009-1-19 13:39 發表 查看引用來源
之前連大衛像張相都可以判定違不雅
就知而家香港幾保守:smile_27:
果單咁GE國際大笑話
一句 : 輕微勃起, 所以要遮往
唔笑爆咀咩:smile_42:

引用:
原帖由 wrxgc8 於 2009-1-19 02:31 PM 發表 查看引用來源

果單咁GE國際大笑話
一句 : 輕微勃起, 所以要遮往
唔笑爆咀咩:smile_42:
訂呢條規矩的人,自己可能都經常只能"輕微勃起"!!:smile_46:

引用:
原帖由 Doer 於 2009-1-19 12:27 發表 查看引用來源
保守勢力,在任何時代,都會存在,因為背後總有利害關係:有子女的,面對尷尬情況不懂得處理

面對保守勢力,開放的一群其實不需要理會太多,你喜歡責備傳媒也好,你喜歡責備年輕一輩也好.........喜歡怎樣都好,隨 ...
先講為人父母者.......

D家長成日話 "家下D細路真難教", 但細心諗下, 其實係佢地有無與時並進
1970'S - 80'S, 學校搞多好多課外活動, 小朋友自然見識多左
到1990'S, 推廣公民教育, 順便建立個人思維能力
D 父母只會講,  "以前邊有呢D野學架, 搞到D細路好似乜都識D, 郁D駁咀駁舌, 俾著以前, 俾阿公罰跪祖先啦"
到2000年以後, 資訊爆炸年代, 用電腦, 上網可以話變成學習的必須
但隨之而來就係佢地所擔心的色情資訊的出現
D 父母又只會講 (當晚都有人咁講) "以前邊有D咁GE事架, 影人地唔著衫, 到依家呢D野先發生, 你地政府應該要做D野啦"

:smile_45: :smile_45:

再講保守勢力
的確, 中國人好喜歡 "埋堆", 但背後原因唔係喜歡, 而係怕自成一格時俾人指指點點的羞辱
歷史也就是利用這樣的特性建立保守勢力, 以有利當權者統治
只不過, 開明使社會進步, 這也是不能推翻的定律

引用:
原帖由 lkc0712 於 2009-1-19 01:39 PM 發表 查看引用來源
果單野除左話佢老撚土同on撚9之外真係唔知仲有咩好講 :smile_19:

引用:
原帖由 ~加賀~ 於 2009-1-19 03:04 PM 發表 查看引用來源

果單野除左話佢老撚土同on撚9之外真係唔知仲有咩好講 :smile_19:
果斑人無撚腦:smile_38: :smile_38:

引用:
原帖由 wrxgc8 於 2009-1-19 14:57 發表 查看引用來源

先講為人父母者.......

D家長成日話 "家下D細路真難教", 但細心諗下, 其實係佢地有無與時並進
1970'S - 80'S, 學校搞多好多課外活動, 小朋友自然見識多左
到1990'S, 推廣公民教育, 順便建立個人思維能力
D ...
咁似我媽咪:smile_19: 以上果D說話佢成日講~
佢成日話我駁嘴=.=
唔夠我講又話我唔尊重長輩~~
但又成日講埋D似是而非道理:smile_27:當我仲係小朋友咁:smile_42:

引用:
原帖由 人類 於 2009-1-20 02:26 AM 發表 查看引用來源

咁似我媽咪:smile_19: 以上果D說話佢成日講~
佢成日話我駁嘴=.=
唔夠我講又話我唔尊重長輩~~
但又成日講埋D似是而非道理:smile_27:當我仲係小朋友咁:smile_42:
始終觀點唔同....
人對佢未接觸過既野同以前傳o個套觀念...
e+新諗法既人係好難講得掂佢地...
正如幾廿年後....可能d人真係o係街識左都可以去上床....仲要次次幾p先好玩...
我地又接受唔到...覺得咁係好唔岩......

引用:
原帖由 lkc0712 於 2009-1-19 01:39 PM 發表 查看引用來源
唔係保守,係低智,極端既低智,又或者審批果D人心存歪念,滿腦子淫念。

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆