大陸簽證。。。

收藏  |  訂閱
25  963

[quote]原帖由 openzoo 於 2008-11-4 03:21 PM 發表 查看引用來源

你都試過跟大陸團咩?講D泥聼下得晤得呀? [/quote同大陸人同團,好多野激死,仲影低自己身份。勸師兄在港參團,找些三、四千元泰國團,問清楚儘量少去工塲的,包你樂而忘返,令女友啉哂 。最後提示:不要心癢癢去試泰國波D密沙池,早已不知所謂,不要說媲不上莞式,連香港的指壓、161也不如,大可鏗番。

回覆 10# 的帖子

跟團有跟團的需要,不是笨實。未去過的好難自遊行,唔好以為在泰國和馬來西亞廣東話/普通話/潮州話/閩南話一定行得通,只能在華人社區才行。我曾單身去泰國北部6次,不學定些生活用語根本寸步難行,去過的如果去親都是差不多地方當然容易些,陌生地方師兄可以自遊行嗎?

呢個世界有一樣野叫嘗試,哥倫布都可以發現新大陸啦,去東南亞唔一定要去死一個地方,仲有,重點係,樓主會陪女友去,我相信以香港人的求生能力同語言能力,一定可以溝通到,我地一樣可以講英文架,去遊行炸,唔係去定居啊,如果我去非洲,係唔係要識多少土話啊?哥仔!

引用:
原帖由 abs_ch2005 於 2008-11-4 03:00 PM 發表 查看引用來源
大陸團和香港團玩法有D不同。大陸人旅行要求景點多,最好早七去到晚一(我真係試過:smile_35: ),行程累死人,不過導遊小費可少些。想享受成份多些就參加香港中價團,仲可以過境性質在港停留8天(入境日起計),回程又停 ...
甘留在香港果8日係咪用番個護照定係雙程証呀?

回覆 13# 的帖子

哥倫布事跡同自遊行係兩回事,我亦不是否定叫人唔好自遊行。英語雖是世界性語言,但不一定真能世界通用,師兄不明什麼叫生活用語。生活用語不是指當地日常用語,那麼多怎學得了,是指在旅途中一些必定遇到情況下簡單生活句子,例如欴食、交通、問路、住宿等。如果我有機會去非洲,我是會嘗試學些生活用語,師兄認為無需要是閣下決定。
去旅遊但求輕鬆度假,有經驗的當然自己去最好,未去過的是否值得一試,各人要求不同。參團一切有人安排好,但行程有限制性,各有優、缺點,但師兄說參團是笨實似乎武斷了點。去旅遊又不是玩求生者遊戲,要用到求生能力誇張了吧。

引用:
原帖由 openzoo 於 2008-11-4 04:46 PM 發表 查看引用來源

甘留在香港果8日係咪用番個護照定係雙程証呀?
用Passport入境,有7日過境停留,不過是由入境後第二天開始計算,所以實是8日。但用Passport入境的是不可直接回大陸,必須先去第三地(澳門不算),才可在回程再入境,否則重則檢控,輕則二年內不能再以該Passport入境。

引用:
原帖由 abs_ch2005 於 2008-11-4 05:04 PM 發表 查看引用來源
哥倫布事跡同自遊行係兩回事,我亦不是否定叫人唔好自遊行。英語雖是世界性語言,但不一定真能世界通用,師兄不明什麼叫生活用語。生活用語不是指當地日常用語,那麼多怎學得了,是指在旅途中一些必定遇到情況下簡單 ...
聼落去真係有D道理甘wo。

引用:
原帖由 abs_ch2005 於 2008-11-4 05:12 PM 發表 查看引用來源
用Passport入境,有7日過境停留,不過是由入境後第二天開始計算,所以實是8日。但用Passport入境的是不可直接回大陸,必須先去第三地(澳門不算),才可在回程再入境,否則重則檢控,輕則二年內不能再以該Passport入境 ...
甘係咪我叫我的女朋友先用passport入香港,就跟香港的旅行團再由香港出發到泰國,跟住再由泰國飛囘香港,再由香港過關返大陸呀?

引用:
原帖由 openzoo 於 2008-11-4 05:32 PM 發表 查看引用來源

甘係咪我叫我的女朋友先用passport入香港,就跟香港的旅行團再由香港出發到泰國,跟住再由泰國飛囘香港,再由香港過關返大陸呀?
係得o既,你可以係內地(eg 深圳)搵旅行社幫你女友做泰國簽證,辦好簽證後係香港報團 (當然你要帶埋你女友o既passport去報名),之後你女友便可以係出發前最多7日來香港,再跟香港的旅行團再由香港出發到泰國,跟住再由泰國飛囘香港,再由香港過關返大陸~~~

PS: 一般香港o既旅行社係唔會幫中國護照持有人代辦簽證~~~

我經常都係咁樣幫我女人搞簽證出去玩,不過就係自由行,我去外國玩係未跟過團 (除左當地o既一日遊)~~~~

引用:
原帖由 cwlam111 於 2008-11-4 08:30 PM 發表 查看引用來源

係得o既,你可以係內地(eg 深圳)搵旅行社幫你女友做泰國簽證,辦好簽證後係香港報團 (當然你要帶埋你女友o既passport去報名),之後你女友便可以係出發前最多7日來香港,再跟香港的旅行團再由香港出發到泰國,跟住 ...
吾該師兄,資料非常有用啊。

前往最後回覆