那年遇上 - 迷失的貓 (11/7 更新part 7@p3#37完)

收藏  |  訂閱
36  4.7k

引用:
原帖由 古卡奧 於 2015-7-2 02:14 PM 發表 查看引用來源
係衣度睇文就睇得多, 突然自己都想係度抒發一下一段往事…

故事可能寫得有D長, 有甜部份可能需要等一等,

故事發生係好多年前:
果陣我上網打麻雀, 牌局中有一個好煩既大叔掛住講野令遊戲進度拖慢,
佢重 ...
唉,呢個故令我諗起往事。期待故事既發展

留名..........

支持

thank you your report:smile_40:

你咪sell你上堂呀..!?

引用:
原帖由 古卡奧 於 2015-7-2 02:14 PM 發表 查看引用來源
係衣度睇文就睇得多, 突然自己都想係度抒發一下一段往事…

故事可能寫得有D長, 有甜部份可能需要等一等,

故事發生係好多年前:
果陣我上網打麻雀, 牌局中有一個好煩既大叔掛住講野令遊戲進度拖慢,
佢重 ...
十卜左先 ~ :smile_o12:

好睇............好睇
:smile_o12:

支持支持,希望快點有下文

引用:
原帖由 演唱會1999 於 2015-7-3 02:47 AM 發表 查看引用來源
你咪sell你上堂呀..!?
上堂? 唔好諗咁多吧, 不過打篇文抒發下, 無另類動機架

果晚, 我慣常差唔多時間就開cam同佢傾計, 見到K傾緊電話,

我無打字去阻住佢傾電話, 睇住佢傾左大概十分鐘左右佢先收線,

跟住佢話男朋友今晚上左東莞果邊傾生意, 講完電話之後重要去應酬,
K很擔心佢有事, 始終人生路不熟等等.

睇見佢咁擔心我唯有逗下佢開心, 等佢唔好諗住呢件事啦,
同佢嘻嘻哈哈大概十二點左右, 佢拎起部手機, 話係男朋友打來,

我睇住佢接通來電, 對住部電話喂喂左數十聲, 好似電話另一面無人一樣,

之後睇見佢眼神有變, 明顯在專注於電話裡面既聲音, K既咀角正在向下彎,

嘴唇正在抖動, 眼神慘灰了.

佢表情上既變化全都映入在我眼裡, 我心知道,

佢電話既另一面一定正在發生唔好既事情, 起碼對佢一定唔係好事
其實佢呢個表情既變化直到今日我印象都好深, 我亦都引以為鑑,

提醒自己: 唔好要自己鍾意既人掛上呢個表情

過左一陣, K呆呆地收線, 我打字向佢作出慰問,

當佢聽到我發出信息既alarm, 才回過神來發現我正在看著她,

她勉強裝出笑容, 急急的打字回應我:

貓貓: 我地講到邊呀? 哈哈

: 有事發生?
貓貓: 無事, 邊度有事呀, 哈哈

: 瞎既都睇到有野啦.
貓貓: 你咁了解女人就唔會無拖拍啦, 哈哈

: 瞎既我都係男人, 估到D野既

貓貓: 男人? 男人估野邊有說服力架, 哈哈

總之當時佢每個對話結尾都會有個哈哈, 每一個哈哈都看得出是皮笑肉不笑,

每個哈哈都打入我心裡面, 真係幾心痛.
之後K好快就關了視像, 過了一會再留下一句: 想要一個男人的肩膀,

可以有人聽聽我訴苦. 我電話號碼: XXXX XXXX.

收到K的電話號碼, 我都有點驚惶失措, 又唔敢即時打電話比佢,

只係Send左一個短訊比佢: 唔好諗咁多, 雖然知道你都好辛苦, 早點休息吧

大家一定會罵我點解唔即時打電話比佢立即飛過去, 借埋個肩膀比佢就咩都攪掂哂!!

有時對著女生我就係咁笨拙, 情聖從來都唔輪到我來做

重未有甜, 請耐心等待

前往最後回覆