上一頁下一頁
發新話題

大陸擺酒的煩惱

收藏  |  訂閱
47  5.6k

2邊都擺
no need to think too much, it is quite normal
比你D香港friend 見到你大陸親人
可能嚇親

你請 既話 男既一定到:smile_35:

响關口酒家擺啦夠哂方便

引用:
原帖由 zillion2008 於 2009-8-24 09:43 AM 發表
小弟就来结婚摆酒,我阿妈就想安排係大陆乡下度摆,我未来太太係广东人,现在烦恼係如果我地係大陆摆酒,派请帖 ...
恭喜晒先, 在大陸擺酒, 通常好多都唔會去, 但係基本上擺親酒都會先問有關想請既人會唔會到先, 如果會到米派囉.

另外, 通常都係一邊當正式擺酒,一邊係請食飯既, 甘米唔會得失兩邊:smile_35:

引用:
原帖由 pccw123 於 2009-8-24 10:56 AM 發表

師兄 ~~~~
幾年前小弟都係大陸擺過結婚酒席 , 初時都想過會唔會有香港朋友黎飲
結果個個 男既 聽到都話一定黎  ~~~~~    :smile_04:
嘻嘻,你係米有餘慶節目安排

引用:
原帖由 bebu 於 2009-8-24 10:57 AM 發表
2邊都擺
no need to think too much, it is quite normal
比你D香港friend 見到你大陸親人
可能嚇親
多年前睇到一個相聲節目,趙本山同范偉演出的.
都幾過癮下.
內容就係:
趙本山去到某大城市,尋找以前既中學同學范偉,范偉係咩公司既老總......,
1) 當時范偉身穿筆挺西服,而趙身穿殘破中山服......
2) 范偉請趙抽一口煙,趙說不用,跟手拿出一盒鐵盒裝"中華"
范偉認為他是裝蒜
3) 電話響起,范偉以為是他手機響起,拿起水壺來聽,發現喂了很多聲,都未有反應,而趙從其破褲子拿出MOTO既STAR-TEC,說話了,夾雜了幾句香港廣東話....

看完之後,心有些領會,各位呢?

引用:
原帖由 zillion2008 於 2009-8-24 09:43 AM 發表 查看引用來源
小弟就来结婚摆酒,我阿妈就想安排係大陆乡下度摆,我未来太太係广东人,现在烦恼係如果我地係大陆摆酒,派请帖 ...
唔好比同事啦...
熟朋友都可以的
大陸人情好似得 200
有可能 200 成家人來
不過大陸擺比香港平好很多

要包車來回同酒店住宿。

引用:
原帖由 pccw123 於 2009-8-24 10:56 AM 發表 查看引用來源

師兄 ~~~~
幾年前小弟都係大陸擺過結婚酒席 , 初時都想過會唔會有香港朋友黎飲
結果個個 男既 聽到都話一定黎  ~~~~~    :smile_04:
梗係啦~~出師有名~~簡直係及時雨 :smile_04:

回覆 1# 的帖子

本人2年前都遇到,惟有深圳擺一次,香港擺一次分男女家.

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆