上一頁下一頁
發新話題

破除迷思...歡迎大家分享性病知識 updated on 30-01-2019 p.1_#1

收藏  |  訂閱
2.4k  452.9k

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2018-12-21 03:44 PM 發表 查看引用來源

不過"佢地"話最好做一個RNA我先今日走去做

who ?
關懷愛滋嗰度

引用:
原帖由 正一卵樣 於 2018-12-21 03:44 PM 發表 查看引用來源

關懷愛滋嗰度
睇嚟好多人對於hiv combo 測試嘅時間仲係存在誤解.

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2018-12-21 03:46 PM 發表 查看引用來源

其實大家都唔太明,幾種方法,幾種空窗期,但又冇講幾多日前測試係正確

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2018-12-21 03:46 PM 發表 查看引用來源

有啲人話p24過左28日之後又唔準,有啲人又話驗p24要14日空窗期但又講早得濟,所以搞到我地心情好亂

引用:
原帖由 正一卵樣 於 2018-12-21 04:03 PM 發表 查看引用來源

有啲人話p24過左28日之後又唔準,有啲人又話驗p24要14日空窗期但又講早得濟,所以搞到我地心情好亂
睇翻之前啲post,有啲測試係剩係驗p24呢隻蛋白,咁就有28日之後唔準嘅講法,但係got師兄建議嘅係combo test,同時驗抗原同抗體,同剩係驗p24係兩種唔同嘅測試,當然空窗期同埋準確度會唔同。

下面係英國嘅指引,亦係非常準確而且可信嘅建議
"A negative result on a fourth generation test performed at 4 weeks post-exposure is highly likely to exclude HIV infection.  A further test at 8 weeks post-exposure need only be considered following an event assessed as carrying a high risk of infection. "
如圖片就係,最近嘅研究,關於測試同埋空窗期嘅時間.
合併兩者,所以如果,係極高風險的話,7星期,已經可以排除.比英國嘅建議早一個星期.
而呢度嘅師兄,8899,都只係一啲低風險行為,甚至係無風險.
高風險嘅師兄,絕大部分都會做幾個測試,28,42或者50日,甚至乎有啲,為咗心理安慰,90日做多次.

單單只用p24做測試,已經係落後嘅測試方法,十幾年前都會噉做,但現在不會,必定會合併抗體測試一齊做.

附件

引用:
原帖由 Iamnotkelly 於 2018-12-21 04:22 PM 發表 查看引用來源

睇翻之前啲post,有啲測試係剩係驗p24呢隻蛋白,咁就有28日之後唔準嘅講法,但係got師兄建議嘅係combo test,同時驗抗原同抗體,同剩係驗p24係兩種唔同嘅測試,當然空窗期同埋準確度會唔同。 ...
謝謝師兄幫手講解👍

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2018-12-21 04:43 PM 發表 查看引用來源
下面係英國嘅指引,亦係非常準確而且可信嘅建議
"A negative result on a fourth generation test performed at 4 weeks post-exposure is highly likely to exclude HIV infection.  A further test at 8 weeks post-exposure need  ...
我終於明白了,原來關懷愛滋嗰度嘅P24 combo係唔同自己係私家度驗嘅P24,我仲以為係同一樣野,我啱啱去私家嗰度驗嗰時終於問清楚,咁我今日係第35日驗,可以準確嗎?

引用:
原帖由 正一卵樣 於 2018-12-21 06:01 PM 發表 查看引用來源

我終於明白了,原來關懷愛滋嗰度嘅P24 combo係唔同自己係私家度驗嘅P24,我仲以為係同一樣野,我啱啱去私家嗰度驗嗰時終於問清楚,咁我今日係第35日驗,可以準確嗎? ...
對啊,我諗你櫃檯嗰兩位姐姐,佢哋對測試都有認識,唔會建議你pcr, 除非你好強調要.

關於測試嘅認知,除咗幫你做嗰個要認識,你自己其實都需要去認識,否則浪費金錢,一陣搵到其他資料,又再擔心過,絕對好無謂.
將啲錢用嚟同屋企人食餐好,慶祝自己畢業仲好.

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2018-12-21 08:23 PM 發表 查看引用來源

對啊,我諗你櫃檯嗰兩位姐姐,佢哋對測試都有認識,唔會建議你pcr, 除非你好強調要.

關於測試嘅認知,除咗幫你做嗰個要認識,你自己其實都需要去認識,否則浪費金錢,一陣搵到其他資料,又再擔心過,絕對好無謂.
將啲錢用嚟同屋企人食餐好,慶祝自己畢業仲好. ...
厲害!!!got兄你太厲害了,你幫左我太多啦!我非常佩服你,難得有人唔 嫌我煩,你真的好過衛生署的人!多謝你,咁我35日驗,可以接受嗎?

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆