上一頁下一頁
發新話題

內地夜遊吹水地

收藏  |  訂閱
2.7k  51.6k

引用:
原帖由 神臺貓屎 於 2010-8-7 02:47 PM 發表 查看引用來源

咪一撚樣。。。:smile_45:
我凸....貓爺會尾有冇巧介紹???:smile_o01: 等我聽日去睇下:smile_o11:

引用:
原帖由 ccfv0954314 於 2010-8-7 02:49 PM 發表 查看引用來源

我凸....貓爺會尾有冇巧介紹???:smile_o01: 等我聽日去睇下:smile_o11:
你過去同106結婚啦,唔好再出嚟學人滾喇!:smile_45:

引用:
原帖由 神臺貓屎 於 2010-8-7 02:51 PM 發表 查看引用來源

你過去同106結婚啦,唔好再出嚟學人滾喇!:smile_45:
都話係109囉....:smile_o03: 又結咩婚呀凸你...:smile_o02:

引用:
原帖由 ccfv0954314 於 2010-8-7 02:58 PM 發表 查看引用來源

都話係109囉....:smile_o03: 又結咩婚呀凸你...:smile_o02:
唔結婚你都予咩好攪啦!:smile_38:

引用:
原帖由 神臺貓屎 於 2010-8-7 03:03 PM 發表 查看引用來源

唔結婚你都予咩好攪啦!:smile_38:
大把野搞...無啦啦又講到同SN囡囡結婚囉...:smile_o14:

引用:
原帖由 ccfv0954314 於 2010-8-7 03:06 PM 發表 查看引用來源

大把野搞...無啦啦又講到同SN囡囡結婚囉...:smile_o14:

材料:蠔仔半斤,雞蛋兩隻,蕃薯粉三湯匙,鷹粟粉一湯匙,冷開水半碗,芫茜兩棵,薑一塊。(此份量可做兩塊)
調味料:[A]麻油一茶匙、胡椒粉1/4茶匙。[B]幼鹽半茶匙,雞粉1/3茶匙。
做法:[一]蠔仔加入鹽、油各一茶匙,豆粉一湯匙拌勻,輕手搓揉一會,期間仔細揀淨蠔殼,過清水一遍,重複以上步驟一次(經此步驟清洗可徹底去潺),再沖洗幾遍至淨晾乾。蛋放碗中打勻,芫茜洗淨切碎,薑葱洗淨分別摘段及略拍扁,各材料備用。
[二]水三碗煮滾,加入薑葱略滾片刻,下蠔仔飛水二十秒撈起,隔去薑葱過冷河,索乾水份,加入調料[A]拌勻備用。
[三]蕃薯粉、鷹粟粉放大碗中,加入冷開水用打蛋器拌勻成粉糊,加入蛋液及調料[B]再拌勻,繼將蠔仔及芫茜碎拌入成餅料。
[四]起鑊下油三湯匙,用中火,搯入一半餅料煎五分鐘,見底部凝固,輕手反轉另一面,轉小火再煎五分鐘至呈金黃色即成,盛起上碟,再重複將餘下餅料煎完為止。
註:蠔仔當造,個子雖小卻鮮甜肥美,煎成蠔餅,豐腴甘香。洗蠔時要輕手搓揉,免弄破蠔身。潮式食法可蘸魚露,或隨個人喜好蘸上自己喜愛醬汁。

引用:
原帖由 神臺貓屎 於 2010-8-7 03:14 PM 發表 查看引用來源

?ib_____DZmyNjzjA
材料:蠔仔半斤,雞蛋兩隻,蕃薯粉三湯匙,鷹粟粉一湯匙,冷開水半碗,芫茜兩棵,薑一塊。(此份量 ...
咩事,....發生咩事:smile_o14:

引用:
原帖由 ccfv0954314 於 2010-8-7 03:15 PM 發表 查看引用來源

咩事,....發生咩事:smile_o14:
教你整蠔餅!

引用:
原帖由 神臺貓屎 於 2010-8-7 03:26 PM 發表 查看引用來源

教你整蠔餅!
我冇食過囉...109果隻:smile_o01: 唔排除有咁既可能...呢個世界冇無可能發生既野:smile_o11:

引用:
原帖由 ccfv0954314 於 2010-8-7 03:27 PM 發表 查看引用來源

我冇食過囉...109果隻:smile_o01: 唔排除有咁既可能...呢個世界冇無可能發生既野:smile_o11:
咁你聽日上去試下佢啲蠔油係咩嘢味,返嚟出包膠喎。。。:smile_30:

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆