上一頁下一頁
發新話題

人夫人妻日誌#27 - 當年今日

收藏  |  訂閱
3.2k  31.8k

引用:
原帖由 dragonbone 於 2018-6-10 09:07 PM 發表 查看引用來源

唔好意思,最新果款既悟空,係染藍色了……
冇睇過藍色添… 好耐冇睇過了。

過咗一個星期的下雨天,呢兩,三日難得見到太陽,唔知大家有無好好把握呢幾日,出去玩玩呢,定係安坐家中,陪小朋友温書呢,話咁快,又到學期的尾聲,然後又係小朋友最開心的暑期,唔知道各位爸爸,媽媽,係咪都準備為小朋友安排咗暑期活動又或者舉家旅行呢?
作為打工仔的我,當然都好掛住悠長的暑假啦,宜家只係除咗自己的有薪大假外,就兄可以睇吓幾時有公衆假期,聽講聽日開始又會有狂風又雷暴,下星期一就係端午節,大家又會唔會包吓糉應吓節呢?你哋會喜歡食咩糉?宜家的糉真係五花八門,你哋又喜歡嗎?我從細到大都係食媽咪親手包的咸肉糉,其他的我都麻麻地,今年媽咪又會包糉,真係好期待。

引用:
原帖由 GiveUpme 於 2018-6-11 08:25 AM 發表 查看引用來源
過咗一個星期的下雨天,呢兩,三日難得見到太陽,唔知大家有無好好把握呢幾日,出去玩玩呢,定係安坐家中,陪小朋友温書呢,話咁快,又到學期的尾聲,然後又係小朋友最開心的暑期,唔知道各位爸爸,媽媽,係咪都準備為小朋友安排咗暑期活動又或者舉家旅行呢?
作為打工仔的我,當然都好掛住悠長的暑假啦,宜家只係除咗自己的有薪大假外,就兄可以睇吓幾時有公衆假期,聽講聽日開始又會有狂風又雷暴,下星期一就係端午節,大家又 ...
有媽咪包粽真係好幸福
我細個會幫我嫲嫲整,但而家佢年紀太大包唔到喇,可惜當時我無學識
你自己識唔識包呀?

難得今日好天,我去咗跑街,有D海風吹住好舒服.... 

引用:
原帖由 我不是灰姑娘 於 2018-6-11 08:35 AM 發表 查看引用來源

有媽咪包粽真係好幸福
我細個會幫我嫲嫲整,但而家佢年紀太大包唔到喇,可惜當時我無學識
你自己識唔識包呀?

難得今日好天,我去咗跑街,有D海風吹住好舒服....  ...
我識包㗎,之前都有同媽咪一齊包,不過呢幾年都就唔到時間幫手,其實包糉都幾辛苦㗎,見媽咪又要準備材料,糯米,糉葉等等,再到炒料,其實都知道媽咪年紀已經大了,但我每年都會嚷著叫媽咪包糉,因為我只喜歡佢整的糉,就算我的隔離鄰舍,甚至表姐,姨姨學整都好,媽媽的嗰種味道,其他的都做不出來。我成日都諗,只要我每年都可以食到媽咪你包的糉,即代表你仍在我身邊。

引用:
原帖由 GiveUpme 於 2018-6-11 08:25 AM 發表 查看引用來源
作為打工仔的我,當然都好掛住悠長的暑假啦,宜家只係除咗自己的有薪大假外,就兄可以睇吓幾時有公衆假期,聽講聽日開始又會有狂風又雷暴,下星期一就係端午節,大家又 ...
身邊冇人包糭,我諗收到屋企人既糭好開心。

週末全線戶外活動,玩返夠。

引用:
原帖由 我不是灰姑娘 於 2018-6-11 08:35 AM 發表 查看引用來源

有媽咪包粽真係好幸福
你自己識唔識包呀?

難得今日好天,我去咗跑街,有D海風吹住好舒服....  ...
今朝跑應該都幾舒服。

引用:
原帖由 hongkongboy2046 於 2018-6-11 09:30 AM 發表 查看引用來源

身邊冇人包糭,我諗收到屋企人既糭好開心。

週末全線戶外活動,玩返夠。
係啊,襯週末好好玩一下,因為天文台話又將會再有狂風雷暴。

引用:
原帖由 hongkongboy2046 於 2018-6-11 09:31 AM 發表 查看引用來源

今朝跑應該都幾舒服。
今日跑好正呀~
尋晚食咗餐勁海鮮餐,唔做運動對唔住自己

引用:
又落雨,真係唔多喜歡啊!我近年應該食傻多過食糉,係囉!做小朋友寶好,悠長的暑假太開心了!伯母包的糉咁好食,記得留番一隻給我。😂😂😂

引用:

有媽咪包粽真係好幸福
你自己識唔識包呀?

生活寫意。👍🏻👍🏻👍🏻

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆