上一頁下一頁
發新話題

《老劍馬經》@ 暑期藏寳馬

收藏  |  訂閱
3.3k  158.5k

聽完元老級評馬人訪問後, 如有馬友想做報紙評馬人, 佢話可以想都唔好想, 因為報紙已經日漸衰落, 除老人輩之外, 係好少有人都睇報紙馬經版, 因為現時網上要嘜有嘜, 包羅萬有. 係我話再過多十年, 差不多多數會摺埋, 新算有都係由那些免費報所取代. 所以話識得嘜嘜社長都無夠用. 香港只有新華社社長可以長做長有. 怕姐兩份網上勁報要上網都有可能要收費.

引用:
原帖由 矮佬 於 2017-7-2 06:36 PM 發表 查看引用來源
聽完元老級評馬人訪問後, 如有馬友想做報紙評馬人, 佢話可以想都唔好想, 因為報紙已經日漸衰落, 除老人輩之外, 係好少有人都睇報紙馬經版, 因為現時網上要嘜有嘜, 包羅萬有. 係我話再過多十年, 差不多多數會摺埋, 新 ...
真系近乎零!我估先要入評馬協會、又要等D老鬼審批先得!可能要考試!:071:

引用:
原帖由 劍山白 於 2017-7-2 07:15 PM 發表 查看引用來源

真系近乎零!我估先要入評馬協會、又要等D老鬼審批先得!可能要考試!:071:
現時馬會有咁多資料提供, 又有晨操睇, 正如那條元老級馬評家所提供隻賞面, 我都即時上馬會晨操網睇評述, 其實現時晨操唔洗學, 職業餘業賭徒已經有自己有一大套馬匹況態觀, 將每匹馬晨操表抄低, 尤其是入得三甲馬既晨操手法, 續一去研究, 操練手法, 計埋血統便知道甚麼路程怎樣去操練. 不過我都覺得無嘜夠用, 有賠率, 有孖寶對比, 有人事一科, 有潮水論, 慳水又慳力. 呢一味晨操科我一早都會有一個算創目標, 不過太花過費時太間, 好容易太過投入而都失事.

所以晨操對我黎講只不過係小兒科, 又話有幾多成況態, 又話八成半, 又話得七成, 你估係食牛扒要幾多成熟多啱食卦!

據聞梁仔有傷患, 季尾都無法上陣, 係人都想知寶寶是誰? 好簡單, 梗係係銀行簿是也.

附件

引用:
原帖由 矮佬 於 2017-7-2 07:40 PM 發表 查看引用來源
據聞梁仔有傷患, 季尾都無法上陣, 係人都想知寶寶是誰? 好簡單, 梗係係銀行簿是也.
側聞系隻狗!

根本馬会多墨魚、強迫阿拉以25.5万代替停賽、據聞吾夠騎師!我系阿拉提早歇暑用25.5万嘆世界好過啦!也可改下季初停賽都得架!馬会做事好矛盾!寧願吾發牌比呂卓賢同小湯、又搞到鬧騎師荒、季季都要揾澳州佬幫手、又吾揾多D外藉騎師、又要顧住營業額、壯大阿拉!

引用:
原帖由 劍山白 於 2017-7-2 08:20 PM 發表 查看引用來源

側聞系隻狗!
有可能作者寫漏左一個字, 唔係腸痛, 係條粉腸痛, 或者係條潤腸痛.

引用:
原帖由 劍山白 於 2017-7-2 08:27 PM 發表 查看引用來源
根本馬会多墨魚、強迫阿拉以25.5万代替停賽、據聞吾夠騎師!我系阿拉提早歇暑用25.5万嘆世界好過啦!也可改下季初停賽都得架!馬会做事好矛盾!寧願吾發牌比呂卓賢同小湯、又搞到鬧騎師荒、季季都要揾 ...
希望有朝一日, 網上馬報可以設有投訴區, 係講馬經版, 那處可以反影馬友心態, 等那些講馬佬以後寫馬時要真誠真意去寫, 唔好好似那條肥仔主持, 馮貼必香, 唔香那次要還神.

最憎D濕九馬評家成日以跑道偏差為藉口、条跑道成日都系咁架啦、只可以分ABC、快地、好地同黏地!吾中咪吾中!好出奇咩!
講偏差只可以話騎師水準有極大偏差先真!

引用:
原帖由 劍山白 於 2017-7-2 10:11 PM 發表 查看引用來源
最憎D濕九馬評家成日以跑道偏差為藉口、条跑道成日都系咁架啦、只可以分ABC、快地、好地同黏地!吾中咪吾中!好出奇咩!
講偏差只可以話騎師水準有極大偏差先真!
你估佢哋唔知, 根本帶馬迷遊花園, 這樣可以令馬迷要冧多一樣係跑道偏差, 天氣關係, 重係要預埋頂頭風, 這樣才是專業, 又大量數據. 好彩馬會出左Racing touch, 嘜X都有, 資料係前無古人, 只要你肯進來. 照睇那些講馬佬大部份唔肯講出賭馬之真正的竅門, 因為講晒出黎去教識別人, 係人都係講馬佬.

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆