上一頁下一頁
發新話題

醜怪人妻(各位如要PM我,請舉高雙手面部向牆交出相片先)

收藏  |  訂閱
2.1k  39.3k

引用:
原帖由 72voilin72 於 2020-8-8 12:55 發表 查看引用來源
呢度有無跑步高手可指點一下? 我應該有IT Band問題, 已半年多, 跑到2K開始膝頭側透痛, 搞到而定要就住就住跑。好想解決呢個問題, 因為一直諗住操fit 啲去考紀律部隊 ...
外側定內側?外側多數髂胫束摩擦綜合症,內側多數滑囊炎.
跑前無熱身,跑完無拉伸,過量,配速快但跑姿唔岩而且核心力量唔夠等因素都會引致.其實係跑步界好常見問題.你應該係中度嚴重.
建議你再放慢跑,以感到舒適為準.同時多做強化核心訓練,核心唔夠跑時人重心左搖右擺膝頭一定最受罪.靠墻蹲針芍跑步膝有好好既強化作用.隔日做五組,一組1分鐘,每組中間休息30秒.可以幫到你

回覆 161# 花郎 的帖子

多謝c兄
我係外側痛,應該係髂脛束問題,跑前做足熱身,跑後有拉筋。以前有打藍球排球,跑步係新手,因為要操考體能,開頭慢跑20-30分鐘,每週一次慢慢增至兩三次,然後加埋interval,可能就係果陣整親

今日星期六丫,啲人去晒邊丫?係咪去晒偷食丫?😂

如果有得食就好啦😔😔

回覆 164# zozeyeah 的帖子

😂😂😂你好肚餓丫?食住麵包頂住檔先

引用:
原帖由 yeungho73 於 2020-8-8 15:40 發表 查看引用來源
去咗二人活動啫

引用:
原帖由 yeungho73 於 2020-8-8 15:40 發表 查看引用來源
哈佬,路過打個招呼先

外面咁熱,最好就係做啲室內活動啦

引用:
今日要返工…………

引用:
個個等緊你個帳號加你😙

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆