上一頁下一頁
發新話題

劍氣山飄、 狼形虎嘯! 《6》新加入老劍馬經!

收藏  |  訂閱
1.9k  108.0k

今次老舉有難度!

7埸兩馬師玩哂:096:

引用:
原帖由 劍山白 於 2017-5-25 08:17 PM 發表 查看引用來源
今次老舉有難度!
有甚麼難度?

老舉馬經 9-10

R9

林巒翠欲滴,瀑布水懸爭 ㄧ 翠者綠也、瀑布如勇士

夕陽無限好,只是近黃昏ㄧ 如幸福降臨、如不珍惜愛護當宝、会迅間即逝

書中自有顏如玉,原來畫裡有真真 ㄧ 真真、美麗之意、也是書中皇者

故人情誼既不念,萬千寵愛仍選新 ㄧ 如寵愛也是好友、天下無敵

2美麗皇者
4綠勇士
7福愛寳
8好友無敵

R10

雕欄無改,綠杆依然 ㄧ 一切沒變、活力仍在

飯後之煙,歲晚之錢 ㄧ 把煙戒掉、乘勢省下金錢到歲晚、即是戒煙变金錢、帶來好運

必死為刺秦,圖窮匕乃現 ㄧ 荆軻果然是一个英勇大師、可惜未竟全功

壯士去兮不復回,千古同欽齊稱善 ㄧ 隋文帝時,大宛獻千里馬,其鬃曳地,號曰獅子驄。惟郎將裴人基能馭之,朝發西京,暮至東洛。隋亡後不知所在。

1活力小駒
5英勇大師
6乘勢好運
10獅子驄

引用:
原帖由 矮佬 於 2017-5-25 08:32 PM 發表 查看引用來源

有甚麼難度?
難解D!

引用:
原帖由 劍山白 於 2017-5-25 10:02 PM 發表 查看引用來源

難解D!
難解就唔好去解. 因為都唔知點解?

尾場麥皮仔上呢隻馬會否去呢?

引用:
原帖由 豬王子 於 2017-5-26 01:46 AM 發表 查看引用來源
尾場麥皮仔上呢隻馬會否去呢?
尾場咁重要場合, 應唔會比新仔去馬.

作者又係以往績黎評馬, 翩翩係可以以輕磅勝過重磅, 不過上馬者是誰, 一睇就明, 大叔那場都幾唔開心.

附件

許太: 仆街, 我有馬出時, 你放假都放得幾合時, 因那場馬任你揀都無一隻馬可以過我隻馬個頭, 所以大眼都想搏一下懵.

附件

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆