上一頁下一頁
發新話題

【包皮專區】 - 包皮問題請集中於此發問 (Part 3)

收藏  |  訂閱
3.0k  445.9k

引用:
原帖由 bfgf 於 2010-7-12 12:08 AM 發表 查看引用來源

其實你個case唔駛割,沖涼時多D翻下塊包皮啦,慢慢去翻,開頭只係翻少少,唔好翻到最落就應該唔會翻唔返上去

當時,如果你想割,都可以既;
答返你,係有保險claim,depend on 你份保單啦。
另,所謂的三、 ...
咩保險??

引用:
原帖由 mjules 於 2010-7-12 04:52 PM 發表 查看引用來源

咩保險??
普通既醫療保險

引用:
原帖由 ihhw 於 2010-7-12 04:26 PM 發表 查看引用來源
咁多位師兄:

我終於割完包皮番黎啦~
岩岩去小便見到條底褲前面好紅... 但姑娘話有D血滲出係正常, 我見到情況都唔係好過份...
至於底褲後面就成PAT啡黃色= = 好似話係消毒藥水黎?
其實我E+個情況係咪正常? 大概 ...
引用:
原帖由 ihhw 於 2010-7-12 04:31 PM 發表 [url=redirect.php?goto=findpost&pid=257979751&ptid=10226610][/url]
醫生話要KEEP 住張紗布/傷口起個乾爽既環境...但如果佢咁滲血法我點乾爽啊....?

BTW, 我無生理SALT WATER. 得D消毒藥水. 但佢話無濕到GE話唔洗用....
Congrats~!
有血水係正常既,唔係流好多就OK;至於黃色…可能係消毒藥水,都正常既~~
我個case就頭一個星期每日都有血水,要日日換一至兩次紗布
其實係至少一日一次啦,我地保險D,見有血水就換,避免有細菌麻~

乾爽真係好重要,所以,如果你見佢不停咁滲血,一定要止左先;
至於我上面講既有血水,個情況真係好微量而已(e.g.一日都係得一小滴)
都係啦,有需要就用小風扇/凍風筒吹一吹;屙完尿要印乾D龜頭上/尿道的尿;沖涼唔好濕到佢

至於生理鹽水、消毒藥水,都係同一個功能~~我自己會每日至少用一次來清潔啦

最重要都係,Keep it clean and dry~

希望幫到你~早日康復~

PS 呢段康復初期係比較辛苦,頂住呀,加油~

引用:
原帖由 bfgf 於 2010-7-12 06:05 PM 發表 查看引用來源

普通既醫療保險
呢d自願做既手術都包?

引用:
原帖由 mjules 於 2010-7-12 06:44 PM 發表 查看引用來源

呢d自願做既手術都包?
真係好depend on你份保單,同埋你個agent點幫fight、醫生點寫。

我JJ中間腫左果部分D黃色皮LUG得好勁,見到D聯針位同埋Feel到一部分好似膠圈咁既物體,其實係咩黎嫁,因為LUG左D黃色皮,有D地方有少少血同埋有少少痛(入面痛),我好想將D皮搣晒佢呀....

引用:
原帖由 bfgf 於 2010-7-12 06:18 PM 發表 查看引用來源

Congrats~!
有血水係正常既,唔係流好多就OK;至於黃色…可能係消毒藥水,都正常既~~
我個case就頭一個星期每日都有血水,要日日換一至兩次紗布
其實係至少一日一次啦,我地保險D,見有血水就換,避 ...
又唔係真係流血不止咁...但唔係一兩滴咁....都有番咁上下數, 起碼有一撻....
條野其實真係唔痛...係有d唔聚財咁....

我睇陳東飛醫生...點解佢既準則同你地好似唔同..佢話一日可以沖涼 (唔好整濕), 一日換一次....
但大家好似勤力好多...
d消毒藥水係咪jj傷口濕水之後要keep住用?

至於龜頭呢, 我去完廁所當然嘗試整乾佢. 但有時呢...有d情況屎眼收縮(唔知你明唔明==) 會搞到我射左少少尿...係好少...可能我柯唔清啦, 但我都準量架啦wo
咁咪整濕少少底褲/龜頭lor...我有抹番..但緊唔緊要架? 因為有時可能比人嚇一嚇/突然緊張下都有咁既情況.

唔該哂師兄解答. 我聽朝十二點換紗布

唔該...我仲想問下..

我痾完尿想印乾個龜頭既候印極都唔乾, 個龜頭hole個位好似有d血水滲出黎. 我想問係咪來自個傷口(即係包皮邊緣)架?

同埋呢....我真係好驚痾尿會整濕個傷口. 我好小心架啦.. 都無整濕塊紗布...用紗布包個傷口係咪應該盡量令個傷口起中間? 亦都盡量張塊紗布緊貼住jj條根(即係痴住個肚/痴住個春袋果度)

最好...如果個傷口係咁滲血水出黎又點keep住佢同張紗布乾爽= =?

引用:
原帖由 sotrouble 於 2010-7-12 09:53 PM 發表 查看引用來源
我JJ中間腫左果部分D黃色皮LUG得好勁,見到D聯針位同埋Feel到一部分好似膠圈咁既物體,其實係咩黎嫁,因為LUG左D黃色皮,有D地方有少少血同埋有少少痛(入面痛),我好想將D皮搣晒佢呀....
好似膠圈咁既物體 <-- 下?呢樣我都唔知喎…膠圈?!
為LUG左D黃色皮 <-- 黃色果D應該係膠水,唔好刻意去搣喇,因為佢都有少少保護作用

我今日Day 21都仲有D位(入面)有好輕微的痛,我估係因為D線未溶晒~

引用:
原帖由 ihhw 於 2010-7-12 10:38 PM 發表 查看引用來源

又唔係真係流血不止咁...但唔係一兩滴咁....都有番咁上下數, 起碼有一撻....
條野其實真係唔痛...係有d唔聚財咁....

我睇陳東飛醫生...點解佢既準則同你地好似唔同..佢話一日可以沖涼 (唔好整濕), 一日換一次 ...
我都係一達,但係好細達。痴係紗布度會變左接近黑色。因為我D黃色分祕物好大達又多,感覺好烏糟,仲要同埋D傷口一齊,咁熱天氣等陣如果滋生細菌引致發炎甚至有膿就手尾長,所以咁上下烏糟我會寧願用半個鍾時間用生理鹽水抹一抹,吹返乾,換左紗布佢。我大概一日做3次,訓前,起身,中午。我日日都抹身JA,涼都唔敢沖(雖然我個E生話可以沖涼,但唔可以令到條JJ濕),日日開大個冷氣佢。今日第七日先去沖涼,勁舒服!!!不過我整濕左...立即吹返乾佢...

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆