上一頁下一頁
發新話題

【包皮專區】 - 包皮問題請集中於此發問 (Part 3)

收藏  |  訂閱
3.0k  445.8k

引用:
原帖由 bfgf 於 2010-7-2 11:17 AM 發表 查看引用來源

我岩岩早你一個星期割喎,我6月21日割~~~不過我係用激光,你呢?
應該可以俾你做過reference……
我開頭Day 0 to Day 5 左右都係好腫,我唔止龜頭下面勁腫,係成條都腫左咁……龜頭下面係腫到瘀瘀地咁
去到Da ...
啊...我已經痛到就黎麻目
我係傳統割囉,因為聽人講激光會有手尾

血水果到, 可以吹咩...用風筒吹會唔會吹甩架 = =

可唔可以成條浸落鹽水到, 用棉花慢慢搞好敏感...

我想問呢, 你訓教果陣係點訓架, 我尋日成晚訓得勁唔好 ...

PS  用鹽水唔係會令個傷口濕咩???

引用:
原帖由 loveisdark 於 2010-7-2 11:50 AM 發表 查看引用來源

啊...我已經痛到就黎麻目
我係傳統割囉,因為聽人講激光會有手尾

血水果到, 可以吹咩...用風筒吹會唔會吹甩架 = =

可唔可以成條浸落鹽水到, 用棉花慢慢搞好敏感...

我想問呢, 你訓教果陣係點訓架, 我尋 ...
痛到麻木咁大獲?
好似捲腸粉咁包住佢啦,唔太緊係OK架;如果唔係,痛死呀~~~~

用細power既凍風筒或小風扇吹啦,冇咁易吹得甩架~~唔乾身好難結焦好難好架

成條浸落鹽水?其實都可以架,我見有ching都係咁做~~用個最舒服既方法啦~洗完傷口,緊係要吹返乾佢啦~我會用小風扇吹返10分鐘

至於訓覺,我呢十日冇一日訓得超過六個鐘,中間好易痛醒(食左止痛藥都係咁);
你知啦,訓覺又好易扯旗,一扯都有少少痛……
有ching話可以叫醫生開D抗生理反應藥,有ching會食安眠藥,你真係太辛苦都可以試下

好奇一問,激光有咩手尾?

引用:
原帖由 bfgf 於 2010-7-2 01:56 PM 發表 查看引用來源

痛到麻木咁大獲?
好似捲腸粉咁包住佢啦,唔太緊係OK架;如果唔係,痛死呀~~~~

用細power既凍風筒或小風扇吹啦,冇咁易吹得甩架~~唔乾身好難結焦好難好架

成條浸落鹽水?其實都可以架,我見有ching都係 ...
um..其實我唔知啊,聽人講話咩d皮會再生, 不過應該唔係掛

係啦,你之前咪話頭5日都好腫既, 咁我想問我個情況呢

係割左果日開始計起5日, 定拆紗布果日開始計

引用:
原帖由 loveisdark 於 2010-7-2 03:28 PM 發表 查看引用來源

um..其實我唔知啊,聽人講話咩d皮會再生, 不過應該唔係掛

係啦,你之前咪話頭5日都好腫既, 咁我想問我個情況呢

係割左果日開始計起5日, 定拆紗布果日開始計
d皮會再生 <-- 係既話都幾PK………唔會卦……哈

割左之後計起啦,之後應該會開始退~~不用太擔心,最重要係唔好俾佢發炎/爆線,好大獲架~~

引用:
原帖由 bfgf 於 2010-7-2 04:17 PM 發表 查看引用來源

d皮會再生  
哎....發炎/爆線會有咩後果架 ???

避免發炎就...唔好濕水/保持乾燥??

咁爆線呢,點先可以避免爆線?

引用:
原帖由 loveisdark 於 2010-7-2 05:38 PM 發表 查看引用來源

哎....發炎/爆線會有咩後果架 ???

避免發炎就...唔好濕水/保持乾燥??

咁爆線呢,點先可以避免爆線?
避免發炎 - 濕水唔係唔得,我Day 5都開始沖涼了;最重要係,Keep it dry and CLEAN~~發炎係因為有菌,所以要盡量保持清潔。都係啦,同一般傷口同一道理而已
避免爆線 - 冇咩心得,盡量唔好有非常劇烈的活動啦~~應該好少機會爆線既……

至於後果,基本上都係要長D時間先好返啦~~
除非好嚴重啦……let say要聯多次針lor……正常活動下,唔會既

引用:
原帖由 bfgf 於 2010-7-2 07:08 PM 發表 查看引用來源

避免發炎 - 濕水唔係唔得,我Day 5都開始沖涼了;最重要係,Keep it dry and CLEAN~~發炎係因為有菌,所以要盡量保持清潔。都係啦,同一般傷口同一道理而已
避免爆線 - 冇咩心得,盡量唔好有非常劇烈的活動啦~~ ...
喔... 0.0     你沖涼係用風筒定棉花整乾佢

同埋呢,用棉花碰果陣,唔會好敏感,好那咩?

P.S  點先知自己有發炎/爆線 ??  我腫果到有少少焦又算唔算

sor,係咁問你問題 = =...

我想請問有無人割完後出現一d白色ge膜,一點野甘,係龜頭下方

引用:
原帖由 loveisdark 於 2010-7-2 07:43 PM 發表 查看引用來源

喔... 0.0     你沖涼係用風筒定棉花整乾佢

同埋呢,用棉花碰果陣,唔會好敏感,好那咩?

P.S  點先知自己有發炎/爆線 ??  我腫果到有少少焦又算唔算

sor,係咁問你問題 = =...
唔緊要,有問題就問啦,大家都受緊同一樣苦…:smile_27:
都希望你唔好擔心太多~~~

沖完涼,我會先用化妝綿輕輕咁「印」返D水,之後就會用小風扇吹一陣
用化妝綿掂個傷口其實係一D都唔敏感,一D都唔那(因為結晒焦咁濟,唔會那);
係掂個龜頭就會有D敏感。我記得頭幾日真係超敏感…掂到少少都痛…宜家叫做好D,但係都仲係敏感架

有冇留膿?有膿就代表有好大機會發炎;
至於爆線,我都唔sure,touchwood冇經歷到…:smile_13:

有焦係正常,傷口緊係會結焦啦~~right?

引用:
原帖由 uthk810 於 2010-7-2 09:34 PM 發表 查看引用來源
我想請問有無人割完後出現一d白色ge膜,一點野甘,係龜頭下方
用來包住傷口的chemical...無問題

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆